Stressmestring – hvordan takle stress?

Stressmestring – hvordan takle stress?

De aller fleste har kjent på følelsen av å være stresset. Stress er en vanlig del av det å være menneske. Men for noen kan stresset ta overhånd i hverdagen, og det kan være vanskelig å takle det på en god måte. Da er det viktig å lære teknikker for stressmestring. Ved å gjøre det kan du finne ut hvordan du kan takle stress og gjøre din egen hverdag bedre både for deg selv og de du omgås.

Men hvordan håndtere stress? Dette er kanskje et spørsmål du har tenkt på mange ganger. Stress kan oppstå når som helst og det er derfor ikke alltid enkelt å være forberedt. Ei heller å takle det på en god måte. Hvis du ofte føler deg stressa er det lurt å oppsøke behandling mot dette. Dersom du lider av kronisk stress, bør du oppsøke en terapeut som er spesialisert i behandling av kronisk stress. Les videre for å finne ut mer om hvordan takle stress.

Hvorfor oppstår stress?

Stress er rett og slett en indre reaksjon på at du ikke føler du har kapasitet til å imøtekomme hverdagens krav. Som regel er det dine egne tanker om hva du tror andre forventer av deg som fører til at du opplever stress. Men stress kan også være en konsekvens av at du har for mye å gjøre, for eksempel på jobb, slik at du ikke føler at du strekker til og får gjennomført dine oppgaver. For mye stress på jobb kan ofte føre til at man blir utbrent.

Stress kan også oppstå under pressede tider, og når det er mye som skal skje på en gang. Dette kan for eksempel være rundt juletider, hvor det er mye som skal være i orden før julen begynner. Kanskje du føler at døgnet ikke har nok timer. Du klarer ikke å se for deg hvordan du skal rekke over alt du ønsker, og føler dermed at du kommer til å skuffe de du har rundt deg. Som regel er det ens egne forventninger som blir skuffet, og ikke de man har seg nær. Stressmestring kan hjelpe deg med å takle slike hektiske perioder bedre.

Stressmestring - hvordan takle stress?

Hvordan takle stress?

Det vil være nærmest umulig å bli helt kvitt stress i livet. I perioder vil det være mer stress enn i andre perioder. Men som regel bør man kunne takle de små og vanlige dosene med stress man opplever i ny og ne. Dersom du føler at du ikke håndterer disse periodene godt, vil det være lurt av deg å lære noen teknikker for stressmestring.

Det finnes to måter å takle stress på. Først og fremst er det viktig å kvitte seg med de elementene i livet som gjør at du opplever stress. Er det visse ting på jobben som kan legges opp annerledes? Kan du planlegge hverdagen bedre for å løse tidsklemma? Eller kan du få hjelp fra andre, eller samkjøre elementer i hverdagen med andre for å spare tid?

Det finnes som regel alltid noe man kan endre på for å oppleve mindre stress. Samtidig er det viktig å tenke på at at kosthold og fysisk aktivitet spiller en rolle for hvordan man har det psykisk. En sterk og sunn hjerne vil være bedre rustet til å takle stress. Derfor kan det også være lurt å lære seg ulike teknikker for avspenning eller å begynne med meditasjon. Dette vil trene opp hjernen til å bevare roen selv om man opplever stress i hverdagen.

Oppsøk hjelp for stressmestring

Dersom du har prøvd teknikkene og rådene over, men enda ikke vet hvordan du skal takle stress, vil det være lurt å oppsøke hjelp. Som sagt kan mye stress over tid føre til utbrenthet eller utvikling av kronisk stress. Du bør oppsøke behandling mot stress før det går så langt. Det er viktig å oppsøke hjelp før situasjonen utvikler seg til enda verre lidelser som angst eller depresjon.

Terapeutene i Terapivakten kan hjelpe deg med å finne gode teknikker for stressmestring som fungerer for nettopp deg. Å kunne snakke om problemet er også en god hjelp på veien mot å takle det. Våre terapeuter vil kunne hjelpe deg med å bli bevisst dine problemer, kartlegge behovene for behandling og være en støtte på veien mot en mindre stressende hverdag.

Se våre hjelpere

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten