Stressmestring – hvordan takle stress?

Stressmestring – hvordan takle stress?

De aller fleste har kjent på følelsen av å være stresset. Stress er en vanlig del av det å være menneske. Men for noen kan stresset ta overhånd i hverdagen, og det kan være vanskelig å takle det på en god måte. Da er det viktig å lære teknikker for stressmestring. Ved å gjøre det kan du finne ut hvordan du kan takle stress og gjøre din egen hverdag bedre både for deg selv og de du omgås.

Men hvordan håndtere stress? Dette er kanskje et spørsmål du har tenkt på mange ganger. Stress kan oppstå når som helst og det er derfor ikke alltid enkelt å være forberedt. Ei heller å takle det på en god måte. Hvis du ofte føler deg stressa er det lurt å oppsøke behandling mot dette. Dersom du lider av kronisk stress, bør du oppsøke en terapeut som er spesialisert i behandling av kronisk stress. Les videre for å finne ut mer om hvordan takle stress.

Hvorfor oppstår stress?

Stress er rett og slett en indre reaksjon på at du ikke føler du har kapasitet til å imøtekomme hverdagens krav. Som regel er det dine egne tanker om hva du tror andre forventer av deg som fører til at du opplever stress. Men stress kan også være en konsekvens av at du har for mye å gjøre, for eksempel på jobb, slik at du ikke føler at du strekker til og får gjennomført dine oppgaver. For mye stress på jobb kan ofte føre til at man blir utbrent.

Stress kan også oppstå under pressede tider, og når det er mye som skal skje på en gang. Dette kan for eksempel være rundt juletider, hvor det er mye som skal være i orden før julen begynner. Kanskje du føler at døgnet ikke har nok timer. Du klarer ikke å se for deg hvordan du skal rekke over alt du ønsker, og føler dermed at du kommer til å skuffe de du har rundt deg. Som regel er det ens egne forventninger som blir skuffet, og ikke de man har seg nær. Stressmestring kan hjelpe deg med å takle slike hektiske perioder bedre.

Stressmestring - hvordan takle stress?

Hvordan takle stress?

Det vil være nærmest umulig å bli helt kvitt stress i livet. I perioder vil det være mer stress enn i andre perioder. Men som regel bør man kunne takle de små og vanlige dosene med stress man opplever i ny og ne. Dersom du føler at du ikke håndterer disse periodene godt, vil det være lurt av deg å lære noen teknikker for stressmestring.

Det finnes to måter å takle stress på. Først og fremst er det viktig å kvitte seg med de elementene i livet som gjør at du opplever stress. Er det visse ting på jobben som kan legges opp annerledes? Kan du planlegge hverdagen bedre for å løse tidsklemma? Eller kan du få hjelp fra andre, eller samkjøre elementer i hverdagen med andre for å spare tid?

Det finnes som regel alltid noe man kan endre på for å oppleve mindre stress. Samtidig er det viktig å tenke på at at kosthold og fysisk aktivitet spiller en rolle for hvordan man har det psykisk. En sterk og sunn hjerne vil være bedre rustet til å takle stress. Derfor kan det også være lurt å lære seg ulike teknikker for avspenning eller å begynne med meditasjon. Dette vil trene opp hjernen til å bevare roen selv om man opplever stress i hverdagen.

Oppsøk hjelp for stressmestring

Dersom du har prøvd teknikkene og rådene over, men enda ikke vet hvordan du skal takle stress, vil det være lurt å oppsøke hjelp. Som sagt kan mye stress over tid føre til utbrenthet eller utvikling av kronisk stress. Du bør oppsøke behandling mot stress før det går så langt. Det er viktig å oppsøke hjelp før situasjonen utvikler seg til enda verre lidelser som angst eller depresjon.

Terapeutene i Terapivakten kan hjelpe deg med å finne gode teknikker for stressmestring som fungerer for nettopp deg. Å kunne snakke om problemet er også en god hjelp på veien mot å takle det. Våre terapeuter vil kunne hjelpe deg med å bli bevisst dine problemer, kartlegge behovene for behandling og være en støtte på veien mot en mindre stressende hverdag.

Få hjelp til stressmestring hjemme hos deg

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten