Gammel, ensom og deprimert

Gammel, ensom og deprimert

Hvorfor er det så mange som rammes av ensomhet og depresjon blant eldre? Det finnes ikke én sannhet på dette spørsmålet, men mange faktorer som spiller inn. Både endringer i livssituasjon, tap av venner og familie og usikkerhet rundt egen fremtid bidrar til både ensomhet og depresjon.

De viktige livshistoriene

Hele livet hadde han vært en arbeidskar. Han hadde sørget for både mat og tak over hodet til familien sin – sin kone og deres fire barn. De hadde giftet seg da han var 20 år og hun var 17. Etter 5 år fikk de sin førstefødte, og deretter fulgte de andre tre barna som perler på en snor i løpet av en 10 års periode.

Fire barn på 10 år gav både glede og utfordringer for den lille familien, men de ville aldri ha vært foruten denne travle småbarnstiden. Etterhvert som barna ble eldre, engasjerte han seg i byens skolekorps, og fulgte opp barnas fritidsaktiviteter helt til de selv ble voksne. Etterhvert fikk han barnebarn, og siden også oldebarn.

Alderdommens store livskriser

Etter et langt yrkesliv, ble han pensjonert etter 50 år som aktiv arbeidstaker. Det var tøft å gå fra å være yrkesaktiv til å bli pensjonist, men sammen med kona nøt de mange gode år med både reiser og andre opplevelser som de tidligere ikke hadde unnet seg. Tre måneder etter at de feiret sin 70-års bryllupsdag, fikk kona et illebefinnende. Hun ramlet om og døde kort tid etter.

Helt fram til dette hadde han vært sprek, både fysisk og mentalt. Etter at hun døde begynte han å bli glemsk, tom for energi og fikk problemer med å konsentrere seg. I løpet av noen få uker ble det avgjort at han ikke lenger kunne kjøre bil – én oppgave han hadde utført uten en eneste prikk på mer enn 70 år.

Ensomhetens mørke rom

En av de viktigste temaene som møter oss i alderdommen, er opplevelsen av tap. Vi mister både venner og familie, men vi mister også identitet, sosiale roller og meningsfulle arbeidsoppgaver. Ikke alle klarer å løse disse krisene på like gode måter, og for veldig mange banker ensomheten på døren. Selv om man kanskje har både barn og barnebarn, så er det allikevel noe helt annet å plutselig bli boende alene, ikke lenger kunne besøke sine beste venner eller kunne kjøre avgårde til sin favorittkafé når en ønsker det.

Ensomhet og depresjon hos eldre mann

Ensomhet og depresjon – to negative forsterkere

Med ensomheten følger også faren for at sorg kan utvikle seg til depresjon – en stillstand der sorgen ikke blir bearbeidet på en god måte, men stagnerer og setter seg fast i systemet som uforløste følelser. En slik depresjon vil forsterke følelsen av ensomhet, og vil dessuten tappe den eldre for både energi og overskudd.

Det vil igjen gjøre det enda mer utfordrende å bryte ut av ensomheten. I tillegg gir det negative konsekvenser for den fysiske helsen, både i form av redusert næringsinntak, dårligere søvnkvalitet, redusert immunforsvar, økte stresshormoner osv.  

Verktøy for en bedre livskvalitet

Hos Terapivakten hjelper vi deg med å mestre disse livskrisene på en bedre måte, slik at du kan komme deg ut av ensomhet og depresjon. Våre terapeuter vil gi deg verktøy der du kan lære deg å sette ord på den sorgen du bærer på. Vi vet at det er viktig å sørge, og ta opplevelsene av tap på alvor. Like viktig som det er å anerkjenne konas død er det å anerkjenne sorgen over å miste sertifikatet, og den identitetskrisen som oppstår ved slike tap.

Vi hjelper deg slik at du kan redefinere dine roller, og skape deg en hverdag med meningsfylte aktiviteter. Gjennom samtaler og terapi fra Terapivakten vil du få nye verktøy som kan bedre din livskvalitet betraktelig, og derfor også fremme din helse!  Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få 200,- i rabatt på din første behandling.

Unngå ensomhet og depresjon med eldreterapi

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten