Hva er utbrenthet og hvordan kan utbrenthet behandles?

Hva er utbrenthet og hvordan kan utbrenthet behandles?

I moderne tider har utbrenthet blitt et velkjent ord. Det nevnes stadig på sosiale medier, i nyhetsartikler og i reportasjer. Mange kjente og ukjente mennesker deler sine historier og erfaringer, og det er i dag lettere å være åpen om det om du befinner deg i en liknende situasjon. Samtidig er det gjerne slik at det går for lang tid før vi innser at vi er utbrent, slik at behandling av utbrenthet kanskje blir uunngåelig.

I denne artikkelen skal vi se på hva som kjennetegner det å være utbrent og hvordan behandle utbrenthet.

Hva kjennetegner utbrenthet?

Det å bli utbrent er en helt naturlig reaksjon på indre og ytre stress over lengre tid. Føler du deg energiløs, utmattet og med en økende vegring for å ta på deg oppgaver? Har det begynt å verke i hode, muskler og ledd? Det kan være dette er signaler fra både kropp og sinn om at du må trappe ned tempoet. Utbrenthet er en lidelse som ofte kommer med sin fulle kraft etter flere års ignorering av faresignaler og egne behov. Du kan lese mer om symptomene her.

Hva bør jeg gjøre først om jeg føler meg utbrent?

Aller først anbefales det å ta kontakt med fastlegen. Ikke bare er det mulig for ham eller henne å lytte og gi sin vurdering, men du vil også samtidig kunne utelukke underliggende og alvorlige diagnoser. Hvordan komme seg etter utbrenthet vil gjerne være avhengig av hvor mye tid du vil klare å vie deg selv i etterkant. Dersom du har behov for sykemelding vil dette også være noe fastlegen din kan vurdere.

Hva kan jeg selv gjøre med utbrentheten?

Dersom du er utbrent vil det være lurt å foreta en kartlegging. Du kan komme deg videre dersom du vet  hvorfor du opplever å være utbrent, og det kan være ulike miljøfaktorer som spiller inn. Har arbeidsplassen på noen måte bidratt – kanskje gjennom overtidsarbeid, personalkonflikt eller annet? Er det hjemlige faktorer som tynger, som problemer i husholdningen eller for høye personlige krav? Det er viktig at du setter deg ned for å finne ut av hva som ligger til grunn for å kunne komme deg tilbake til hverdagen.

Når du har større innsikt i hva som har ført til at du er utbrent er det viktig å gjøre en helomvending. Du kan ikke fortsette i samme tempo som tidligere, så du må finne en balanse som vil skape harmoni for kropp og sjel. Lider du av søvnmangel må du finne måter å få inn flere timer om natten. Lider du under manglende evne til å si nei? Da er det på tide å lære seg dette ordet.

Hvordan behandle utbrenthet

Den beste behandling av utbrenthet er faktisk å vie tid til deg selv. Både for å finne ut av hva som tynger deg og for å unngå at det gjentar seg i framtiden. Ettersom det kan være vanskelig å selv se hva som må til kan det være lurt å snakke med en psykolog eller terapeut. Dette er en anbefalt behandling av utbrenthet ettersom en terapeut vil kunne:

  • Hjelpe deg med kartleggingen av hverdagen din slik at du enklere vil få oversikt over miljøfaktorer og problemområder.
  • Støtte deg i prosessen med å gjøre livsendringer. Det kan være du må gjøre store helomvendinger i hverdagen som kan være vanskelig å godta. En samtalepartner er da god å ha.
  • Motivere deg når du føler at veien ut av utbrenthet er for lang. Du lurer nok på hvor lenge utbrenthet varer, og det finnes ikke noen fasit på dette. Det er viktig å være tålmodig og la det ta den tiden det tar.
  • Gi deg gode verktøy som du kan bruke i hverdagen når du er utbrent. Disse fokuserer på bevissthet, prioriteringer og en ærlig innsikt i egne mønstre og reaksjoner.

Prognose ved utbrenthet

Det er veldig gode prognoser ved utbrenthet. Som regel handler det om stressreaksjoner, og da kan en behandling av utbrenthet hjelpe deg med å få et mer avslappet forhold til hverdagen din.

Få hjelp mot stress og utbrenthet

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten