Hvordan komme seg ut av depresjon?

Hvordan komme seg ut av depresjon?

Hvordan komme seg ut av depresjon? Dette er et spørsmål mange trenger et svar på.

Undersøkelser har nemlig vist at ca. 20% av alle kvinner og ca. 10% av alle menn vil utvikle en depresjon som trenger behandling i løpet av livet. Dette er alarmerende mange. Men hvordan bli kvitt depresjon? Og hva hjelper?

Det finnes mange metoder for å komme ut av depresjon. Ofte vil graden av lidelsen avgjøre hvilken metode som vil ha mest effekt. Fysisk aktivitet, mat og kosthold, medisiner, selvhjelp og samtaleterapi kan alt hjelpe mot depresjon. Ved noen tilfeller kan det være best å gå på jobb med depresjon, mens det for andre vil være lurest med en sykemelding.

Her får du gode tips, slik at du kanskje finner ut hvordan du kan bli kvitt depresjon på egenhånd. Prøv deg frem og gjør ting som er godt for nettopp deg og ditt liv.

Hvordan bli kvitt depresjon på egenhånd?

Hva som hjelper mot depresjon vil i stor grad være individuelt betinget. Men det er visse ting som har gitt god effekt hos mange. Tipsene du kan lese om nedenfor har gjennom forskning gitt gode resultater hos mange mennesker som har slitt med depresjon.

Selvhjelp mot depresjon
Selvhjelp er en måte å analysere sine egne erfaringer og tankesett på. Gjennom selvhjelp kan du aktivt ta grep for å endre dine egne destruktive tankesett. Du tar i bruk kunnskapen du selv sitter på for å oppnå forbedring i ditt eget liv.

Det bygger på tanken om at alle besitter krefter som kan gjenvinnes. Det kreves en god dose motivasjon for å kunne ta tak i og arbeide med egne problemer. Helt konkret kan du stille spørsmålstegn og finne alternative tankemåter til dine negative tanker om deg selv. På sikt kan slik selvhjelp hjelpe deg med å bli kvitt milde til moderate tilfeller av depresjon.

Fysisk aktivitet og depresjon
Fysisk aktivitet er bra for deg på flere enn bare én måte. Det har selvfølgelig store helsemessige gevinster fysisk sett, men det har også en svært positiv effekt på hjernen og sinnsstemningen. Ved milde til moderate tilfeller av depresjon har forskning vist god effekt ved bruk av fysisk aktivitet som en del av behandlingen.

Trening øker nivået av lykkehormonet serotonin i kroppen.

Trening øker nivået av lykkehormonet serotonin i kroppen. Dette er det samme stoffet som blant annet påvirkes av sollyset, og som har stor betydning for humøret. Det påvirker også døgnrytmen og sexlysten. En halv time med fysisk aktivitet om dagen er virkelig å anbefale, men det vil også få enda bedre effekt dersom man legger inn to til tre økter i uken med tyngre styrke- og kondisjonstrening.

Mat – naturens egen medisin
Som med fysisk aktivitet har også et godt kosthold svært mange fordeler for den fysiske helsen. Et sunt og balansert kosthold kan i tillegg hjelpe deg ut av depresjon. Men hvordan kommer du deg ut av depresjonen med hjelp fra kostholdet og hva bør du spise?

For å bli kvitt depresjon med riktig kosthold er det viktig å få i seg nok forskjellige typer fiber. Kostholdet bør da bestå av flere typer ferske grønnsaker, men det er også viktig å spise fisk, belgfrukter, nøtter, frø, hele gryn, egg, lyst kjøtt og frukt av ulike slag.

Det viktigste er kanskje matvarer du bør holde deg unna. Store mengder raske karbohydrater og sukker vil ha en svært negativ effekt på humøret og kan være med på å forsterke depressive tanker.

Få hjelp mot depresjon

Hvordan komme seg ut av depresjon?

Medisin mot depresjon
Det finnes flere typer medisiner mot depresjon. Selv om dette tradisjonelt sett har vært en stor del av behandling av depresjon, anbefales det ikke å begynne på medisiner ved lette til moderate tilfeller av depresjon. Ved alvorlige tilfeller anbefales det derimot i begynnelsen av behandlingen for å oppnå stabilitet, i tillegg til samtaleterapi.

Gjør aktiviteter som gir deg glede
Selv om livet kan føles håpløst, er det viktig å ikke gi opp. Kanskje det ikke er noen ting som frister å gjøre lenger. Da er det desto viktigere at du faktisk gjør slike ting. Dra for eksempel på aktiviteter du tidligere drev med, møt venner og familie, bruk tid ute i naturen, sammen med dyr eller på andre ting som en gang har skapt glede i livet ditt.

Å ha noe å gå til er viktig for å forebygge depresjon.

Å ha noe å gå til er viktig for å forebygge depresjon. Dette gjelder spesielt ting som involverer andre mennesker. Ensomhet kan være en årsak til depresjon. Derfor vil du gjøre klokt i å skape et solid sosialt nettverk med gode venner du kan betro deg til. Ofte kan det hjelpe å snakke med venner eller familie om hva du går gjennom.

Bør man gå på jobb med depresjon?

For noen kan arbeidsstedet og jobben fungere som et fristed fra stress i privatlivet og depresjon forårsaket av for eksempel ensomhet eller enorm sorg. Ved slike tilfeller kan det være en god idé å gå på jobb med depresjon.

Men det vil ikke nødvendigvis si at lidelsen blir bedre av dette. Det blir kun en flukt fra de vonde tankene. Selv om jobben kan være en glede i en ellers trist og grå hverdag, er det viktig at man også aktivt jobber for å bli kvitt depresjon.

Den vanligste årsaken til sykefravær i Norge er depresjoner og angst.

For andre kan jobben derimot oppleves som stressende og forsterke de depressive tankene. Det er nemlig blitt bevist at den vanligste årsaken til sykefravær i Norge er depresjoner og angst.

Det kan også hende at det er jobben i seg selv som er årsaken til depresjonen. Sterk mistrivsel på jobb, enten på grunn av dårlig arbeidsmiljø eller lite givende arbeid, kan føre til depresjon. Det kan også være tilfelle dersom jobben blir overbelastende og man føler man ikke strekker til.

I verste fall kan dette også føre til utbrenthet og sykemelding. Ved å ta grep er det mulig å unngå at dette skjer.

Det er viktig at du lytter til kroppen og tar faresignalene på alvor. Det er kun du som kan vite hvordan din egen tilstand er og som kan sette grenser for deg selv i forhold til hva du kan tåle av stress og belastning.

Selv om det kan føles som vanskelig, kan du også forsøke å holde en åpen dialog med din leder om det du sliter med. En god leder vil legge til rette for deg på arbeidsplassen for å unngå utbrenthet, depresjon og sykemelding.

Hvordan komme seg ut av depresjon med terapi?

Ved depresjon kan det ofte være lurt å møte en terapeut eller psykolog, for å få veiledning i hvordan komme seg ut av depresjonen. Sammen med terapeuten kan du kartlegge og bevisstgjøre hva du går gjennom og begynne å endre ditt tanke- og atferdsmønster.

Hos Terapivakten tilbyr vi både individuell terapi med hjemmebesøk og terapi over nett. Vi tilrettelegger behandlingen til din livssituasjon og vårt mål er å gjøre behandlingen så overkommelig og knirkefri som mulig.

Det er mulig å komme seg ut av depresjon. Våre erfarne og dyktige terapeuter er klare til å hjelpe deg! Ta kontakt i dag for å få hjelp mot dine depressive plager.

Få hjelp mot depresjon

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten