Hva er ensomhet og hvordan takler du den?

Hva er ensomhet og hvordan takler du den?

Det er på ingen måte uvanlig eller unormalt å føle seg ensom, selv om du kanskje har en stor omgangskrets, familie, venner, jobb eller andre faktorer som gjerne ikke forbindes med ensomhet. Det er flere måter å takle ensomhet på, men for å komme deg ut av den er det viktigst at du forsøker, så finner du ut hva som fungerer best for deg. Det verste er å ikke prøve å komme seg ut av ensomheten i det hele tatt.

Ensomhet – definisjon

Det er flere definisjoner på ensomhet man kan lese og sikkert kjenne seg igjen i. En enkel definisjon er at ensomhet er en følelse av savn av ønsket kontakt med andre. Eventuelt at den kontakten du har med andre ikke gir deg nok sosial verdi.

Du må ikke blande sammen ensomhet med det å være alene. Du trenger ikke å være alene for å være ensom. I dette tilfellet gjelder det gamle ordtaket; det er ikke kvantitet det kommer an på, men kvalitet. Som enkelt og greit betyr at det er ikke om å gjøre å ha flest mulig personer rundt seg, men å ha de beste personene i ditt nærvær.

Negativ tankespiral

Når du føler deg ensom er det naturlig å tenke at det må være en eller flere grunner til det. Du kommer fort inn i en negativ tankespiral der du mest sannsynlig ender opp med å analysere deg selv: Hva er feil med meg? Hvorfor liker ingen meg? 

Vi opplever alle fra tid til annen å bli avvist. Noen som ikke trives i ditt selskap, eller noen du ikke kommer overens med eller har ulik kjemi. En person med godt selvbilde og flere personer i omgangskretsen vil nok ikke la dette prege seg i lengre tid, men går videre og finner andre å være sammen med. Er du ensom vil dette slå deg langt hardere og du er fort et steg nærmere å gi opp å søke kontakt.

Selvoppfyllende profetier

Om du blir stilt til veggs og konfrontert med de negative tankene dine, vil du mest sannsynlig møte deg selv i døren. Er det virkelig ingen som helst grunn til å bli venn med deg? Finnes det ikke ett eneste menneske i verden som du kan bli venn eller kjæreste med? Hvis du stiller deg denne type spørsmål, og er ærlig med deg selv, vil du raskt innse at disse tankene du har gjort deg opp umulig kan stemme overens med virkeligheten.

Går du lenge nok og lager slike oppfatninger av deg selv uten at de blir satt på prøve og plukket fra hverandre, blir de fort en «etablert sannhet». Dette uttrykket er ofte brukt innen psykiatrien og handler om at tankene og oppfatningene om deg selv etterhvert blir «sanne», fordi de aldri blir motbeviste.

Bevisst eller ubevisst vil ensomheten føre til at du ikke lenger oppsøker mulighetene for selskap, av frykt for avslag. Etterhvert har du ingen muligheter til å motbevise teoriene dine. Dette kalles «selvoppfyllende profeti». Vi skaper den situasjonen vi ønsker å unngå.

Dette er akkurat hva som skjer når du lider av depresjon. Ensomhet kan utløse depresjon, og depresjon utløser veldig ofte ensomhet. Dette er selvfølgelig ikke en tilstand du vil eller skal være i. Så tidlig som mulig bør du oppsøke hjelp for ikke å fortsette i en nedadgående spiral.

Få verktøy for bedre selvfølelse

lonely, alone, loneliness

Hvordan forebygge ensomhet

Snakk med noen. Har du ingen i nærheten av deg som du stoler på, snakk med legen, en terapeut eller psykolog.

Involvere deg. Lokale organisasjoner, treningsgrupper, idrettsklubber etc. Det er mange åpne tilbud for alle som har en eller flere felles interesser. Hvis du blir med i et kor eller et politisk parti vil du definitivt bli tatt imot med åpne armer.

Tør å fortelle sannheten. Hvis noen kom til deg og sa «Jeg har ingen å være sammen med nyttårsaften, kan vi feire sammen?», hadde du sett ned på vedkommende eller syntes han/hun var merkelig? Du hadde ikke det. Det er derfor heller ingen grunn til å tro at folk tenker dette om deg i samme situasjon.

Konfronter de negative tankene. Som nevnt tidligere må du gjennomgå alle «etablerte sannheter» om deg selv. Kan du helt ærlig si at de er riktige?

Våg å ikke være perfekt. Alle er ikke «Instagram-perfect». Nesten ingen. Verden er ikke det du ser i media, online og i sosiale medier. Vi snakker om viktigheten av å være «ekte», og du må være nettopp det. Ikke skjul deg bak en fasade du tror andre vil like bedre enn den virkelige.

Se og behandle andre som du vil bli behandlet. Du vil at folk skal møte øynene dine og føle seg fri til å smile. Du vil få noen til å hilse på deg og kanskje slå av en liten samtale mens du venter på bussen eller står i heisen. Tror du at du er den eneste som vil dette?

Så hva gjør du?

Hvis du har vært ensom lenge og føler deg deprimert må du oppsøke legen din. Tro aldri at det ikke er noen hjelp å få! Du vil bli sett og hørt. Hvis det er for vanskelig å snakke med legen din kan du kontakte en terapeut.

Punktene lenger oppe i innlegget er en god start, og det er mange flere tips og råd som kan søkes opp. Ikke gå slavisk gjennom alle disse. Det er ikke en maraton, hvor du kommer i mål når du har fullført alle punktene. Tenk på hva du vil oppnå og finn en arena der sjansene er størst for å oppnå det du vil.

Tør å by på deg selv. Som alle andre selgere må du også selge. Du skal selge deg selv til kunder som vil ha produktet. En selger får mange nei for hvert ja. Og det er jo seirene vi feirer! Tapene vil bli husket som en opplevelse mens du går videre for å finne neste «salg». En selger må argumentere for sine produkter og tjenester for at kunden skal fatte interesse.

Det er akkurat det du må gjøre også. Alt begynner med deg og din motivasjon. Det finnes så mange måter å oppnå målene dine, og det er så få (ingen) grunner til å la være. Du er den som må gjøre jobben, men i tillegg får du alle fordelene for arbeidet du legger ned. Det starter med deg, og det starter i dag!

Få verktøy for bedre selvfølelse

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten