Gammel, ensom og deprimert

Hopp til et tema i artikkelen:

Gammel, ensom og deprimert

Hvorfor er det så mange som rammes av ensomhet og depresjon blant eldre? Det finnes ikke én sannhet på dette spørsmålet, men mange faktorer som spiller inn. Både endringer i livssituasjon, tap av venner og familie og usikkerhet rundt egen fremtid bidrar til både ensomhet og depresjon.

De viktige livshistoriene

Hele livet hadde han vært en arbeidskar. Han hadde sørget for både mat og tak over hodet til familien sin – sin kone og deres fire barn. De hadde giftet seg da han var 20 år og hun var 17. Etter 5 år fikk de sin førstefødte, og deretter fulgte de andre tre barna som perler på en snor i løpet av en 10 års periode.

Fire barn på 10 år gav både glede og utfordringer for den lille familien, men de ville aldri ha vært foruten denne travle småbarnstiden. Etterhvert som barna ble eldre, engasjerte han seg i byens skolekorps, og fulgte opp barnas fritidsaktiviteter helt til de selv ble voksne. Etterhvert fikk han barnebarn, og siden også oldebarn.

Alderdommens store livskriser

Etter et langt yrkesliv, ble han pensjonert etter 50 år som aktiv arbeidstaker. Det var tøft å gå fra å være yrkesaktiv til å bli pensjonist, men sammen med kona nøt de mange gode år med både reiser og andre opplevelser som de tidligere ikke hadde unnet seg. Tre måneder etter at de feiret sin 70-års bryllupsdag, fikk kona et illebefinnende. Hun ramlet om og døde kort tid etter.

Helt fram til dette hadde han vært sprek, både fysisk og mentalt. Etter at hun døde begynte han å bli glemsk, tom for energi og fikk problemer med å konsentrere seg. I løpet av noen få uker ble det avgjort at han ikke lenger kunne kjøre bil – én oppgave han hadde utført uten en eneste prikk på mer enn 70 år.

Ensomhetens mørke rom

En av de viktigste temaene som møter oss i alderdommen, er opplevelsen av tap. Vi mister både venner og familie, men vi mister også identitet, sosiale roller og meningsfulle arbeidsoppgaver. Ikke alle klarer å løse disse krisene på like gode måter, og for veldig mange banker ensomheten på døren. Selv om man kanskje har både barn og barnebarn, så er det allikevel noe helt annet å plutselig bli boende alene, ikke lenger kunne besøke sine beste venner eller kunne kjøre avgårde til sin favorittkafé når en ønsker det.

Ensomhet og depresjon hos eldre mann

Ensomhet og depresjon – to negative forsterkere

Med ensomheten følger også faren for at sorg kan utvikle seg til depresjon – en stillstand der sorgen ikke blir bearbeidet på en god måte, men stagnerer og setter seg fast i systemet som uforløste følelser. En slik depresjon vil forsterke følelsen av ensomhet, og vil dessuten tappe den eldre for både energi og overskudd.

Det vil igjen gjøre det enda mer utfordrende å bryte ut av ensomheten. I tillegg gir det negative konsekvenser for den fysiske helsen, både i form av redusert næringsinntak, dårligere søvnkvalitet, redusert immunforsvar, økte stresshormoner osv.  

Verktøy for en bedre livskvalitet

Hos Terapivakten hjelper vi deg med å mestre disse livskrisene på en bedre måte, slik at du kan komme deg ut av ensomhet og depresjon. Våre terapeuter vil gi deg verktøy der du kan lære deg å sette ord på den sorgen du bærer på. Vi vet at det er viktig å sørge, og ta opplevelsene av tap på alvor. Like viktig som det er å anerkjenne konas død er det å anerkjenne sorgen over å miste sertifikatet, og den identitetskrisen som oppstår ved slike tap.

Vi hjelper deg slik at du kan redefinere dine roller, og skape deg en hverdag med meningsfylte aktiviteter. Gjennom samtaler og terapi fra Terapivakten vil du få nye verktøy som kan bedre din livskvalitet betraktelig, og derfor også fremme din helse!  Meld deg på vårt nyhetsbrev, og få 200,- i rabatt på din første behandling.

Unngå ensomhet og depresjon med eldreterapi