Forstå ROP-lidelser: problematiske og sammensatte diagnoser

ROP-lidelser kan være svært vanskelig å oppdage. Førte rusproblemene til pyskiske lidelser eller ble rusmidler brukt som en flukt fra psykiske lidelser til å begynne med?

Forstå ROP-lidelser: problematiske og sammensatte diagnoser

Har en som sliter psykisk rusproblematikk, eller oppstår rusavhengigheten først? Hva kom først høna eller egget? Dette er ikke en problemstilling som enkelt kan svares på, men en tanke som kan vekke flere viktige spørsmål i oss.

ROP-lidelser er en samlebetegnelse for tilfeller der det både er rus og psykiske lidelser representert hos et menneske. Men alle ROP-lidelser har utfordringer knyttet til seg som gjør det vanskelig å fungere normalt i hverdagen.

For å forstå viktigheten av en sammenheng mellom rusmisbruk og psykiske lidelser må vi ta en nærmere titt på ROP-lidelser og symptomer. Vi må tørre å beskrive rusavhengighet og psykiske lidelser, og til sist finne en løsning ved å se på ROP-lidelser og behandling som er tilgjengelig.

ROP-lidelser forklarer sammenhengen mellom rusmisbruk og psykiske lidelser

ROP står for rus og psykiatri, og viser til sammenhengen mellom rusavhengighet og psykiske lidelser. Dette er et viktig uttrykk å ha med seg inn i omsorgsarbeidet. ROP-lidelser forteller oss at personer som sårt trenger hjelp og støtte ikke har fått dette.

ROP-behandling er viktig fordi psykisk uhelse og psykiske lidelser i kombinasjon med rusavhengighet er ekstremt ødeleggende. Det er både ødeleggende for personen som står i problematikken og pårørende rundt den rusavhengige.

Behandlingen av ROP-lidelser kan følge nasjonale retningslinjer

De nasjonale retningslinjene for behandling av ROP-lidelser er utgitt av Helsedirektoratet i 2012. Innledningsvis står det et sitat av Goethe som forklarer mye av hva behandlingen skal frem til:

Det er ikke nok å vite, man må også bruke kunnskapen. Det er ikke nok å ville, man må også gjennomføre.

Retningslinjene er basert på forskning og tidligere erfaringer hentet fra kunnskap opparbeidet i feltet. Det er en stor og spennende plan.

En av de viktigste anbefalingene når det kommer til behandling av ROP-lidelser er å skape en individuell plan. Denne planen må brukeren må selv være med å utarbeide. Pårørende og personer nært knyttet til personen med ROP-lidelser bør også kartlegges og få tilbud om opplæring og informasjon.

De nasjonale retningslinjene anbefaler å utrede psykisk helse hos personer med rusproblemer. Dette må gjøres for å sikre god oppfølging etter kontakt med og behandling i helsevesenet.

Godt og åpent samarbeid er viktig ved behandling av ROP-lidelser. Hjemstedskommunen må kontaktes og et aktivt samarbeid må raskt startes opp slik at personen som mottar behandling får god oppfølging hjemme. Hvis personen ikke har et hjem, skal det iverksettes tiltak slik at personen får et sted å bo.

Noe av det aller viktigste som kommer frem i retningslinjene for behandlingen av ROP-lidelser er viktigheten av selvverd. Personen som får behandling, skal føle at han eller hun får frem sine egne ressurser og føle verdi som menneske.

Meld deg på gratiskurs i 5 vanlige tegn på rusmisbruk

ROP-lidelser kan gi mange ulike symptomer og kan skjule mange alvorlige psykiske lidelser

Du kan se etter symptomer ved ROP-lidelser hos dine nære

ROP-lidelser er alvorlige og komplekse. Slike lidelser kan variere fra person til person. Det kan til og med virke som personene har havnet så langt utenfor samfunnet at det kan føles nytteløst å hjelpe. Tanken bak behandlingen av ROP-lidelser er at det er viktig å vite og ha kunnskap om pasientene for å kunne behandle dem.

Noen varseltegn du kan være oppmerksom på er:

  • Vold
  • Aggresjon
  • Depresjon
  • Lite kontakt med familie og nettverk

Som du ser, er det lite konkrete og ganske diffuse symptomer å forholde seg til når det gjelder ROP-lidelser. Dette faktum er kanskje noe av det som gjør det aller vanskeligst å få hjelpen ut til de som trenger det.

Å få avdekt lidelser og satt i gang tiltak hos personer med ROP-lidelser er ikke bare enkelt. For symptomer på psykiske utfordringer og lidelser som kommer fra et stort forbruk av rusmidler kan lett mistolkes. Kanskje kan det se ut som personen kun sliter med en psykisk lidelse, og at rusen ikke har vært med å bringe denne frem.

Noen av de psykiske lidelsene som knyttes med rusmisbruk er:

  • Schizofreni
  • Bipolar lidelse
  • Tvangslidelser
  • Angstsyndrom

Men hva er det viktigst å behandle først? Rusavhengigheten eller den psykiske lidelsen? Eller kan begge deler behandles parallelt? ROP-pasientene er en sammensatt gruppe der hvert individ har sine utfordringer.

Tør å strekk ut en hånd dersom dine bekymringer gjelder deg selv

Noe av det aller vanskeligste med å slite med vonde indre tanker, rusproblematikk og en selvødeleggende livsstil er å innse det selv. Kanskje har denne artikkelen truffet en streng i deg?

Det finnes ikke et uttalt behandlingsopplegg som fungerer for alle med ROP-lidelser. Behandling og terapi som tar sikte på å hjelpe pasienter med ROP-lidelser utarbeides spesielt for hvert enkelt tilfelle.

Det er også vanskelig å plassere en ROP-pasient. Skal pasienten inn i rusomsorgen eller psykiatrien? Vår største anbefaling er å tørre å oppsøke hjelp og støtte. Det er så mye god hjelp, og samtaleterapi og rusterapi kan være første steg på veien mot tilfriskning.

Kontakt oss

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten