Meditasjon som behandling mot depresjon, stress og angst

Meditasjon som behandling mot depresjon, stress og angst

Meditasjon kan være en god hjelp for deg som sliter med depresjon, stress eller angst. Men hva er egentlig meditasjon? Hvorfor meditere? Og hva sier forskningen?

Her kan du lese om hvordan du kan utøve meditasjon som en del av behandlingen mot stress og angst, samt depresjon. Vi går inn på ulike meditasjonsteknikker og gir eksempler på ulike metoder. Vi har da valgt å introdusere deg for teknikkene Transcendental meditasjon, Acem-meditasjon og Wim Hof-metoden.

Les videre for å finne ut mer om meditasjon mot stress, angst og depresjon.

Hva er meditasjon?

Meditasjon stammer egentlig fra religion. Det har enten blitt brukt som en metode for å tømme sinnet for alle forstyrrende tanker. Eller som en måte å komme nærmere en guddom, et religiøst objekt eller fordype seg i en spesielt viktig læresetning.

I mange av de store religionene har meditasjon alltid vært et sentralt element. Men sånn vi kjenner det i dag, forbinder vi oftest meditering med hinduismen eller buddhismen. Mange driver kanskje med yoga som stammer fra hinduismen og som inneholder meditative aspekter. I buddhismen blir meditasjon brukt som en metode for å oppnå sinnsro, innsikt og et mer oppmerksomt nærvær.

I den vestlige verden har meditasjon blitt en nokså vanlig form for å oppnå ro i sinnet. Mange bruker det som en metode for å koble av, oppnå fullt fokus og avslapning.

I flere år har meditasjon blitt brukt av millioner av mennesker i den vestlige verden. En mulig årsak kan være at de fleste lever et svært hektisk liv og har behov for å komme mer i kontakt med sinn og kropp, samt kvitte seg med negative tanker og unngå stress. Det kan både være på jobb og i privatlivet. Men har det egentlig noen vitenskapelig dokumentert effekt?

Forskning om meditasjon

Forskning har vist at meditasjon faktisk gir en endring i hjernen. Endringen går ut på at antallet aktive hjerneneceller øker. Ulike former for meditasjon gir da ulike virkning på hjernen.

Meditering kan deles inn i ulike former. Her deler vi det inn i tre hovedkategorier. Den ene metoden går ut på at man har fokuserte tanker. En annen metode innebærer at tankene får fritt spillerom og muligheten til å vandre som det passer seg. En tredje metode igjen dreier seg om å utføre pusteøvelser.

Ved gjentatte forsøk med MR-skanning har forskere funnet ut at det skjer endringer i hjernen når noen mediterer. Dette har forskningen vist:

Få hjelp mot angst, depresjon eller stress

Meditasjon som behandling mot depresjon, stress og angst

Meditasjonsteknikker

Det finnes flere ulike teknikker for å meditere. Disse du kan lese om her vil alle ha en effekt mot depresjon, angst og stress. Det viktigste er at du finner en teknikk du synes fungerer godt for deg. Den skal hjelpe deg mot å bli kvitt dine psykiske lidelser.

Her forklarer vi tre ulike teknikker du kan prøve selv hjemme. Det kan være lurt å prøve alle sammen, for å virkelig være sikker på at du finner den metoden som fungerer best for nettopp deg.

Transcendental meditasjon
Denne metoden med opphav i India er nokså utbredt på verdensbasis. Millioner av mennesker sverger allerede til denne teknikken for meditering. I praksis går transcendental meditasjon ut på at du to ganger daglig skal meditere i 20 minutter av gangen.

Mens du mediterer skal du sitte helt i ro og holde øynene lukket. Samtidig skal du gjenta en metodelyd i hodet. Meditasjonen vil føre til ro i sinnet og dermed også i kroppen. Du blir mer bevisst ditt eget vesen. Dette vil hjelpe mot både stress, depresjon og angst.

Acem meditasjon
Acem-meditasjon er en meditasjonsmetode hvor tankene og følelsene får fritt spillerom. Dette er en norsk metode for meditasjon. Den går ut på at du skal gjenta en lyd om igjen og om igjen inne i deg. Samtidig flyter tankene og følelsene over i hverandre.

Slik får du bearbeidet vonde tanker og stress. Lyden du lager mens du mediterer hjelper deg nemlig med å slappe av i både kropp og sinn. Dette kan igjen føre til at du oppnår bedre søvn, får mer energi og øker konsentrasjonsevnen.

Wim Hof-metoden
Wim Hof er en metode som består av tre ulike deler. Disse delene er pusteøvelser, opptrening av tankene og konsentrasjonsevnen, samt en gradvis utsettelse for kalde temperaturer i vann. Det er nettopp kombinasjonen av disse tre elementer som gjør at Wim hof metoden fungerer som et kraftig verktøy mot depresjon, angst og stress.

Pusteteøvelsene vil føre til at kropp og sinn blir skjerpet. Slik øker du konsentrasjonsevnen. På denne måten blir du i fysisk stand til å takle det kalde vannet. Enkelt sagt vil pusteøvelsene føre til at kropp og sinn blir i en tilstand som gir deg tilgang til ditt autonome nervesystem og motstå kulden. Dette kan du da direkte overføre til andre deler av livet og hverdagen som fører til stress, angst eller depresjon.

Meditering som del av behandling

Meditering er en fin metode du kan bruke på egenhånd for å takle angst, stress eller depresjon. Prøv deg frem og finn en metode som fungerer for deg. Dette kan være gode teknikker å bruke som del av behandling mot psykiske lidelser.

Dette er noe du kan gjøre fra komforten av ditt eget hjem. Samtidig finnes det andre nyttige øvelser du kan utføre selv. Disse kan vi hjelpe deg med å finne frem til. Vi tilbyr terapi som er rettet mot ditt spesifikke behov. Terapien vi tilbyr kan foregå over nett og/eller med hjemmebesøk. Noen av våre terapeuter kan du også møte på deres kontor.

Vårt mål er å gjøre behandlingen så overkommelig som mulig for deg. Derfor tilpasser vi den etter dine behov. Det viktigste for oss er at vi sammen kommer frem til en metode som fungerer for deg og som hjelper nettopp deg på veien mot et bedre liv.

Få hjelp mot angst, depresjon eller stress

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten