Symptomer på depresjon – er du eller noen du kjenner deprimert?

Symptomer på depresjon

Symptomer på depresjon – er du eller noen du kjenner deprimert?

Depresjon er en svært utbredt tilstand, og hele 6-12% av den norske befolkningen er rammet av det. Det er faktisk en av helsetilstandene som leder til høyest sykefravær og uførhet på verdensbasis. Depresjon rammer mennesker i alle aldre og sosiale lag. Du er med andre ord ikke alene om å lide av depresjon. Men hvilke symptomer på depresjon må du se opp for? Og hva kan du gjøre for å komme ut av depresjon?

I denne artikkelen kan du blant annet lese mer om hva depresjon er, og hva som er tegn og symptomer på depresjon. Vi forklarer også hva du kan gjøre for å komme deg ut av den vonde sirkelen.

Hva er depresjon?

En depresjon er en unaturlig tilstand av sorg og nedstemthet som tar kontroll over livet ditt. Selve definisjonen på depresjon er en psykisk lidelse kjennetegnet av en rekke ulike symptomer, kanskje aller mest kjent for nedstemthet over lengre tid. Lidelsen kommer gjerne til uttrykk som en vedvarende sterk følelse av å være nedstemt eller apatisk, samtidig som du vil oppleve at det blir vanskelig å fungere normalt i hverdagen.

Hva kommer depresjon av?

Vi sier gjerne at depresjon er en tilstand hvor følelser av tap og sorg ikke blir bearbeidet og prosessert riktig. I en sunn sorgprosess vil du gå igjennom ulike faser som sikrer at du bearbeider sorg på en god måte. Dette for å forhindre at den vil skape begrensninger i livet ditt. Sorg som ikke bearbeides vil «fryse» seg fast i systemet ditt, og kan komme til uttrykk som en depresjon. Det kan være mange spesifikke årsaker til at du utvikler en depresjon, og disse er gjerne svært individuelle.

Ulike former for depresjon

Vi deler depresjon inn i ulike grader – fra milde og moderate depresjoner til alvorlige depresjoner.

Lider du av en mild depresjon føler du deg nedstemt og trist, men klarer å utføre de fleste oppgaver i hverdagen. Når depresjonen tar en moderat form begynner du å føle at det blir vanskelig å gå på jobb eller forholde deg til andre mennesker. Enkelte hverdagslige oppgaver blir vanskelige å utføre. Ved alvorlig depresjon føler du deg tappet for energi og sliter med en sterk følelse av nedstemthet. Det blir nærmest umulig å gå på jobb og du opplever at depresjonen er et stort hinder i hverdagen.

Merk at det også finnes ulike varianter av depresjon, som for eksempel vinterdepresjon eller dystymi. Dystymi er en vedvarende, mild depresjon som kan vare over flere år. Det finnes også depresjoner med og uten psykotiske symptomer.

Symptomer på depresjon

Om du lurer på om du sliter med depresjon er det absolutt nyttig å være klar over ulike tegn på depresjon. Det er viktig å huske på at symptomene varierer fra person til person, men det er noen som sees hyppig hos de fleste deprimerte.

Vanlige symptomer på depresjon:

 • Nedsatt sexlyst
 • Økt eller redusert matlyst
 • Forstyrrelser i søvnmønster
 • Konsentrasjonsproblemer
 • Irritabilitet
 • Angst og uro
 • Dårlig selvfølelse
 • Skyldfølelse
 • Frykt for eller negative tanker om fremtiden
 • Selvmordstanker eller planer
 • Beslutningsvegring og vansker med å initiativ
 • Mangel på interesse for ting
 • Ensomhet og isolering

De fleste depresjoner vil gi seg etter noen måneder og det er vanlig å snakke om depressive episoder. Har du først hatt èn depressiv episode er du mer disponert for nye slik tilfeller. Fortvil likevel ikke, det finnes håp.

Hvordan håndtere depresjon?

Hva om du nå, etter å ha lest over ulike symptomer på depresjon, kjenner deg igjen? Hva er neste skritt? Det som er viktig er å sikre at du bearbeider de vonde følelsene og lærer deg metoder for å håndtere disse. Du må også lære deg hvordan du kan forebygge nye depressive episoder og kjenne igjen symptomer og utløsere. Dette kan du blant annet gjøre gjennom depresjonsbehandling hos Terapivakten.

Her hos Terapivakten har vi erfarne og dyktige terapeuter som kan komme hjem til deg når du kjenner en ny depressiv episode komme snikende. Gjennom samtaler og terapeutiske øvelser vil du lære deg nye mestringsstrategier. På sikt vil den depressive tilstanden miste sitt grep om livet ditt slik at du kan ta tilbake kontrollen.

Er du ikke helt sikker på hva du ønsker å gjøre? Ring oss for en uforpliktende prat, så svarer vi på alle spørsmål du måtte ha angående våre terapeutiske hjemmetjenester. Ikke vent med å ta dine følelser på alvor – be om hjelp allerede i dag!

Prøv samtaleterapi på nett

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten