Generalisert angst – hva er årsaker og symptomer?

Generalisert angst – hva er årsaker og symptomer?

Generalisert angst betegner angstlidelser som er til stede i kropp og sinn til alle tider.  Angsten er da ikke knyttet til spesifikke steder, mennesker eller situasjoner, men oppleves som uro for alt man foretar seg i hverdagen og livet. For at det skal betegnes som en diagnose, må symptomene og lidelsen ha vært til stede i minst seks måneder sammenhengende. Det kan være flere årsaker til at det oppstår.

Symptomene på generalisert angst kan være mange og vil variere fra person til person. Selvhjelp kan ofte være en god løsning for å takle generalisert angstlidelse i hverdagen. For barn som sliter med denne lidelsen vil det være god hjelp i å lære de å takle stressende situasjoner i hverdagen.

Her kan du lese mer om hva årsakene til generalisert angst er, samt hvilke symptomer som er de mest vanlige. Du vil også kunne lese om hvordan du kan utøve selvhjelp for å takle hverdagen bedre.

Hva er årsakene til generalisert angst?

Årsaken til at noen utvikler denne angstlidelsen vil være individuelt betinget. Det finnes ikke kun én årsak som er gjeldende for alle med denne lidelsen. Ofte kan man dog se tegn allerede fra barndommen. Det kan hende at du allerede i barndommen var mye engstelig og redd, og ikke ble lært hvordan du skulle takle og overkomme disse følelsene.

Et barn som går rundt med slike følelser, kan etter hvert utvikle svært dårlig selvfølelse og selvtillit. Dette vil de bære med seg inn i ungdomstiden og voksen alder. Derfor er det viktig å hjelpe barn mot bedre selvfølelse ved å trene de opp til å takle de vonde følelsene på en sunn måte.

Har du dårlig selvtillit, kan dette også være årsaken til at du i voksen alder utvikler generalisert angst. Utbrenthet, store og plutselige omveltninger i livet, problemer i parforholdet eller annet kan føre til at denne psykiske lidelsen utløses. Det kan for mange begynne med panikkangsanfall som utvikler seg videre til generalisert angst.

Derfor er det viktig å ta vare på sin psykiske helse ved å ta tak i de problemene som oppstår fortest mulig, for å unngå at du utvikler en kronisk lidelse.

Samtidig er også noen mer disponerte for generalisert angstlidelse, da det kan være arvelig. Dersom sykdomsbildet i familien din har vært preget av psykiske lidelser, kan dette være en mulig årsak til at du har utviklet denne angstlidelsen.

Få hjelp mot generalisert angst

Generalisert angst kan oppstå allerede i barndommen

Hvilke symptomer gir denne lidelsen?

Det finnes flere symptomer på generalisert angstlidelse. Som med årsakene, vil også disse være individuelt betinget. Felles for alle symptomene er at de kan utvikle seg til langt mer alvorlige sykdommer over tid. Dette kan skje dersom de ikke blitt behandlet med det samme.

Derfor er det svært viktig at du tar tegn og symptomer på generalisert angst på alvor. Hvilke symptomer du kan få på grunn av denne lidelsen vil i stor grad avhenge av din livssituasjon og hva som spesifikt var årsaken. Disse symptomene er dog nokså vanlige å oppleve:

  • Du er på vakt hele tiden. Dette vil føre til at konsentrasjonsevnen din og hukommelsen er svekket, samtidig som du hele tiden følger svært nøye med på omgivelsene. Du føler deg hele tiden bekymret og urolig.
  • Du opplever økt spenning i kroppen til enhver tid. Du går kanskje mye rundt med hevede skuldre og spenner musklene i nakken, armene – og nærmest i hele kroppen. Dette kan føre til store smerter i kroppen og betennelser, og mer alvorlig til syndromet fibromyalgi.
  • Du er svært urolig i kroppen. Symptomene på dette kan være at du har økt hjerterytme, føler deg svimmel eller får følelsen av å besvime, opplever overdreven svetting, har pustevansker, er tørr i munnen, opplever søvnproblemer eller annet. Økt hjerterytme kan på sikt føre til store helsemessige plager.

 

I tillegg til at du kan oppleve disse plagene, kan også depresjon oppstå i tillegg. Dette er fordi psykiske plager ofte henger sammen og at det ene dessverre ofte fører til det andre.

Les mer om symptomer på angst

Hvordan takle generalisert angstlidelse med selvhjelp?

For å være i stand til å takle hverdagen bedre, kan selvhjelp være en god løsning. Dette går ut på at du aktivt går inn for å snu om på de negative tankene som dukker opp i løpet av en dag. Med en gang du begynner å bekymre deg og blir urolig, gjelder det da å finne alternative tankesett som får tankene over i andre baner.

Evnen til å snu om på tankene kan trenes opp. Over tid vil du da merke at det blir enklere å komme seg ut av det negative og destruktive tankesettet du så ofte er inne på. I lengden kan milde til moderate tilfeller av generalisert angst bli behandlet ved å følge denne metoden.

Det som også hjelper er å drive med fysisk aktivitet regelmessig og legge til rette for gode soveforhold. Det kan da være lurt å unngå alkohol og koffein rett før sengetid, unngå å se på skjermer minst én time før du skal sove og sørge for at det er behagelig temperatur og lyssetting på soverommet.

Oppsøk hjelp mot generalisert angst

Vi i Terapivakten kan hjelpe deg med å finne metoder som fungerer for deg og som du kan ta med deg i hverdagen. Metodene vi bruker under terapien omfatter blant annet kognitiv atferdsterapi og psykoterapi. Begge disse, i tillegg til flere av de andre metodene vi bruker, har godt dokumentert effekt på behandling av generaliserte angstlidelser.

Du kan selv velge om du vil få en terapeut hjem til deg eller om du ønsker terapi over nettet. Bli kvitt dine angstlidelser, ta kontakt i dag.

Få hjelp mot generalisert angst

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten