Konsentrasjonsvansker – hva er det og hvordan kan du håndtere det?

Konsentrasjonsvansker kan gi utfordringer i hverdagen

Konsentrasjonsvansker – hva er det og hvordan kan du håndtere det?

Å opprettholde en effektiv konsentrasjon er essensielt for å navigere seg igjennom en travel hverdag. Informasjonsstrømmen vi møter overstiger ofte hjernens kapasitet til å prosessere informasjon.

Vår konsentrasjon er en avgjørende kognitiv prosess som skal hjelpe oss å filtrere ut unødvendig informasjon vi mottar og sanser til enhver tid. Vår evne til å konsentrere oss skal hjelpe oss med å holde vårt fokus på det som er viktig i øyeblikket.

Dette komplekse fenomenet involverer oppmerksomhet. Oppmerksomhet er en prosess som utvikler seg i løpet av oppveksten og modnes i hjernen.

Hva skjer så når konsentrasjonsvansker oppstår? Er det en sammenheng mellom konsentrasjonsvansker og dårlig hukommelse?

I denne artikkelen skal vi se på ulike symptomer på konsentrasjonsvansker. Vi vil også gi tips om konsentrasjonsvansker slik at du kan håndtere egne utfordringer bedre.

Hva er konsentrasjonsvansker?

Vi kan si at konsentrasjonsvansker oppstår når evnen til å fokusere oppmerksomhet blir svekket. Dette kan påvirke ulike aspekter av livet, inkludert arbeid, skole og sosiale situasjoner.

Symptomer på konsentrasjonsvansker inkluderer:

  • Problemer med å følge med
  • Kunne holde samtaler i grupper
  • Manglende evne til å fokusere på oppgaver

Det er viktig å kunne skille mellom normale variasjoner i oppmerksomhet og vedvarende konsentrasjonsvansker. Dersom konsentrasjonsvanskene dine begynner å påvirke dagliglivet og arbeidslivet ditt, kan det være lurt å gjøre noen grep.

Flere faktorer kan påvirke konsentrasjonen. Lite søvn, dårlig helse, bruk av ulike rusmidler og manglede evne til å regulere seg selv er noen faktorer det kan være viktig å ha oversikt over.

Videre er egen arbeidsminnekapasitet og støy i dine omgivelser faktorer som også vil påvirke din evne til konsentrasjon. Dersom du ikke kan få roet ned støyende omgivelser, vil det være vanskelig å kunne konsentrere seg.

Hvilke sykdommer og diagnoser forbindes med konsentrasjonen?

Når vi snakker om sykdommer og diagnoser, kommer vi ikke unna koblingen mellom ADD og konsentrasjonsvansker. For de aller fleste kobler uro og konsentrasjonsvansker til diagnoser som ADHD, ADD og autisme.

Det er viktig å holde tungen rett i munnen når det skal snakkes om konsentrasjonsvansker og ulike diagnoser. For konsentrasjonsvansker som diagnose finnes ikke.

Flere diagnoser kan ha konsentrasjonsvansker som symptom, uten at dette alene er nok til å fastslå sykdommer og behandlingsforløp. I tillegg kan stress og søvnmangel føre til midlertidige konsentrasjonsproblemer.

Stemningslidelser som depresjon og psykiatriske tilstander som schizofreni kan også ha innvirkning på konsentrasjonen din. Konsentrasjonsvansker og depresjon henger sammen ved at depresjonen kan gjøre det vanskelig å holde seg fokusert.

Konsentrasjonsvansker kan også stamme fra en vanskelig oppvekst. Kanskje mener behandlere og leger at det er lettere å sette en ADHD-diagnose i forbindelse med konsentrasjonsvansker heller enn å behandle underliggende traumer.

Få hjelp av en terapeut med dine konsentrasjonsvansker

Konsentrasjonsvansker kan ha mange grunner

Bør man oppsøke lege ved konsentrasjonsvansker?

En kort periode med noen vansker for å konsentrere seg gir ikke grunnlag for å troppe opp på fastlegekontoret. Men dersom dine konsentrasjonsvansker påvirker daglige aktiviteter som skole, arbeid og sosiale situasjoner, bør lege oppsøkes.

Konsentrasjonsvansker og dårlig hukommelse som påvirker daglig funksjoner krever profesjonell vurdering. Dette må gjøres for å kunne skille mellom normale variasjoner i konsentrasjon og potensielle underliggende lidelser.

Det kan hende at en lege vurderer dine konsentrasjonsvansker som mulige å behandle. Da vil lege og andre behandlere finne best mulig behandlingsmetode for deg.

Det er dog ikke vanlig å behandle konsentrasjonsvansker medikamentelt. Å behandle konsentrasjonsvansker med medisiner er ikke et tiltak som mange leger og andre profesjonelle anbefaler.

Tips for konsentrasjonsvansker

Det er mye du selv kan gjøre dersom du har konsentrasjonsvansker som gjør hverdagen mer strevsom enn den trenger å være. Vi har samlet noen gode tips for konsentrasjonsvansker som kan hjelpe.

  • Ta pauser. Med dette mener vi at du tar pauser mellom oppgaver for å unngå mental utmattelse.
  • Fjern forstyrrelser. Pass på å tilpasse ditt arbeidsmiljø for å minimere distraksjoner. Du bestemmer selv hva som passer for deg og din evne til å konsentrere deg.
  • Unngå multitasking. Ta for deg en oppgave av gangen. Dette vil optimalisere din oppmerksomhet og redusere sjansen for distraksjoner.
  • Få nok søvn. Det å prioritere kvalitetssøvn og ha en god søvnplan kan være avgjørende for din evne til å konsentrere deg.
  • Tren og vær aktiv. Regelmessig trening kan forbedre kognitiv funksjon og bidra til bedre konsentrasjon.
  • Planlegg gjøremål. Ved å planlegge tidspunkter for å svare på e-poster og ta samtaler vil du unngå konstant forstyrrelser.
  • Ta vare på egen helse. En sunn og aktiv livsstil med god ernæring vil gi deg et godt grunnlag for å kunne konsentrere deg bedre.

Oppsøk profesjonell hjelp

Synes du det er vanskelig å konsentrere deg og vil ha hjelp til å forsøke noen av de mindre inngripende tiltakene for å øke din konsentrasjonsevne? Eller ønsker du bare noen å prate med om konsentrasjonsvansker?

Det finnes alltid profesjonell hjelp å få. Hos Terapivakten finner du trente og dyktige terapeuter som kan stille opp og hjelpe deg å bedre din konsentrasjon.

Det å kunne fokusere og klare å strukturere din egen tid er viktige evner å ha. Vi håper du tar i bruk den hjelpen og de verktøyene du mener er nødvendig for at din konsentrasjonsevne skal være på topp hele dagen!

Bestill time for individuell samtale

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten