Barndomstraumer – traumer hos barn kan sette varige spor

Barndomstraumer – traumer hos barn kan sette varige spor

Traumer fra barndommen kan sette spor hos et menneske resten av livet. For mange kreves det langvarig terapi og bearbeiding for å klare å leve livet fullt ut etter å ha opplevd barndomstraumer.

Et barn som har traumer, har som oftest blitt utsatt for fysisk eller psykisk vold. Hva slags symptomer de viser vil avhenge av hva slags traumer barnet bærer med seg. Dersom du misstenker at et barn har traumer, er det viktig at dette utredes videre, slik at barnet kan få behandling så fort som mulig.

Noen ganger slår barndomstraumer først ut og gir symptomer i voksen alder, uten at de har gitt symptomer tidligere. Dette skjer fordi kroppen husker traumer. Dette kan være både psykisk og fysisk sett, og symptomene kan bli utløst av visse handlinger, ytringer eller steder.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som kjennetegner traumer fra barndommen. Vi skal gå inn på mulige årsaker til at barn utvikler traumer og hvilke symptomer som kan oppstå hos barn med traumer. Samtidig kan du lese om hvilke symptomer som kan merkes i voksen alder.

Les videre for å finne ut mer og lære om hvordan du kan se sammenhengen mellom din egen barndom og ting du kanskje sliter med i dag uten at du helt vet hvorfor.

Årsaker til traumer hos barn

Traumatiske hendelser skjer ofte bak lukkede dører. Ofte er det personer i nære relasjoner som utfører de traumatiserende handlingene. De kan enten skje i form av psykiske eller fysiske voldelige handlinger.

For andre familiemedlemmer kan det være svært vanskelig å innrømme at det skjer, men det kan være ekstra vanskelig for utenforstående (som ansatte ved barnehager eller skoler) å i det hele tatt legge merke til at noe er galt.

På grunn av det er det også vanskelig å finne ut hva som er skjedd med et barn som harsymptomer på traumer.

Det som derimot er enklere å oppdage er underernæring og fysisk vold. Andre voksne som omgås barnet kan se om et barn har blåmerker eller sår, eller om de er undervektige. La oss se nærmere på mulige årsaker til barndomstraumer.

Følelsesmessig neglisjering

En nokså vanlig årsak til traumer blant barn er emosjonell neglisjering fra foreldrene. Dette kan innebære at omsorgpersoner ikke nødvendigvis utfører slemme handlinger overfor barnet. I stedet kan det være snakk om alt de ikke gjør eller sier.

Barn som blir utsatt for emosjonell neglisjering får ikke tilfredsstilt sine følelsemessige behov fra foreldrene. Det kan for eksempel hende at foreldrene har urealistisk høye forventninger til barnet. Eller så kan det være så enkelt som at barnet ikke blir hørt og sett.

Omsorgsvikt i form av manglende stell og pleie er også en form for følelsesmessig neglisjering. Et barn som stadig kommer uvasket på skolen med skitne klær eller mangler skolemat, kan være mye overlatt til seg selv hjemme. Dette kan sette varige spor.

Noen ganger er derimot foreldre eller andre omsorgpersoner verbalt slemme. De kan for eksempel si ting som at barnet ikke er flink nok eller at de ikke er ønsket. Det kan være små uhyggelige kommentarer, eller rosing av andre barn, men ikke deres eget barn.

Det kan hende forelderen selv har en uoppdaget psykisk lidelse eller en personlighetsforstyrrelse, som for eksempel narsissisme. Dette kan dessverre gå hardt utover barnet.

Fysisk vold

Fysisk vold kan omfatte mye. Det skilles vanligvis mellom mild vold og grov vold. Den fysiske volden mot barn kan skje i form av seksuell mishandling, slag, omsorgsvikt i form av at barnet ikke får dekket grunnleggende behov for pleie og stell, at de ikke får nok mat og blir utsultet eller annet.

Heldigvis har det i Norge vært en stor nedgang i antall ofre av alvorlig fysisk vold begått av foresatte siden 1960-tallet. Likevel viser tallene at det er om lag 6% barn som er blitt utsatt for grove voldshendelser i hjemmet i en undersøkelse gjort blant 18- og 19-åringer. Dette er vold som kan gi store skader både fysisk og psykisk.

I tillegg oppgir hele 20% av dagens ungdommer at de har blitt utsatt for mild vold av sine foreldre under barndommen. Dette kan da være mindre hendelser som klyping, dytting, lugging, slag med flat håndflate eller at de har blitt ristet. Selv om dette karakteriseres som mild vold, kan det likevel sette dype sår som fører til traumer.

Få hjelp med å takle traumer fra barndommen

Traumer fra barndommen kan sette varige spor

Symptomer på traumer hos barn

I mange tilfeller føler barn som er utsatt for traumatiske hendelser så stor skam at de ikke forteller noen om det som er skjedd. Slik går livene deres videre uten at noen fanger opp at noe er galt, mens de inne i seg bærer på en stor og vond hemmelighet.

Fordi skammen er så stor, kan traumer fra barndommen føre til avhengighet av rusmidler. Dersom barnet først er kommet i kontakt med rusmidler og prøvd det, kan dette føles som en slags frihet. Rusmiddelet kan overdøve alle de vonde følelsene de har inne i seg på grunn av traumene. De trives bedre i den tilstanden rusen gir dem, noe som fører til avhengighet.

Selvskading er også et vanlig symptom på at et barn blir utsatt for traumatiserende hendelser. Dette gjelder litt større barn. Hvilke symptomer som er gjeldende hos det enkelte barn vil i stor grad avhenge av alderen til barnet.

Et vanlig symptom blant alle barn som har gjennomlevd fysisk eller psykisk vold er å utvikle psykiske lidelser. De kan utvikle angst, depresjoner, spiseforstyrrelser, isolere seg og bli ensomme. Det kan også hende at de har store humørsvingninger, er svært sinte og aggressive eller triste og innelukket.

Barn som blir utsatt for traumatiske hendelser er ofte mer utsatt for å få skolevansker i barndommen. De kan for eksempel ha problemer med å konsentrere seg eller ha vanskeligheter med å skape sosiale relasjoner med medelever.

I tillegg kan de også oppleve fysiske plager i ettertid dersom de er blitt utsatt for fysisk vold. De kan være redde for kroppskontakt, ha smerter i magen, ofte være kvalme eller få annet kroppslig ubehag i situasjoner som minner om den fysiske volden. Dette skjer fordi kroppen husker traumer.

Traumer fra barndommen kan gi utslag i voksen alder

I voksen alder kan traumer fra barndommen bli utløst av visse handlinger eller hendelser. I møte med andre mennesker kan det oppstå følelser du trodde du hadde skjøvet vekk.

Det er for eksempel mange ting en voksen person gjør, føler eller unngår som en konsekvens av at de er blitt utsatt for emosjonell neglisjering eller fysisk vold under barndommen, blant annet:

 • Lav selvfølelse og/eller selvtillit. tviler alltid på deg selv eller dine omgivelser, er svært ubesluttsom og unnskylder deg ofte fordi du aldri føler deg bra nok
 • Problemer med å stole på andre og å knytte tette bånd til folk fordi du er redd for å bli forlatt
 • Opplever ofte humørsvingninger, er mye sint og/eller nervøs
 • Unngår øyekontakt og tar ikke imot komplimenter fordi du ikke føler deg verdig
 • Du føler deg tom på innsiden eller at noe mangler, men klarer ikke sette ord på hva det er
 • Du er en perfeksjonist som alltid prøver å gjøre alt «etter boka» og gjøre andre til lags. Du blir aldri fornøyd med deg selv og er svært selvkritisk
 • Du har problemer med avhengighet, som for eksempel rusmidler, pengespill eller shopping, for å overdøve de vonde følelsene du har inne i deg
 • Unngår kroppskontakt og har problemer med nærkontakt fordi det ofte minner deg om de traumatiserende hendelsene
 • Har et usunt forhold til din egen seksualitet og problemer med å sette grenser
 • Har spiseforstyrrelser eller et anstrengt forhold til mat
 • Omfattende søvnproblemer
 • Du føler ofte skyld, også for noe som ikke er din feil i det hele tatt

Behandling av traumer

Nå som du vet hvilke symptomer traumer kan gi hos barn, kan det være enklere å legge merke til tegnene på at noe er galt. Det er svært viktig med behandling av traumer hos barn. Ikke bare får barnet en bedre barndom, men resten av deres liv kan bli «reddet» fra psykiske og fysiske lidelser.

Når det gjelder traumer fra barndommen som gir utslag i voksen alder, vet du nå selv hvilke lidelser som kan være forårsaket av dette. Det er viktig å ta tegnene på alvor og ikke avfeie de psykiske lidelsene dine som depresjon eller angst.

Ved å forstå sammenhengen mellom barndom og lidelser i voksen alder, kan du oppsøke den hjelpen du trenger. Slik kan du bearbeide de dype sårene du bærer med deg og skape et bedre liv for deg selv.

Få hjelp med å takle traumer fra barndommen

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten