Symptomer på depresjon – er du eller noen du kjenner deprimert?

Symptomer på depresjon – er du eller noen du kjenner deprimert?

Depresjon er en svært utbredt tilstand, og hele 6-12% av den norske befolkningen er rammet av det. Det er faktisk en av helsetilstandene som leder til høyest sykefravær og uførhet på verdensbasis. Depresjon rammer mennesker i alle aldre og sosiale lag. Du er med andre ord ikke alene om å lide av depresjon. Men hvilke symptomer på depresjon må du se opp for? Og hva kan du gjøre for å komme ut av depresjon?

I denne artikkelen kan du blant annet lese mer om hva depresjon er, og hva som er tegn og symptomer på depresjon. Vi forklarer også hva du kan gjøre for å komme deg ut av den vonde sirkelen.

Hva er depresjon?

En depresjon er en unaturlig tilstand av sorg og nedstemthet som tar kontroll over livet ditt. Selve definisjonen på depresjon er en psykisk lidelse kjennetegnet av en rekke ulike symptomer, kanskje aller mest kjent for nedstemthet over lengre tid. Lidelsen kommer gjerne til uttrykk som en vedvarende sterk følelse av å være nedstemt eller apatisk, samtidig som du vil oppleve at det blir vanskelig å fungere normalt i hverdagen.

Hva kommer depresjon av?

Vi sier gjerne at depresjon er en tilstand hvor følelser av tap og sorg ikke blir bearbeidet og prosessert riktig. I en sunn sorgprosess vil du gå igjennom ulike faser som sikrer at du bearbeider sorg på en god måte. Dette for å forhindre at den vil skape begrensninger i livet ditt. Sorg som ikke bearbeides vil «fryse» seg fast i systemet ditt, og kan komme til uttrykk som en depresjon. Det kan være mange spesifikke årsaker til at du utvikler en depresjon, og disse er gjerne svært individuelle.

Ulike former for depresjon

Vi deler depresjon inn i ulike grader – fra milde og moderate depresjoner til alvorlige depresjoner.

Lider du av en mild depresjon føler du deg nedstemt og trist, men klarer å utføre de fleste oppgaver i hverdagen. Når depresjonen tar en moderat form begynner du å føle at det blir vanskelig å gå på jobb eller forholde deg til andre mennesker. Enkelte hverdagslige oppgaver blir vanskelige å utføre. Ved alvorlig depresjon føler du deg tappet for energi og sliter med en sterk følelse av nedstemthet. Det blir nærmest umulig å gå på jobb og du opplever at depresjonen er et stort hinder i hverdagen.

Merk at det også finnes ulike varianter av depresjon, som for eksempel vinterdepresjon eller dystymi. Dystymi er en vedvarende, mild depresjon som kan vare over flere år. Det finnes også depresjoner med og uten psykotiske symptomer.

Symptomer på depresjon

Om du lurer på om du sliter med depresjon er det absolutt nyttig å være klar over ulike tegn på depresjon. Det er viktig å huske på at symptomene varierer fra person til person, men det er noen som sees hyppig hos de fleste deprimerte.

Vanlige symptomer på depresjon:

 • Nedsatt sexlyst
 • Økt eller redusert matlyst
 • Forstyrrelser i søvnmønster
 • Konsentrasjonsproblemer
 • Irritabilitet
 • Angst og uro
 • Dårlig selvfølelse
 • Skyldfølelse
 • Frykt for eller negative tanker om fremtiden
 • Selvmordstanker eller planer
 • Beslutningsvegring og vansker med å initiativ
 • Mangel på interesse for ting
 • Ensomhet og isolering

De fleste depresjoner vil gi seg etter noen måneder og det er vanlig å snakke om depressive episoder. Har du først hatt èn depressiv episode er du mer disponert for nye slik tilfeller. Fortvil likevel ikke, det finnes håp.

Hvordan håndtere depresjon?

Hva om du nå, etter å ha lest over ulike symptomer på depresjon, kjenner deg igjen? Hva er neste skritt? Det som er viktig er å sikre at du bearbeider de vonde følelsene og lærer deg metoder for å håndtere disse. Du må også lære deg hvordan du kan forebygge nye depressive episoder og kjenne igjen symptomer og utløsere. Dette kan du blant annet gjøre gjennom depresjonsbehandling hos Terapivakten.

Her hos Terapivakten har vi erfarne og dyktige terapeuter som kan komme hjem til deg når du kjenner en ny depressiv episode komme snikende. Gjennom samtaler og terapeutiske øvelser vil du lære deg nye mestringsstrategier. På sikt vil den depressive tilstanden miste sitt grep om livet ditt slik at du kan ta tilbake kontrollen.

Er du ikke helt sikker på hva du ønsker å gjøre? Ring oss for en uforpliktende prat, så svarer vi på alle spørsmål du måtte ha angående våre terapeutiske hjemmetjenester. Ikke vent med å ta dine følelser på alvor – be om hjelp allerede i dag!

Prøv samtaleterapi på nett

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten