Utbrenthet – symptomer og forebyggende tiltak

Utbrenthet – symptomer og forebyggende tiltak

Utbrenthet er en lidelse som rammer mange yrkesaktive i dag, og kjennetegnes av en rekke symptomer som påvirker oss både fysisk og psykisk. NHI beskriver utbrenthet som en normal stressreaksjon og ikke en egen diagnose.

Siden depresjon, sesongavhengig stemningsforstyrrelse og utbrenthet deler så mange symptomer er det vanskelig å definere hvor mange som sliter med utbrenthet i Norge i dag. Stressrelaterte sykdommer utgjør ifølge psykolog Bård Hafseng Børresen “rundt 80% av alle langtidssykemeldinger, uavhengig av yrke”.

Dette viser hvor viktig det er å forstå seg på helhetsbildet bak utbrenthet, forebyggende tiltak og stegene mot en bedre hverdag for de som allerede er rammet.

Psykiske og fysiske symptomer på utbrenthet

Hvordan vet du om den stress du føler kan klassifiseres som utbrenthet? Det er flere symptomer på utbrenthet du kan se etter, og som nevnt ovenfor kan noen også være tegn på depresjon.

Fysiske tegn på utbrenthet:

 • Hodepine
 • Svimmelhet
 • Kvalme
 • Tretthet
 • Mage- og tarmplager
 • Redusert immunforsvar

Psykisk tegn på utbrenthet:

 • Endring av søvnmønster
 • Mangel på matlyst
 • Mangel på energi
 • Senket livsglede
 • Overveldende negative følelser

Det er viktig at du tidlig oppdager symptomer på utbrenthet hos deg selv, eller hos andre, og det viktigste er å legge merke til endringer i hverdagen. Bare du vet hvordan du føler deg, og hvis du oppdager en endring av eget mønster så er det viktig at du tar tak tidlig. Det er lettere å ta tak i et problem som ikke har fått dype røtter enda.

Hvorfor blir vi utbrente?

Hverdagen kan være overveldende for mange. Vi opplever daglig stress i form av press på arbeidsplassen, i hjemmet, og blant venner og andre i omgangskretsen. Forventninger fra oss selv og andre kan skape en følelse av mindreverdighet hvis vi ikke klarer å møte dem.

I tillegg skaper sosiale medier et økt press på perfeksjonisme, noe som er vanskelig å oppnå for de aller fleste. Dette kan føre til prestasjonsangst og/eller utbrenthet. 

Utbrenthet er oftest omtalt i yrkesmessige sammenhenger. De fleste av oss føler et profesjonelt press mot å mestre egen karriere og om å utvikle oss fremover på arbeidsplassen. Å kombinere dette med et fungerende familieliv, sosiale aktiviteter og trening, blir for mange veldig vanskelig. Noen klarer å finne en balanse mellom disse tingene, mens andre blir stresset og kanskje også utbrente. 

Hva kan du gjøre for å forebygge utbrenthet?

Det viktigste du kan gjøre for å forebygge utbrenthet er å ta veldig godt vare på deg selv. Du må sette realistiske mål både på arbeidsplassen og i fritiden, samtidig som du belønner deg selv for øyeblikk hvor du mestrer mål du har satt deg.

Å ta vare på deg selv er et omfattende prosjekt. Det innebærer at du respekterer kroppen din, spiser godt og sunt, sover tilstrekkelig, holder deg aktiv og bruker nok tid ute i naturen.

I tillegg må du respektere den psykiske delen av det som gjør deg til menneske. Du har tanker og følelser som må ivaretas og respekteres. Det er ditt ansvar å tar vare på alle deler av deg selv. Du må derfor sette grenser og sørge for at du har en god balanse mellom arbeid, fritidsaktiviteter og hvile

Hvis du føler deg utbrent er det viktig at du tar det på alvor. Snakk med en venn eller familiemedlem du stoler på, eller ta kontakt med en profesjonell fagarbeider som kan veilede deg videre og gi deg spesifisert behandling for utbrenthet. Hjelpen er ikke langt unna, og det å anerkjenne problemet er det første steget i riktig retning!

Få hjelp mot stress og utbrenthet

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten