De 4 sorgfasene – vanlige sorgreaksjoner i sorgprosessen

De 4 sorgfasene – vanlige sorgreaksjoner i sorgprosessen

Det er vanlig å snakke om ulike sorgfaser, og de ulike fasene kan gi seg uttrykk i forskjellige reaksjoner. Men hvilke sorgreaksjoner er vanlige gjennom sorgprosessen? Og er det noe galt med deg dersom du ikke går gjennom de vanlige reaksjonene i de ulike fasene? Før vi ser nærmere på de fire sorgfasene, er det viktig å påpeke at dette bare er en modell, ikke en fasit. Sorgen har sin egen logikk, og den går gjerne litt frem og tilbake mellom de ulike fasene.

Det er ikke gitt at du berører alle sorgfaser i din egen prosess. Vår sorgreaksjon er et uttrykk for tanker og følelser vi bærer på, og veldig ofte tar den ikke hensyn til omgivelsene. Det betyr at noen kan le i en begravelse og andre kan virke følelseskalde i enkelte situasjoner. Det finnes ingen fasitsvar på hvordan dine sorgfaser bør se ut. Men dersom sorgen ikke får et utløp, og den “setter seg fast” slik at det går utover din livskvalitet, da er det på tide å søke hjelp til å bearbeide sorgen

noen holder rundt føttene sine

4 sorgfaser mange går gjennom

I dag ser man på sorgprosessen som et samspill mellom individet og omgivelsene. Det er færre og færre som forfekter at alle sørgende må gjennom alle fasene av sorgen. Vi vil allikevel nevne de fire klassiske sorgfasene, da disse gir uttrykk for både følelser og reaksjoner som de fleste sørgende vil kjenne igjen.

Sjokkfasen

Tapet fører ofte til en sterk sorgreaksjon og varierende grader av fornektelse, lammelse eller sjokk viser seg i denne fasen av sorgen. I en slik fase er det vanskelig å akseptere det som har skjedd.

Skyld og sinne

I denne sorgfasen innser en at tapet er virkelig. Du kan kjenne på skyld for ting som har skjedd. Samtidig kan du begynne å bebreide deg selv for at du ikke foretok andre valg. Når sorgen gjelder et dødsfall kan en føle at en på en eller annen måte skulle ha forhindret dødsfallet. En kan også føle at en skulle vært mer tilstede for den døende.

Er det sorg over et familiemedlem som misbruker rusmidler, kan en tenke at en ikke har vært en god nok forelder, søsken osv. Det er også i denne fasen vi ser at helsepersonell får massiv kritikk, eller at familiefeider blusser opp. Sorgreaksjonen kommer til uttrykk som et behov for å rette sinne mot noen eller noe.

Forhandlinger

Dette er en fase der vi prøver å kjøpslå. Kanskje prøver du fortvilet å få legen til å endre på det som er uunngåelig. Kanskje ber du til en høyere kraft, og lover av hele din sjel at dersom alt går bra eller blir ordnet opp i, så skal du gi noe tilbake av deg selv.

Aksept og forløsning av sorgen

Når du klarer å akseptere situasjonen, og du klarer å bære dine egne sorgreaksjoner, vil du oppleve en forløsning av sorgen. Det betyr ikke at den aldri mer vil være vond å bære, eller at du dermed er ferdig å sørge. Men ved å akseptere situasjonen kan du gi rom for å la dine følelser komme til uttrykk. Det kan for eksempel være behovet for å le og finne på koselige ting. Eller å gråte og tilbringe tid med andre som også sørger.

en ung kvinne i høstnatur

Når trenger jeg hjelp?

Føler du at du “sitter fast i sorgen”, eller har du kanskje aldri tillatt deg selv å kjenne på følelsen av tap? Er du redd for å åpne opp for de vonde følelsene på egenhånd?

Hos Terapivakten har vi bred erfaring med å hjelpe mennesker i krise og sorg. Våre terapeuter har jobbet med både barn og voksne i ulike livskriser. Vi kan hjelpe deg videre i din sorgprosess dersom du føler at du står litt fast, uavhengig av hvilken sorgfase du føler at du er i. Ta kontakt med oss i dag, så sender vi en terapeut hjem til deg når du er klar for å komme videre i din sorgprosess.

Få hjelp med å takle sorg

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten