Dopamin og hjernens belønningssenter

Dopamin og hjernens belønningssenter

I et forsøk på å bedre forstå forholdet mellom hjernen og årsak til avhengighet, gjennomfører forskere studier for å belyse temaet. Så langt har det blitt funnet et belønningssenter i hjernen som har stor påvirkning på avhengighet i tillegg til andre årsaker. Her kan du lese om dopamin og hvilken virkning det har på hjernen. Les videre for å finne ut mer om hvordan rusmidler påvirker hjernens balanse og dopaminets funksjon. 

Dopamin og hjernens belønningssenter og stoffmisbruk

De fleste mener at rusavhengige mangler viljestyrken til å bryte løs fra avhengigheten, hovedsakelig fordi så mange mennesker drikker alkohol eller bruker stoffer i sosiale sammenheng uten faktisk å bli kronisk avhengige, fordi de velger å ikke bli det.

Allikevel har vitenskap vist at avhengighet handler om mer enn svak viljestyrke. Det har blitt oppdaget at overdrevent bruk av rusmidler kan forandre den kjemiske balansen og nevrotransmittere i hjernen. Det gjelder spesielt de som finnes i hjernens belønningssentrum, og dette resulterer i avhengighet.

Effekten av rusmisbruk på hjernen

Hjernen kontrollerer alle aspekter av menneskers handlinger og reaksjoner. Det er “kraftsenteret” til et individ og derfor passerer all kommunikasjon fra kroppen gjennom hjernen via nevrotransmittere, nevroner og reseptorer.

Rusmisbruk forstyrrer dette sårbare kommunikasjonssystemet og i følge informasjon gitt av National Institute of Drug Abuse (NIDA) kan det forklares som følgende: Når rusmidler blir tatt har de ulike effekter på hjernen og hjernens kommunikasjonssystem. Noen rusmidler øker aktiviteten til nevrotransmittere (f.eks Marijuana); andre øker antallet nevrotransmittere (f.eks Kokain som medfører en abnormal økning i produksjonen av nevrotransmittere).

Alt i alt fører rusmidler til en forstyrrelse i normalfunksjonen til nevroner og måten informasjonen blir bearbeidet på. Dette skjer ved at de stimulerer, hemmer eller forandrer reaksjonene, som resulterer i abnormale responser til hjernen.

Hvordan hjernens belønningssytem fungerer

Alt tilfredstillende aktivitet i hjernen blir bearbeidet på omtrent samme måte. Slike aktiviteter kan være å spise et fantastisk måltid, ha sex, å vinne i lotteri, å shoppe eller ta rusmidler eller stoff som er humørendrende. Disse aktivitetene er grunnen til at dopamin blir frigjort i hjernen, inn i en gruppe celler som er ansvarlige for å tolke tilfredstillende stimuli.

Hjernens belønningssenter er bare en samling av nerveceller i hjernebarken som aktiveres når mennesker bedriver nytelsesaktiviteter. Essensen av belønningssenteret er at det får mennesker til å gjenkjenne aktiviteter de liker, som fører til repetisjon av disse. Derimot blir systemet overaktivert, når personer bruker humørendrende substanser som alkohol eller andre rusmidler.

Se våre hjelpere

Dopamin og hjernens belønningssenter

Hvordan rusmisbruk påvirker belønningssystemet

Det skjer en økning i frigjøringen av dopamin i hjernen når rusmidler blir tatt. Vanligvis kan dette bli alt fra todoblet til tidoblet økning over naturlige nivåer. Frigjøringen skjer raskere enn normalt og varer lenger enn når dopamin blir utløst naturlig. Faktorene som påvirker sannsynligheten for at et stoff blir avhengighetskapende er:

  • Effekten det har på hastigheten i dopaminfrigjøring

  • Mengden dopamin som blir utløst

  • Sjansen for gjentagende effekt på dopamin

Disse faktorene kan bli forklart slik; Når en substans blir injisert eller røyket, når det hjernen raskt og resulterer i en økning i hastighet og mengde dopaminfrigjøring. Dette gir kroppen en intens nytelsesfølelse som hjernen begynner å hige etter så snart følelsen forminskes.

Husk at hjernens belønningsenter eksisterer for å få oss til å gjenta fornøyelige aktiviteter. Belønningssenteret i hjernen krever derfor mer av denne “gode følelsen” slik at personen må overgi seg og gjenta aktivitetene som brakte den plutselige nytelsen. Slik begynner utvikling av skadelig bruk, misbruk og kronisk avhengighet.

Avhengighet og utvikling av toleranse i hjernen

Hjernen arbeider via flere systemer som forsikrer at signalene de sender er i balanse. Du tar for eksempel på deg solbriller om solstrålene er for sterke, og du skrur også ned volumet på mp3-spilleren om det er for høyt. Tilsvarende prøver hjernen når den svarer på de periodiske økningene i nevrotransmittere, å finne balanse.

Hjernen vil derfor enten redusere mengden dopaminreseptorer, eller produsere en redusert mengde dopamin for å opprettholde balanse når høye dopaminnivåer blir frigjort. Resultatet er at det vil skje en progressiv reduksjon i mengden nytelse du opplever fra noen aktiviteter jo mer du gjør dem.

Det naturlige nivået på ting som brukte å utsende nytelsesrespons vil ikke lenger være nok. Brukeren vil derfor begynne å føle et behov for å øke responsen. Derfor blir de enten deprimerte fordi de ikke lenger finner glede i aktivitetene de brukte å nyte, eller de vender seg til rusmidler som vil øke dopaminnivåene og som resultat øke følelsen av nytelse.

Over tid vil mengden rusmidler som behøves for å fremkalle den samme responsen økes fordi hjernen vil fortsette å produsere mindre mengder dopaminreseptorer. Dette er det som skjer når man bygger opp toleranse.

Hvilke andre faktorer kan være grunner til avhengighet?

Forskning viser at avhengighet kan ha genetisk årsak (20-70%) og/eller være forsåket av miljø (40-50%). Det er ulikheter i aktiviteten i menneskers belønningssystemer, der noen er mer aktive enn andre. Dette betyr at noen mennesker har depressive belønningssentre allerede før de begynner å ta humørendrende substanser for å føle seg bedre.

Andre tar rusmidler for å heve belønningsentrene sine og fylle et “hull” eller “tomhet” i dem. For noen andre brukere kan rusavhengigheten deres være grunnet utviklingstrauma, psykiske lidelser, bakgrunn eller foreldres påvirkning (f.eks rusavhengige foreldre).

Det er viktig å forstå at disse faktorene har en effekt på hjernens belønningssenter og at når dette skjer, blir det nesten umulig eller ekstremt vanskelig å bryte løs fra avhengigheten kun ved hjelp av viljestyrke. Det er ofte behov for profesjonell behandling.

Se våre hjelpere

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten