Hva er ensomhet og hvordan takler du den?

Hva er ensomhet og hvordan takler du den?

Det er på ingen måte uvanlig eller unormalt å føle seg ensom, selv om du kanskje har en stor omgangskrets, familie, venner, jobb eller andre faktorer som gjerne ikke forbindes med ensomhet. Det er flere måter å takle ensomhet på, men for å komme deg ut av den er det viktigst at du forsøker, så finner du ut hva som fungerer best for deg. Det verste er å ikke prøve å komme seg ut av ensomheten i det hele tatt.

Ensomhet – definisjon

Det er flere definisjoner på ensomhet man kan lese og sikkert kjenne seg igjen i. En enkel definisjon er at ensomhet er en følelse av savn av ønsket kontakt med andre. Eventuelt at den kontakten du har med andre ikke gir deg nok sosial verdi.

Du må ikke blande sammen ensomhet med det å være alene. Du trenger ikke å være alene for å være ensom. I dette tilfellet gjelder det gamle ordtaket; det er ikke kvantitet det kommer an på, men kvalitet. Som enkelt og greit betyr at det er ikke om å gjøre å ha flest mulig personer rundt seg, men å ha de beste personene i ditt nærvær.

Negativ tankespiral

Når du føler deg ensom er det naturlig å tenke at det må være en eller flere grunner til det. Du kommer fort inn i en negativ tankespiral der du mest sannsynlig ender opp med å analysere deg selv: Hva er feil med meg? Hvorfor liker ingen meg? 

Vi opplever alle fra tid til annen å bli avvist. Noen som ikke trives i ditt selskap, eller noen du ikke kommer overens med eller har ulik kjemi. En person med godt selvbilde og flere personer i omgangskretsen vil nok ikke la dette prege seg i lengre tid, men går videre og finner andre å være sammen med. Er du ensom vil dette slå deg langt hardere og du er fort et steg nærmere å gi opp å søke kontakt.

Selvoppfyllende profetier

Om du blir stilt til veggs og konfrontert med de negative tankene dine, vil du mest sannsynlig møte deg selv i døren. Er det virkelig ingen som helst grunn til å bli venn med deg? Finnes det ikke ett eneste menneske i verden som du kan bli venn eller kjæreste med? Hvis du stiller deg denne type spørsmål, og er ærlig med deg selv, vil du raskt innse at disse tankene du har gjort deg opp umulig kan stemme overens med virkeligheten.

Går du lenge nok og lager slike oppfatninger av deg selv uten at de blir satt på prøve og plukket fra hverandre, blir de fort en «etablert sannhet». Dette uttrykket er ofte brukt innen psykiatrien og handler om at tankene og oppfatningene om deg selv etterhvert blir «sanne», fordi de aldri blir motbeviste.

Bevisst eller ubevisst vil ensomheten føre til at du ikke lenger oppsøker mulighetene for selskap, av frykt for avslag. Etterhvert har du ingen muligheter til å motbevise teoriene dine. Dette kalles «selvoppfyllende profeti». Vi skaper den situasjonen vi ønsker å unngå.

Dette er akkurat hva som skjer når du lider av depresjon. Ensomhet kan utløse depresjon, og depresjon utløser veldig ofte ensomhet. Dette er selvfølgelig ikke en tilstand du vil eller skal være i. Så tidlig som mulig bør du oppsøke hjelp for ikke å fortsette i en nedadgående spiral.

Få verktøy for bedre selvfølelse

lonely, alone, loneliness

Hvordan forebygge ensomhet

Snakk med noen. Har du ingen i nærheten av deg som du stoler på, snakk med legen, en terapeut eller psykolog.

Involvere deg. Lokale organisasjoner, treningsgrupper, idrettsklubber etc. Det er mange åpne tilbud for alle som har en eller flere felles interesser. Hvis du blir med i et kor eller et politisk parti vil du definitivt bli tatt imot med åpne armer.

Tør å fortelle sannheten. Hvis noen kom til deg og sa “Jeg har ingen å være sammen med nyttårsaften, kan vi feire sammen?”, hadde du sett ned på vedkommende eller syntes han/hun var merkelig? Du hadde ikke det. Det er derfor heller ingen grunn til å tro at folk tenker dette om deg i samme situasjon.

Konfronter de negative tankene. Som nevnt tidligere må du gjennomgå alle “etablerte sannheter” om deg selv. Kan du helt ærlig si at de er riktige?

Våg å ikke være perfekt. Alle er ikke “Instagram-perfect”. Nesten ingen. Verden er ikke det du ser i media, online og i sosiale medier. Vi snakker om viktigheten av å være “ekte”, og du må være nettopp det. Ikke skjul deg bak en fasade du tror andre vil like bedre enn den virkelige.

Se og behandle andre som du vil bli behandlet. Du vil at folk skal møte øynene dine og føle seg fri til å smile. Du vil få noen til å hilse på deg og kanskje slå av en liten samtale mens du venter på bussen eller står i heisen. Tror du at du er den eneste som vil dette?

Så hva gjør du?

Hvis du har vært ensom lenge og føler deg deprimert må du oppsøke legen din. Tro aldri at det ikke er noen hjelp å få! Du vil bli sett og hørt. Hvis det er for vanskelig å snakke med legen din kan du kontakte en terapeut.

Punktene lenger oppe i innlegget er en god start, og det er mange flere tips og råd som kan søkes opp. Ikke gå slavisk gjennom alle disse. Det er ikke en maraton, hvor du kommer i mål når du har fullført alle punktene. Tenk på hva du vil oppnå og finn en arena der sjansene er størst for å oppnå det du vil.

Tør å by på deg selv. Som alle andre selgere må du også selge. Du skal selge deg selv til kunder som vil ha produktet. En selger får mange nei for hvert ja. Og det er jo seirene vi feirer! Tapene vil bli husket som en opplevelse mens du går videre for å finne neste “salg”. En selger må argumentere for sine produkter og tjenester for at kunden skal fatte interesse.

Det er akkurat det du må gjøre også. Alt begynner med deg og din motivasjon. Det finnes så mange måter å oppnå målene dine, og det er så få (ingen) grunner til å la være. Du er den som må gjøre jobben, men i tillegg får du alle fordelene for arbeidet du legger ned. Det starter med deg, og det starter i dag!

Få verktøy for bedre selvfølelse

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten