Traume – hva er definisjonen og hvilke symptomer gir det?

Traume – hva er definisjonen og hvilke symptomer gir det?

Ifølge Store medisinske leksikon er definisjonen på traume at det er en “fellesbetegnelse på alle slags kroppslige og mentale skader og belastninger som skyldes påvirkning utenfra”.

Det finnes altså både psykisk og fysisk traume. Egentlig kan man si at det er en skade enten på psyken eller på kroppen, eller på begge deler. Det finnes flere ulike symptomer og den enkelte kan oppleve helt individuelle plager som en konsekvens av hva de er blitt utsatt for.

Når noen har traumer, vil det egentlig si at de har vonde minner som de prøver å unngå. Dette gjør de ved å unngå situasjoner som kan bringe frem de samme vonde følelsene de har opplevd og som førte til at de i utgangspunktet utviklet traumet.

Over tid kan traumer utvikle seg til posttraumatisk stresslidelse, kalt PTSD. Det er viktig å få behandling for traumene før det går så langt. Som du kan lese mer om nedenfor, kan symptomene på traumer være en stor påkjenning for vedkommende i hverdagen og forhindrer at personen fungerer normalt og kan leve et normalt liv.

Hvorfor utvikler noen et traume?

Det kan være mange ulike årsaker til at noen får traumer. Undersøkelser har vist at personer som er genetisk utsatt, i forhold til at de har en skjør psyke, er mer utsatt for å utvikle et traume. Alle vil på en eller annen måte reagere psykisk på en veldig stor påkjenning i livet. Men de som utvikler traumer er som regel de med en arvelig psykisk belastning.

Hos noen kan det skyldes psykisk eller fysisk vold i barndommen. Psykiske traumer fra barndommen dreier seg ofte om at man har blitt krenket, ydmyket, utestengt eller gjort til latter. Disse følelsene vil vedkommende bære med seg hele livet.

Hvilken karakter volden har hatt vil avgjøre hvordan traumene gir utslag. Et menneske kan for eksempel være engstelig for kroppskontakt eller for å åpne seg opp for noen på grunn av hva de opplevde i barndommen.

Følelsesmessig neglisjering fra foreldre under barndommen kan også være en årsak til traumer. Noen konkrete eksempler på dette er dersom noen som står de nær ofte har fortalt de at de ikke duger til noe eller egentlig er uønsket. Personen kan da oppleve tomhet og følelsen av å være forlatt resten av livet.

Men det kan også skje ekstreme hendelser i voksen alder som fører til traumer hos et menneske. Mennesker som over lang tid har blitt utsatt for tortur eller fangenskap, kan sitte igjen med belastende traumer i ettertid som er et stort hinder i hverdagen.

Traumer kan også skyldes andre årsaker som naturkatastrofer, fordrivelse og flukt, krig, overgrep, eller ekstreme og plutselige hendelser i livet. Dette kan for eksempel være at man har mistet noen som stod en nær i en ulykke eller annet. Det kan altså skyldes mye forskjellige, og kan ramme hvem som helst og når som helst.

Få behandling av traumer hjemme hos deg

Traume - hva er definisjonen og hvilke symptomer gir det?

Hvilke symptomer gir traumer?

Som nevnt flere ganger gir ulike belastninger over lengre tid utslag gjennom ulike typer traumer. Det finnes både psykiske og fysiske traumer. Symptomene vil variere og være individuelt betinget, samtidig som de ofte er sammensatte.

Det du må tenke over når du leser om symptomene nedenfor er at disse symptomene kan skyldes mye forskjellig, og er ikke nødvendigvis traumer. Men dersom de blir verre over tid og påvirker vanlig funksjon i hverdagen, kan det være traumer.

En person kan for eksempel ha unnvikende atferd. Som regel vil det finnes et mønster man kan legge merke til. Det kan være visse situasjoner som personen unngår for enhver pris, fordi de bringer frem uønskede følelser knyttet til traumet.

Personen kan virke engstelig og/eller redd, anspent, nervøs, irritabel eller til og med oppspilt. Det kan gi ulike følelsesmessige utslag hos den enkelte. Hos noen fører det også til isolasjon fra omverdenen. I tillegg vil ofte selvfølelsen og selvtilliten være sterkt svekket.

Konsentrasjonsvansker og søvnproblemer kan også være vanlige symptomer. Lite søvn påvirker som kjent konsentrasjonen og normal funksjon. Traumet i seg selv kan gi konsentrasjonsvansker, men det kan også være direkte årsak til dårlig søvn.

Fysiske symptomer på traumer kan være hodepine, følelsen av å ha rask hjerterytme, kvalme eller svimmelhet. Disse fysiske symptomene kan være så sterke at de i stor grad hemmer personen som opplever det i hverdagen.

I tillegg er det også flere pasienter med traumer som hele tiden forsøker å være perfekte eller utføre ting perfekt. Hvis de har psykiske traumer på grunn av psykisk vold fra barndommen, vil de føle at de aldri er bra nok. Derfor forsøker de i voksen alder å komme så nær perfeksjonisme som mulig for å føle seg like verdifull som andre.

Det er viktig å snakke om sine plager

De fleste som har traumer, vil synes det er svært vanskelig å prate om det. Dette skyldes at vedkommende er nødt til å føle på de samme vonde følelsene som førte til traumet. Alle de vonde minnene vil igjen komme tilbake. Men uten at plagene blir snakket om, vil det aldri være mulig å bli kvitt dem.

Det er viktig å oppsøke behandling for traumene. Traumer forhindrer folk fra å leve et normalt liv, og kan påvirke alle deler av livet. Det kan gå ut over arbeid, familieliv, sosialt liv, følelsesmessig liv og mye annet. Ofte kan symptomene minne om depresjon eller sosial angst, men ved å snakke med en ekspert kan du finne ut hva som egentlig er årsaken til dine plager.

Dermed kan du også finne ut hvordan du skal takle dine lidelser. Terapivaktens terapeuter kan hjelpe deg på veien mot et bedre liv. Det er nemlig fullt mulig å leve et normalt liv, selv om du bærer med deg vonde og dype sår fra barndommen eller fra en ekstrem hendelse i livet. Oppsøk hjelp i dag for å finne ut hvordan du kan leve et normalt liv og få en bedre hverdag.

Få behandling av traumer hjemme hos deg

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten