Kroppspress – er målet sommerkropp eller helårskropp?

Kroppspress – er målet sommerkropp eller helårskropp?

Det er sommer, tid for strand, bikini og korte shorts. Mange kjenner litt ekstra kroppspress i disse dager. Statistikken sier allikevel at kroppspress er noe svært mange opplever gjennom hele året.

Men hva er egentlig kroppspress? Er dette kun sosiale mediers feil, og er det mulig å klare å ikke la presset påvirke livskvaliteten vår?

Hva er kroppspress

Kroppspress kan forklares med at vi har et ideal for hvordan vi ønsker, eller føler vi burde, se ut. Ofte kjenner vi på at vi er langt ifra dette idealet. Det påvirker ofte sinnsstemning, selvtillit og livskvalitet. Samfunn, sosiale medier og kultur er med på å danne rammene for hva som identifiseres som det perfekte. Dette blir hva vi sammenligner oss med og hva vi jobber for å se ut som.

Problemet kommer når rammene for hva som er «det perfekte» blir så smale at de færreste passer inn. Vi er jo alle forskjellige! Både gutter og jenter kan kjenne på dette, og ser på utseende sitt som noe som må endres på. Vi må slanke, bygge, operere eller gjøre andre tiltak for å forandre det utgangspunktet vi har. Det skal helst bli likest mulig idealet.

Sosiale medier og kroppspress – Snu perspektivet

Det finnes en del bransjer som kan tjene penger på usikkerheten vår rundt eget utseende. Reklame kan spille på følelsene våre. Det kan få oss til å føle at vi trenger «det produktet», «den dietten» eller «den operasjonen» for å føle oss bedre. Sannheten er at det aldri vil være nok, og vi må stadig ty til nye ting for å opprettholde standarden som idealet setter. Dette gjør at vi føler et enormt kroppspress, og det kan videre gjøre at vi kjenner oss utslitt, deprimert og stresset. Vi må stadig jobbe hardere for å bli «perfekt».

Utfordringer er at reklame, skjønnhetsbransjen og sosiale medier ikke kommer til å forsvinne med det første. Derfor er det viktig å sette det i perspektiv og finne ut av hvorfor du blir påvirket, og hvordan du kan prøve å snu dette.

Verdi utenfra vs verdi innenfra

Det vi ofte gjør, gjerne helt ubevisst, er å legge all vår verdi i hvordan vi ser ut. Vi kan ofte identifisere enkelte typer utseende med personlighetstrekk, egenskaper og kvaliteter. Dermed setter vi også egen verdi opp mot det perfekte utseende. Ser vi ikke ut på en viss måte er vi heller ikke suksessfulle, morsomme, kule, smarte eller vakre. Om vi ikke stopper opp for å bli bevisst på dette tankemønsteret, kan blant annet sosiale medier dra oss ned i en mørk tankegang hvor man aldri blir god nok. Vi kan også ende opp med å bruke alt for mye tid og penger på raske løsninger som ikke endrer hvordan vi føler oss i lengden. Du må derfor starte arbeidet innenifra.

Bestill time for individuell behandling

Kroppspress

Punkter som kan sette deg i gang med å snu perspektivet fra ytre til indre verdi

1. Du er like mye verd som alle andre fordi du er menneske. Du er DEG og du er unik!

2. Finn kvaliteter og egenskaper som du liker ved deg selv, og som du er god på. Disse kommer fra deg som person, ikke fra hvordan du ser ut. Dette kan hjelpe å bygge opp selvfølelsen. Det kan resultere i at du tyr til andre løsninger når du kjenner deg usikker. Du vet at du må jobbe med egen tankegang for å få opp selvtilliten igjen, du trenger ikke søke svaret på kjøpesenteret eller skjønnhetssalongen. Du har derfor svaret og løsningen i deg selv.

3. Jobb med å bli glad i deg selv, og å løsrive deg fra et ideal som ikke er ekte. Ofte er det nemlig retusjering bak bilder, strenge dietter som gjør at modellen kun ser sånn ut akkurat den dagen, samt andre triks som blir brukt for å påvirke oss. Kunnskap rundt det som skaper kroppspress kan ofte hjelpe for å forstå hva som egentlig skjer. Ofte måler vi oss selv opp mot en illusjon, og det er dømt til å mislykkes.

Mangfold er viktig, og vi er født unike og forskjellige. Bli kjent med deg selv og lær deg å bli glad i deg selv akkurat som du er!

Helse, kosthold og trening

Vi kan ofte bli litt forvirret av alle beskjeder og informasjon vi får. Vi skal trene, men ikke bry oss om retusjerte kropper, vi skal spise sunt, men ikke slanke oss. Hva er egentlig riktig?

Svaret ligger i intensjonen vi har. Spiser du sunt og slanker deg for å se ut som et bilde du har av hva som er perfekt, så vil du gå inn i et destruktivt mønster. Du straffer deg selv i selve handlingen. Hele prosjektet med å spise sunt bygges nemlig på at du ikke er god nok som du er.

Trener du fordi du misliker kroppen din, og tenker stygge ting om deg selv hver gang du ser deg selv i speilet, er det på samme måte. Det er ofte derfor mange ender opp i et jojo-mønster. Presset blir for mye og man går på en enorm smell som gjør at man føler seg enda verre enn utgangspunktet.

Sett riktig intensjon

Det finnes heldigvis en bedre løsning. Du kan skape en balanse som gjør at du bryter ut av jojo-mønsteret, kjenner på mindre kroppspress og står mer stødig i deg selv.

Utfallet kan nemlig bli noe helt annet om intensjonen bak trening og sunn mat kommer fra egenkjærlighet. Vi kan trene for å ha en sterk, sunn og frisk kropp. Vi kan spise god, næringsrik mat for å ha energi og god helse i årenes løp. Dette bunner i at vi er gode nok som vi er, vi er glade i oss selv og vil ta vare på akkurat den vi er og kroppen vi har.

Ved å jobbe bevisst med dette vil du ikke la deg knekke av en periode i livet med mindre trening.  Eller et par dager hvor du spiser pizza i stedet for kyllingsalat. Du vet at disse valgene ikke sier noe om deg og din verdi. Livet er i konstant endring, og det betyr at ikke alle perioder er like. Jobber du for å ikke la dette påvirke deg, så har du opprettet en balanse som vil hjelpe deg å stå imot presset.

La oss slutte å jobbe for strandkroppen, og heller jobbe for helårskroppen. Den er nemlig sunn, glad, frisk og nyter en sjokoladebit i ny og ne. Men viktigst av alt: Den er like mye verd hele året fordi den er en del av deg, og du er unik.

Få hjelp til å håndtere kroppspress

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten