Hva er utbrenthet og hvordan kan utbrenthet behandles?

Hva er utbrenthet og hvordan kan utbrenthet behandles?

I moderne tider har utbrenthet blitt et velkjent ord. Det nevnes stadig på sosiale medier, i nyhetsartikler og i reportasjer. Mange kjente og ukjente mennesker deler sine historier og erfaringer, og det er i dag lettere å være åpen om det om du befinner deg i en liknende situasjon. Samtidig er det gjerne slik at det går for lang tid før vi innser at vi er utbrent, slik at behandling av utbrenthet kanskje blir uunngåelig.

I denne artikkelen skal vi se på hva som kjennetegner det å være utbrent og hvordan behandle utbrenthet.

Hva kjennetegner utbrenthet?

Det å bli utbrent er en helt naturlig reaksjon på indre og ytre stress over lengre tid. Føler du deg energiløs, utmattet og med en økende vegring for å ta på deg oppgaver? Har det begynt å verke i hode, muskler og ledd? Det kan være dette er signaler fra både kropp og sinn om at du må trappe ned tempoet. Utbrenthet er en lidelse som ofte kommer med sin fulle kraft etter flere års ignorering av faresignaler og egne behov. Du kan lese mer om symptomene her.

Hva bør jeg gjøre først om jeg føler meg utbrent?

Aller først anbefales det å ta kontakt med fastlegen. Ikke bare er det mulig for ham eller henne å lytte og gi sin vurdering, men du vil også samtidig kunne utelukke underliggende og alvorlige diagnoser. Hvordan komme seg etter utbrenthet vil gjerne være avhengig av hvor mye tid du vil klare å vie deg selv i etterkant. Dersom du har behov for sykemelding vil dette også være noe fastlegen din kan vurdere.

Hva kan jeg selv gjøre med utbrentheten?

Dersom du er utbrent vil det være lurt å foreta en kartlegging. Du kan komme deg videre dersom du vet  hvorfor du opplever å være utbrent, og det kan være ulike miljøfaktorer som spiller inn. Har arbeidsplassen på noen måte bidratt – kanskje gjennom overtidsarbeid, personalkonflikt eller annet? Er det hjemlige faktorer som tynger, som problemer i husholdningen eller for høye personlige krav? Det er viktig at du setter deg ned for å finne ut av hva som ligger til grunn for å kunne komme deg tilbake til hverdagen.

Når du har større innsikt i hva som har ført til at du er utbrent er det viktig å gjøre en helomvending. Du kan ikke fortsette i samme tempo som tidligere, så du må finne en balanse som vil skape harmoni for kropp og sjel. Lider du av søvnmangel må du finne måter å få inn flere timer om natten. Lider du under manglende evne til å si nei? Da er det på tide å lære seg dette ordet.

Hvordan behandle utbrenthet

Den beste behandling av utbrenthet er faktisk å vie tid til deg selv. Både for å finne ut av hva som tynger deg og for å unngå at det gjentar seg i framtiden. Ettersom det kan være vanskelig å selv se hva som må til kan det være lurt å snakke med en psykolog eller terapeut. Dette er en anbefalt behandling av utbrenthet ettersom en terapeut vil kunne:

  • Hjelpe deg med kartleggingen av hverdagen din slik at du enklere vil få oversikt over miljøfaktorer og problemområder.
  • Støtte deg i prosessen med å gjøre livsendringer. Det kan være du må gjøre store helomvendinger i hverdagen som kan være vanskelig å godta. En samtalepartner er da god å ha.
  • Motivere deg når du føler at veien ut av utbrenthet er for lang. Du lurer nok på hvor lenge utbrenthet varer, og det finnes ikke noen fasit på dette. Det er viktig å være tålmodig og la det ta den tiden det tar.
  • Gi deg gode verktøy som du kan bruke i hverdagen når du er utbrent. Disse fokuserer på bevissthet, prioriteringer og en ærlig innsikt i egne mønstre og reaksjoner.

Prognose ved utbrenthet

Det er veldig gode prognoser ved utbrenthet. Som regel handler det om stressreaksjoner, og da kan en behandling av utbrenthet hjelpe deg med å få et mer avslappet forhold til hverdagen din.

Få hjelp mot stress og utbrenthet

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten