Hva kan være årsaken til konsentrasjonsvansker hos voksne?

Konsentrasjonsvansker hos voksne kan være frustrerende og gå ut over daglig funksjon

Hva kan være årsaken til konsentrasjonsvansker hos voksne?

Lille Johan har det tilsynelatende bra som barn. Han bor med sin mor og far, og har en lillebror som er 6 år yngre.

Men i hans hjem er det høye krav om prestasjon. Johan skal få til, være snill, stille opp og være glad. Det er mye press om å få til å bygge et godt liv basert på gode prestasjoner.

For Johan er dette normalen. Men inne i han, uten at han vet det, bygges det et selvbilde basert på å prestere for å være bra nok. Hvordan vil dette påvirke Johan som voksen?

I denne artikkelen skal vi se på ulike grunner til at konsentrasjonsvansker hos voksne oppstår. Vi skal også se på ulike konsentrasjonsvansker voksne kan oppleve.

Konsentrasjonsvansker hos voksne kan stamme fra trauma

Trauma er et komplekst begrep som omfatter ulike dimensjoner av en belastende hendelse. Dette inkluderer selve hendelsen, den subjektive opplevelsen av hendelsen, reaksjonen som kommer i etterkant og de etterfølgende skadene.

Faktorer som økonomiske vansker, konflikter i relasjoner og negative selvoppfatninger kan alle bidra til langvarig stress. Dette kan være traumer som foregår over tid. Redusert konsentrasjonsevne kan være en konsekvens av slike traumer.

Vi henter inn igjen Johan som vi ble kjent med i innledningen. Johan har nå blitt en ung ungdom. Han gjør det greit på skolen, men føler selv at han aldri blir bra nok. Foreldrene er fysisk til stede, men klarer ikke å møte ham i det emosjonelle.

Johan har noen få venner, og har fått en kjæreste. Men inne i ham føler han på et behov for å tilfredsstille alle rundt seg. Det blir hans livsoppgave å prestere og gjøre andre glade.

Tidligere har det vært fokusert på de ekstreme hendelsene som de traumatiske hendelsene. I dag er det en økende annerkjennelse av betydningen av manglende erfaringer i tidlig alder.

Traumer og traumatiske opplevelser handler ikke bare om påført skade. Tap av livsnødvendige erfaringer og emosjonell forståelse kan også føre til livslange traumer.

Johan har blitt utsatt for langvarig emosjonelt stress. Dette presset har han internalisert, slik at hans stressrespons er overaktivert. Dette vil påvirke både hans psykiske og fysiske helse.

Etter hvert som Johan blir voksen, vil disse stressmønstrene etablere seg som konsekvente reaksjonsmønstre. Dette indre stresset Johan kjenner på kan lede til konsentrasjonsvansker.

Men for Johan er denne tilstanden og det reaksjonsmønstret normalen. Han kan ikke fatte og begripe at ikke andre tar med ansvar for andres helse og følelser.

Han klarer ikke å se at hans stress og dedikasjon etter å ‘please’ de rundt seg, går hardt utover ham selv.

Få hjelp av en terapeut med dine konsentrasjonsvansker

Konsentrasjonsvansker hos voksne forveksles i mange tilfeller med ADHD

Konsentrasjonsvansker voksne sliter med forklares ofte med ADHD

Johan sitter på skolebenken. Han går 1. året på videregående, og har begynt å få store problemer med å sitte stille og konsentrere seg.

Ingen vet at det han egentlig stresser med, er ønsket om å tilfredsstille de voksnes behov. Dette får han ikke til.

Han begynner å drikke alkohol med venner, og kjenner at dette roer ned både kropp og sinn. En av hans lærere på skolen plukker opp hans uro som noe mer enn bare ungdomsuro.

Johan går med på å utredes for ADHD. Han kjenner at denne uroen er noe han ikke klarer å håndtere selv.

I dag har ADHD blitt den naturlige forklaringen for all indre uro. ADHD er en nevrobiologisk tilstand.

Kjente tegn på ADHD er oppmerksomhet- og konsentrasjonsvansker. Organisatoriske faktorer, impulsivitet og uro er andre kjennetegn ved denne diagnosen.

Diagnostiske kjennetegn på ADHD er de samme for barn, ungdom og voksne. Uttrykket og ytringsformene kan variere med alderen. Det er kriterier og krav som må oppfylles for å kunne få diagnosen ADHD.

Johan er nå voksen. Han tenker tilbake på da han gjennomgikk utredningen via DPS. Han fikk ikke diagnosen ADHD, men mye annet ble avdekt.

Johan sin indre uro og behovet for å tilfredsstille de rundt seg førte til at han var i konstant beredskap. Han slet med konsentrasjonen, og var veldig redd for å ikke prestere.

Johan fikk tilbud om hjelp og tok imot det tilbudet. Han gikk i samtaleterapi og fikk god hjelp til å rydde opp i sitt indre kaos. Han begynte å gjøre det bedre på skolen, og klarte å finne indre ro uten rusmidler og alkohol.

Som voksen har Johan slått seg til ro og har klart å finne balanse i seg selv. Men han tenker ofte på hvordan hans liv kunne vært dersom han ikke fikk hjelp.

Konsentrasjonsvansker hos voksne kan bedres

Konsentrasjonsvansker hos voksne er vanskelig å se utenfra, og kan stamme fra mer eller noe helt annet enn ADHD. Det finnes mange mennesker som har en indre uro.

Uten terapi og hjelp er det lett å bli stående i egne gamle indre mønstre uten å se utveier som kan bedre situasjonen. Hos Terapivakten er det mange terapeuter som kan hjelpe deg som sliter.

Det første steget der du sier deg villig til å ta imot hjelp, er du nødt til å ta selv. Det å tørre å utforske langvarige traumer er stort, men belønningen i den andre enden er garantert enda større.

Bestill time for individuell samtale

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten