Symptomer på stress – tegnene du må se opp for

Symptomer på stress – tegnene du må se opp for

Det finnes mange ulike symptomer på stress, men hvordan det gir utslag hos den enkelte vil være veldig individuelt. Psykisk stress kan ofte føre til alvorlig psykisk eller fysisk sykdom. For noen kan for eksempel fysiske symptomer på stress og angst være de mest fremtredende symptomene, mens det hos andre kan utløse angst eller depresjon – eller begge deler.

Hvilke konsekvenser du opplever kan avhenge av hva slags type stress du er blitt utsatt for. Stress på jobb kan føre til utbrenthet. Julestress derimot kan føre til at hele førjulstiden og julefeiringen blir ødelagt. Det er også noen som opplever kronisk stress når problemet ikke blir tatt hånd om i tide.

Men hvilke tegn på stress bør du se opp for og hvordan takle stress? I denne artikkelen kan du lese om symptomer på stress og hva du bør være ekstra obs på når du merker at stress har tatt over hverdagen. Les videre for å finne ut hva faresignalene er.

Hva betyr psykisk stress?

Selv om man kan oppleve at stress fører til fysisk sykdom er stress egentlig noe som sitter i psyken. Stress er en psykisk reaksjon på at man ikke føler man strekker til eller har nok kapasitet til å imøtekomme andres krav og forventninger. Dette kan være noe de fleste kjenner seg igjen i.

Du har kanskje følt på alt du burde gjøre? Spesielt i førjulstiden hvor det er mange forberedelser å ta tak i. Eller kanskje du tror alle forventer at du skal både være supermamma eller pappa som ordner alt hele tiden, samtidig som du har en strålende karrière?

De fleste kjenner på et slikt stress i ny og ne. Og som regel er alle i stand til å takle en viss grad av stress. Men når stress pågår over lang tid, og det er dét som kjennetegner hverdagen, kan det få store konsekvenser og alvorlige helseproblemer.

Fysiske symptomer på stress

Stress kan gi utslag gjennom fysiske ubehageligheter. Som regel vil det da være enkelt å merke stresset fordi du får faktiske fysiske plager du ikke klarere å ignorere. Det kan hende du ikke forstår helt hvorfor disse fysiske plagene kommer.

Men når du nå vet hvilke tegn på stress du skal se etter, og vet du er inne i en stresset periode, enten på jobb eller privat, kan du forstå at de fysiske plagene du får skyldes stress. Dette er vanlige fysiske symptomer på stress og angst:

  • Hodepine
  • Plutselig endring i kroppsvekt, enten oppgang eller nedgang
  • Søvnproblemer
  • Trøblete mage
  • Kvalme
  • Smerter i nakke og/eller skuldre
  • Tretthet og mangel på energi
  • Dårlig immunforsvar som gir utslag i forkjølelse eller influensa som ikke går over
  • Høyt blodtrykk

Bestill en «Stressless» samtale hos våre dyktige terapeuter

Det finnes mange forskjellige symptomer på stress

Stress kan føre til angst og depresjon

Stress kan bli fremkalt av så mangt, og kampen mot tidsklemma er ofte noe vi forbinder med stress. Men stress kan også være forårsaket av store endringer i livet, som for eksempel skilsmisse, dødsfall, flukt fra krig eller naturkatastrofer, eller dersom man er blitt utsatt for grov mishandling.

Hvis du opplever stress over lengre perioder og ikke føler at du strekker til i livet, kan du ende opp med å utvikle depresjonangst  eller utbrenthet. Hos de som ofte opplever mye stress er det vanligere med anfall av disse typene psykiske lidelser. Det samme gjelder for tilbakefall.

Stress kan føre til alvorlig fysisk sykdom

Som beskrevet over kan stress gi kroppslige symptomer. Det kan føre til alvorlige sykdommer. Høyt blodtrykk er blitt bevist som et symptom hos folk som opplever mye stress. Det er også blitt bevist at det er en sammenheng mellom stress og mer alvorlige hjerte- og karsykdommer. Blant annet kan det gjøre blodårene i hjertet trange, svekke tilførselen av blod til hjertet og føre til blodpropp.

En studie viste blant annet at personer som opplever mye stress på jobben har 50 % større sjanse for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Folk som har opplevd traumatiske hendelser i livet er også mer utsatt for å utvikle slike sykdommer på sikt.

Noen forskere mener også at det er en sammenheng mellom stress og fremveksten av visse svulsttyper. Den rådende tanken blant forskere er da at stress i seg selv ikke er årsaken til at sykdommen oppstår, men at det kan føre til tilbakefall og/eller spredning hos pasienter med kreft.

Det er også en rekke andre sykdommer som har sammenheng med stress. Blant annet er det blitt bevist en tydelig sammenheng mellom stress og HIV/AIDS. Dette gjelder også for andre mindre alvorlige tilstander som ved leging av sår, herpesinfeksjoner, astma, luftveisinfeksjoner og autoimmune sykdommer.

Oppsøk hjelp i tide

Det er lurt å oppsøke hjelp for å takle stress før det går for langt. En terapeut med kunnskap innen stressmestring vil gi deg verktøy til å håndtere hverdagen bedre, slik at du unngår at stresset utvikler seg til verre psykiske eller fysiske lidelser. Oppsøk hjelp med en gang stresset har tatt overhånd – før det går på bekostning av helsen.

Bestill en uforpliktende Online Flex samtale til kun 850,- (30min)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten