Skolevegring – en forståelse av lidelsen i barn

Skolevegring – en forståelse av lidelsen i barn

Undersøkelser viser at barn og ungdom skulker mindre i dag enn før og oppfører seg generelt mer pliktoppfyllende enn tidligere. Likevel opplever mange elever i Norge i dag skolevegring – en lidesle hvor barnet opplever en unormal frykt for å gå på skolen. Så, hva vet vi egentlig om skolevegring? Og hva kan vi gjøre for å forbedre situasjonen for barna våre?

Skolevegring – hva er det egentlig?

King og Bernstein definerer skolevegring som “vansker med å møte på skolen som følge av emosjonelt ubehag” (King, N. m.fl.2001:197). Definisjonen er derfor noe vag, og etterlater oss ikke med en sterk forståelse av hvordan vi kan løse det. Skolevegring er et omfattende problem. Det innebærer faktorer hvor undervisningsstedet er i fokus, situasjoner hvor familie og hjemmet er årsaken, og hendelser hvor nærmiljøet er den største påvirkningen og roten til vegringen.

I de fleste tilfeller er alle en del av helhetsbildet. Emosjonelt ubehag og frykt mot å gå på skolen kan bunne i årsaker som er langt utenfor skolens klasserom. Derfor er det essensielt som foreldre og medansvarlige at man bruker tid til å forstå seg på personen i fokus. Og å kunne se hvilke tidligere faktorer som har ledet til denne uønskede situasjonen.

Hvem blir rammet av skolevegring?

NHI beskriver skolevegring som en lidelse som hardest rammer elever i alderen 6 år og 10-11 år. Likevel, er skolevegring, som nevnt over, et resultat av emosjonell ubehag. Dette ubehaget fører til at enkelte kan skape en redsel eller motvilje mot å gå på skolen. Det tilsier dermed at skolevegring kan ramme alle som er mottakelig for emosjonelt ubehag i livet. Noe som gjelder de aller fleste av oss. Situasjoner på skolen som kan lede til skolevegring er opplevelser som mobbing, utestenging og følelsen av å være mislykket enten fagelig eller sosialt.

I hjemmet kan ofte situasjoner påvirke elevens vilje til å gå på skolen. Dette gleder blant annet dødsfall, skilsmisse, flytting eller andre tilsvarende faktorer som gjør at følelsen av trygghet minsker. Med informasjonen er det viktig å snu dette spørsmålet på hodet og forstå at emosjonell ubehag kan lede til skolevegring hos unge. Det er noe som kan ramme alle. Det viktigste er at vi anerkjenner problemet før det har ført til videre problemer i undervisningen eller personlig.

Hvordan kjennetegne skolevegring hos mitt barn?

Det er viktig for oss som foreldre å kunne skille mellom et barn som ikke ønsker å gå på skolen, og elever som opplever skolevegring. Skulking er også ekstremt vanlig. Ofte bruker barn de samme unnskyldningene hvorvidt de faktisk er redde for å gå på skolen, eller de bare ønsker en ekstra dag hjemme. Ansvaret ligger hos oss som foreldre til å legge merke til endringer i holdningen eller oppførselen til våre egne barn. Ingen kjenner våre barn bedre enn det vi gjør, og hvis du opplever at ditt barn ikke ønsker å gå på skolen så kan det være lurt å ta en liten runde med kontrollspørsmål.

Få hjelp med å takle skolevegring blant barn

Skolevegring blant barn krever at du som forelder tar tak gjennom håndfaste tiltak

Er det naturlig at barnet ditt er sykt?

Dette er ikke et håndfast kontrollspørsmål, men det kan være nyttig å ta seg en runde for å evaluere situasjonen nærmere. I et tilfelle hvor barnet ditt over lengre tid rapporterer sykdomslignende symptomer er det viktig å ta en medisinsk evaluering for å bekrefte eller utelukke sykdom.

Har barnet ditt opplevd store endringer?

Som nevnt kan en endring på hjemmefronten eller på skolen skape en reaksjon i ditt barn. For å bedre forstå hva barnet ditt går igjennom er det viktig at du setter deg inn i helhetsbildet av deres hverdag. En situasjon som kan virke urelevant kan være roten til ditt barns opplevelse av hverdagen. 

Har barnet ditt det bra på skolen?

Har du blitt fortalt noe fra ditt barn som kan være et tegn på at ditt barn opplever skolen som noe negativt? Ofte kan det være vanskelig for mange å uttrykke hvordan de opplever sitt eget liv. Ved å lytte til andres tilbakemeldinger om våre barn kan vi lære nyttig informasjon som gir oss et bedre helhetsbilde. 

Er barnet ditt uærlig med deg om egne følelser?

Her er det viktig som forelder å være realistisk når du evaluerer kommunikasjonen mellom deg og ditt barn. Still deg selv spørsmålet “hvis mitt barn hadde blitt mobbet, hadde de da fortalt meg det?” Husk at svarene på disse spørsmålene ikke alltid er i samsvar med hva våre barn opplever. Sørg derfor for at du tar dette på alvor å finner metoder for å forbedre kommunikasjonen der det er nødvendig.

Hva kan vi som foreldre gjøre?

Vit at du er det viktigste forbildet i ditt barns liv. Uansett hva årsaken er til at ditt barn opplever skolen som en emosjonelt utfordrende faktor, så har du en mulighet til å tilrettelegge for at denne holdningen endrer seg sakte men sikkert. Det finnes mange tiltak du som forelder kan gjøre, men husk at det viktigste er informasjon. Les så mye informasjon du kan, snakk med en profesjonell som har erfaring innenfor skolevegring og andre sosiale utfordringer. Du kan forbedre kommunikasjonen mellom deg og ditt barn, og skap en trygg plattform for vekst og rom for individet.

Kontakt oss

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten