Studiemestring og studenters livskvalitet

Studiemestring og livskvalitet henger nøye sammen og kan oppleves som utfordrende for mange studenter

Studiemestring og studenters livskvalitet

Studiemestring henger sammen med livskvalitet. Studenter oppgir å ha dårligere livskvalitet enn jevnaldrende som ikke studerer. Omtrent én av fem studenter opplever det som kan kalles alvorlige psykiske plager. Dette kommer frem i Studentenes Helse og Trivselsundersøkelse (SHoT, 2014).

Det som går igjen er en følelse av ensomhet, angst og manglende følelse av å mestre studiet. Hvis du føler at du sliter og at studiehverdagen er overveldende, er du dermed ikke alene. Det er ikke deg.

Livskvalitet og studiemestring

Livskvalitet handler om å trives i eget liv, å føle tilfredshet og mestring i egen hverdag. Manglende livskvalitet og psykisk uhelse henger sammen. 60% av studentmassen som oppgir at de har dårlig livskvalitet, rapporterer psykiske plager. For de som sier de har god livskvalitet, rapporterer bare fire prosent det samme.

Det er flere forhold som påvirker livskvaliteten og studenters psykiske helse. 16% av studenter sier de føler på ensomhet, for eksempel. Andre opplever lav studiemestring og føler at de ikke strekker til. Noen har prestasjonsangst, og gruer seg til eksamen eller andre former for framføring allerede før semesteret har begynt. Kanskje har du en kronisk sykdom eller funksjonsnedsettelse, som gjør studiesituasjonen vanskeligere enn den ellers ville vært?

Ensomhet blant studenter

For sosiale skapninger som mennesker, kan ensomhet aktivere de samme reaksjonene i kroppen som det å stå overfor en reell trussel. Dette fører til at kroppens forsvarsmekanismer slås på, noe som over tid gjør det lett å bli sliten og lei. Risiko for sykdom øker, og noen utvikler angst og depresjon eller andre psykiske plager. Dette kan for eksempel være dårligere emosjonell helse.

Å føle seg sett og oppleve tilhørighet er viktig, og er også en beskyttelsesfaktor mot psykisk så vel som fysisk uhelse. Ensomhet og dårlig livskvalitet går hånd i hånd, men om ensomheten forårsaker den dårlige livskvaliteten, eller forekommer på grunn av den, vil variere.

Hva er ensomhet og hvordan takler du den?

Det skilles gjerne mellom sosial og emosjonell ensomhet, hvor sosial ensomhet er å mangle noen å være sammen med, mens emosjonell ensomhet er å mangle fortrolige venner. Eller sagt på en annen måte: Du kan være ensom alene, eller ensom sammen med andre. Begge formene føles ille for den det gjelder. Ikke alle har et like stort behov for å være sosial, og dette er også noe man må kjenne på.

På et studiested er det ofte flere studentorganisasjoner, linjeforeninger og frivillighetsorganisasjoner det kan være nyttig å ta kontakt med hvis du ønsker deg et større nettverk. Å være ensom kan gi følelsen av at det er noe galt med deg, for hvorfor har du ellers ingen venner? Et slikt tankemønster er destruktivt, og kan føre til at du isolerer deg ytterligere.

Hvis du ønsker et sosialt nettverk, men ikke har det, kan det føre til en følelse av å ikke mestre ditt eget liv. Det kan også gå utover studiene, og gi lavere studiemestring.

Bestill time for individuell behandling

Studiemestring, ensomhet og livskvalitet blant studenter henger nøye sammen

Mangel på studiemestring

Følelsen av å ikke mestre studiehverdagen, eller hverdagen forøvrig, er en av de største bidragsyterne til psykisk uhelse hos studenter. Å ikke lykkes sosialt kan gi en slik lav selvfølelse og følelsen av å ikke mestre. En annen faktor som påvirker dette negativt, er eksamensangst eller frykt for faglige presentasjoner. Dette er vurderingssituasjoner som oppleves som skremmende og vanskelige.

Det er mulig å lære seg teknikker for å kunne forholde seg til angsten og ikke bli styrt av den. Med øvelse kan den også reduseres. Studenter med eksamensangst har lavere studiemestring enn studenter som ikke opplever angst i forbindelse med eksamen. Det blir en vond selvforsterkende tankerekke, hvor frykt for dårlige karakter eller stryk i en vurderingssituasjon gir deg lavere selvfølelse og tillit til egne evner.

Jo lengre tid dette tankemønsteret har til å feste seg, jo verre kan det være å endre det. Slik som ensomhet, påvirker også manglende mestringsfølelse livskvaliteten negativt. Studenter som sier de sliter faglig, stryker oftere på eksamen og har lavere gjennomføringsevne på studiet. De oppgir oftere å ha konsentrasjonsvansker i undervisningssituasjoner, og sliter med å ha kontroll på pensum.

Samme hvorfor du føler at du ikke strekker til, om det er sosiale forhold eller studiemessige, er det viktig du tar det på alvor. Hvis du stadig kjenner på følelsen at du ikke får noe til, ikke er verdt noe eller at du mangler kontroll på det du driver med, ta kontakt med noen som kan hjelpe deg. Bare det å snakke med en venn om det som er vanskelig kan få deg til å føle deg bedre.

Å sette ord på det som er vanskelig kan gjøre det mer håndfast, og lettere å forholde seg til. Noen ganger trengs profesjonell hjelp, og det er ikke et nederlag å måtte be om det. Du er verdt det!

Hvor finnes hjelpen?

Det at du leser dette betyr at du tar din egen helse på alvor, og det er bra! Mange som sliter søker ikke hjelp, selv om det er mulig. Hvis du ikke vet hvor du skal henvende deg, har sikkert studiestedet ditt en studenthelsetjeneste som er et gratis lavterskeltilbud til studenter.

Du kan også kontakte fastlegen din, eller en annen tjeneste som kan hjelpe deg å få orden på tankene. Terapi kan være en nyttig investering i videre helse, og ikke minst for hvordan du har det her og nå. Få hjelp til å mestre hverdagen din!

Kontakt oss

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten