Generalisert angst – hva er årsaker og symptomer?

Generalisert angst – hva er årsaker og symptomer?

Generalisert angst betegner angstlidelser som er til stede i kropp og sinn til alle tider.  Angsten er da ikke knyttet til spesifikke steder, mennesker eller situasjoner, men oppleves som uro for alt man foretar seg i hverdagen og livet. For at det skal betegnes som en diagnose, må symptomene og lidelsen ha vært til stede i minst seks måneder sammenhengende. Det kan være flere årsaker til at det oppstår.

Symptomene på generalisert angst kan være mange og vil variere fra person til person. Selvhjelp kan ofte være en god løsning for å takle generalisert angstlidelse i hverdagen. For barn som sliter med denne lidelsen vil det være god hjelp i å lære de å takle stressende situasjoner i hverdagen.

Her kan du lese mer om hva årsakene til generalisert angst er, samt hvilke symptomer som er de mest vanlige. Du vil også kunne lese om hvordan du kan utøve selvhjelp for å takle hverdagen bedre.

Hva er årsakene til generalisert angst?

Årsaken til at noen utvikler denne angstlidelsen vil være individuelt betinget. Det finnes ikke kun én årsak som er gjeldende for alle med denne lidelsen. Ofte kan man dog se tegn allerede fra barndommen. Det kan hende at du allerede i barndommen var mye engstelig og redd, og ikke ble lært hvordan du skulle takle og overkomme disse følelsene.

Et barn som går rundt med slike følelser, kan etter hvert utvikle svært dårlig selvfølelse og selvtillit. Dette vil de bære med seg inn i ungdomstiden og voksen alder. Derfor er det viktig å hjelpe barn mot bedre selvfølelse ved å trene de opp til å takle de vonde følelsene på en sunn måte.

Har du dårlig selvtillit, kan dette også være årsaken til at du i voksen alder utvikler generalisert angst. Utbrenthet, store og plutselige omveltninger i livet, problemer i parforholdet eller annet kan føre til at denne psykiske lidelsen utløses. Det kan for mange begynne med panikkangsanfall som utvikler seg videre til generalisert angst.

Derfor er det viktig å ta vare på sin psykiske helse ved å ta tak i de problemene som oppstår fortest mulig, for å unngå at du utvikler en kronisk lidelse.

Samtidig er også noen mer disponerte for generalisert angstlidelse, da det kan være arvelig. Dersom sykdomsbildet i familien din har vært preget av psykiske lidelser, kan dette være en mulig årsak til at du har utviklet denne angstlidelsen.

Få hjelp mot generalisert angst

Generalisert angst kan oppstå allerede i barndommen

Hvilke symptomer gir denne lidelsen?

Det finnes flere symptomer på generalisert angstlidelse. Som med årsakene, vil også disse være individuelt betinget. Felles for alle symptomene er at de kan utvikle seg til langt mer alvorlige sykdommer over tid. Dette kan skje dersom de ikke blitt behandlet med det samme.

Derfor er det svært viktig at du tar tegn og symptomer på generalisert angst på alvor. Hvilke symptomer du kan få på grunn av denne lidelsen vil i stor grad avhenge av din livssituasjon og hva som spesifikt var årsaken. Disse symptomene er dog nokså vanlige å oppleve:

  • Du er på vakt hele tiden. Dette vil føre til at konsentrasjonsevnen din og hukommelsen er svekket, samtidig som du hele tiden følger svært nøye med på omgivelsene. Du føler deg hele tiden bekymret og urolig.
  • Du opplever økt spenning i kroppen til enhver tid. Du går kanskje mye rundt med hevede skuldre og spenner musklene i nakken, armene – og nærmest i hele kroppen. Dette kan føre til store smerter i kroppen og betennelser, og mer alvorlig til syndromet fibromyalgi.
  • Du er svært urolig i kroppen. Symptomene på dette kan være at du har økt hjerterytme, føler deg svimmel eller får følelsen av å besvime, opplever overdreven svetting, har pustevansker, er tørr i munnen, opplever søvnproblemer eller annet. Økt hjerterytme kan på sikt føre til store helsemessige plager.

 

I tillegg til at du kan oppleve disse plagene, kan også depresjon oppstå i tillegg. Dette er fordi psykiske plager ofte henger sammen og at det ene dessverre ofte fører til det andre.

Les mer om symptomer på angst

Hvordan takle generalisert angstlidelse med selvhjelp?

For å være i stand til å takle hverdagen bedre, kan selvhjelp være en god løsning. Dette går ut på at du aktivt går inn for å snu om på de negative tankene som dukker opp i løpet av en dag. Med en gang du begynner å bekymre deg og blir urolig, gjelder det da å finne alternative tankesett som får tankene over i andre baner.

Evnen til å snu om på tankene kan trenes opp. Over tid vil du da merke at det blir enklere å komme seg ut av det negative og destruktive tankesettet du så ofte er inne på. I lengden kan milde til moderate tilfeller av generalisert angst bli behandlet ved å følge denne metoden.

Det som også hjelper er å drive med fysisk aktivitet regelmessig og legge til rette for gode soveforhold. Det kan da være lurt å unngå alkohol og koffein rett før sengetid, unngå å se på skjermer minst én time før du skal sove og sørge for at det er behagelig temperatur og lyssetting på soverommet.

Oppsøk hjelp mot generalisert angst

Vi i Terapivakten kan hjelpe deg med å finne metoder som fungerer for deg og som du kan ta med deg i hverdagen. Metodene vi bruker under terapien omfatter blant annet kognitiv atferdsterapi og psykoterapi. Begge disse, i tillegg til flere av de andre metodene vi bruker, har godt dokumentert effekt på behandling av generaliserte angstlidelser.

Du kan selv velge om du vil få en terapeut hjem til deg eller om du ønsker terapi over nettet. Bli kvitt dine angstlidelser, ta kontakt i dag.

Få hjelp mot generalisert angst

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten