Konsekvenser av barndomstraumer – hva sier ACE-studien?

Konsekvenser av barndomstraumer – hva sier ACE-studien?

Vi har tidligere presentert ACE-studien, og forklart hvordan jo mer eksponert et barn er for traumatiske opplevelser, desto større risiko er det for å få psykiske utfordringer i voksen alder. Men hva betyr egentlig en slik studie for deg og meg?

Traumer kommer i mange former og er et fellesbegrep på ulike hendelser. For å sette det i system, finnes det en test som har delt barndomstraumer inn i ulike kategorier. I testen blir du spurt om du har opplevd ulike ting som barn, eksempelvis vold, misbruk eller neglekt. Testen anbefaler videre at hvis du har svart ja på fire eller flere, så kan det være lurt å snakke med en terapeut. Vi skal i denne artikkelen forklare hvorfor. Du finner lenke til testen lenger ned i artikkelen.

Traumer fra barndommen – hva er traumer?

Adverse Childehood Experience (ACE) er ulike opplevelser som skaper traumer hos barnet. Som barn har vi behov for trygghet, men har også behov for å utforske verden. Det er en balanse som krever et stabilt og trygt oppvekstmiljø, og foreldre som klarer å finne en balanse på å være en trygg havn, men også støtte nysgjerrighet og læring.

Det er mange ulike opplevelser som inngår i beskrivelsen «adverse childhood experience» (Du kan lese dem her). Akershus Universitetssykehus rapporterer at hvis du har opplevd ett av punktene (1 ACE) så er det 87% risiko for at du har opplevd en annen kategori også, og 50% sjans for at du har opplevd tre eller mer. Det betyr at hvis et barn opplever en ACE (en traumatisk hendelse) så kommer den sjeldent alene, og barnet vil med stor sannsynlighet møte på flere ACE.

Traumer er noe vi påføres utenfra, og kan få både kroppslige og mentale følger. Det betyr at traumer ofte er noe vi ikke har kontroll over selv. Som barn er vi spesielt sårbare for dette, fordi vi enda er i en utviklingsfase. Hva som skjer med oss blir en sannhet for oss. Vi tenker at verden er slik vi lærer at den er som barn, spesielt når det kommer til om den er trygg eller farlig. Når det da oppleves noe traumatisk (en ACE), så kan dette være med å forme oss inn mot voksenlivet. Det betyr at barndomstraumer er noe vi bærer med oss gjennom hele livet. De påvirker gjerne vårt perspektiv på livet, våre reaksjonsmønster, følelsesregulering, selvfølelse og selvtillit.

Test deg selv: Adverse childhood experience

Konsekvenser av barndomstraumer - hva sier ACE-studien?

Hvorfor behandle barndomstraumer?

Betty Van Roy, Barne -og Ungdomspsykiater ved akershus universitetssykehus, har beskrevet hvordan barn tilpasser seg i utrygge oppvekstmiljø. Når barn opplever former for omsorgssvikt eller vold, kan de respondere med overdreven tilpasning. Det betyr at de responderer med å bli stille eller «usynlige», eller de blir konstant på vakt. De kan videre påta seg omsorgsroller, være ukritiske mot ukjente personer, eller bli aggressive og utagere.

På lang sikt kan omsorgssvikten og tilpasningen barnet gjør, ha negativ effekt på barnets utvikling. Det kan føre til:

  • Angst og uro
  • Depresjon
  • Selvskading
  • Spiseforstyrrelser
  • Rus
  • PTSD
  • Kroppslige symptomer (smerter i mage etc)
  • Selvmordstanker

ACE-studien forteller oss derfor at oppvekst og hendelser i barndommen har en betydning på hvordan vi trer inn i voksenlivet. A-hus avslutter sin artikkel med at «tiden leger ikke alle sår», og det er en god beskrivelse av effekten av ACE. Barndomstraumer former oss, og kan påvirke i negativ retning over tid fremfor å leges. Behandling kan derfor være avgjørende for å klare å bryte ut av den negative effekten barndomstraumene har på hverdagen i dag.

ACE-Studien: Hva den forteller oss oppsummert

Budskapet ACE-studien gir, er kort sagt at barndomstraumer skal bli tatt på alvor. Om du bærer med deg vonde opplevelser, kan det ofte lønne seg å søke hjelp. Hendelsene du bærer med deg kan påvirke deg mer enn du ofte tenker over. Det er heller ikke en selvfølge at du skal bearbeide traumene på egenhånd.

Fordi det er en sammenheng mellom antall ACE og antall negative hendelser i voksen alder, anbefaler vi at du tar testen. Ved fire eller flere JA-svar anbefaler vi at du søker hjelp eller snakker med noen. Målet er at du skal få det bedre og at du skal få hjelp til å bearbeide det som er vanskelig. Videre er målet at du skal få viktige verktøy som du ikke fikk når du var barn. I tillegg til at du skal ha en støtte i ryggen fra en dyktig fagperson mens du starter reisen mot en endring.

Bestill time for å starte bearbeidingen

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten