Hemmeligheter holder en dysfunksjonell familie syk

Hemmeligheter holder en dysfunksjonell familie syk

I familier hvor det forekommer rusavhengighet eller alkoholisme, kan det fort bli en uskrevet og dysfunksjonell regel å holde det hemmelig. Ved å skjule rusmisbruk eller avhengighet, øker påvirkningen på familiemedlemmene og den som er avhengig slipper å kjenne på negative konsekvenser.

Hva skaper en dysfunksjonell familie?

Her er de mest vanlige årsakene til hvorfor familiemedlemmer holder på hemmeligheter og hva som skaper en dysfunksjonell familie:

Det kan virke som omsorg
Veldig ofte vil familiemedlemmer tro at de hjelper alkoholikeren eller den rusavhengige ved å skjule avhengigheten og den påvirkning det har i livene deres. Denne beskyttelsen har ikke noe med kjærlighet eller omsorg å gjøre, nettopp fordi hemmelighold holder den rusavhengige og familien i fortsatt benektelse og skaper en dysfunksjonell familie.

Benektelse av problemet
Når tegn og symptomer på rusavhengighet og alkoholisme blir ignorert, vil familiemedlemmene late som at det ikke er noe problem. Konsekvensene øker, men familien fortsetter å late som om at alt vil gå bra. Benektelse er en meget destruktiv og dysfunksjonell tilværelse å være i.

Frykt for konfrontasjoner

Å være vitne til at noen som står seg nær blir sykere og sykere i deres rusavhengighet er veldig skummelt. De nærmeste vil derfor forsøke å ignorere problemet. Det vil også være frykt for konsekvenser ved å konfrontere misbrukeren (frykt for fysiske, psykiske eller emosjonelle overgrep, frykt for å miste hus og hjem om misbrukeren drar og frykt for barna osv.)

Unngå å «vekke elefanten i rommet»
Under de beste tilfeller, vil forpliktelsene til hushold og barn være en vanskelig prosess. Å i tillegg synliggjøre og konfrontere en rusmisbruker vil være enda en stressfaktor som er vanskelig å håndtere. I en destruktiv tilværelse tilpasser familiemedlemmene seg det kaotiske familiesystemet. Dette er en selvutslettende måte å tilpasse seg på for å holde freden i huset og for å opprettholde status quo. Dette er veldig behagelig for misbrukeren som ikke ønsker at familiesystemet skal endre seg. Unngåelse tillater fortsatt rusmisbruk og de negative konsekvenser vil vedvare.

dysfunksjonell

Beskytte barna og foreldre
Dersom det er en av foreldrene som er rusmisbrukeren, vil begge foreldrene føle at de beskytter barna og unngår å skape frykt om familiehemmeligheten opprettholdes. Dette stemmer dessverre ikke. Barn helt ned i 2 – 3 års-alderen forstår at det foregår noe galt. «Mamma og pappa gjør noe galt!»

Tenåringer vil selvfølgelig vite nøyaktig hva som skjer, men tenke at det er greit å misbruke alkohol eller rusmidler. «Om fatter´n kan ruse seg hver dag, så kan jeg også det…» Og i samme tilfelle vil også barn og tenåringer lære å holde på egne hemmeligheter om hva som skjer og hva de driver med. De får et vridd forhold til alkohol og rus, fordi de lærer av sine foreldre.

Unngå skam og forlegenhet
Dessverre finnes det fortsatt stigma rundt rusmisbruk. Hemmeligheter blir derfor ikke snakket om til arbeidsgiver, venner, skoler, og ingen andre får vite hva som foregår bak lukkede dører. Om de får vite hva som faktisk skjer, vil rusmisbrukeren og hans/hennes familie muligens føle skam over rusavhengigheten.

Mangel på forståelse
Når et problem blir hemmeligholdt, er det umulig å forstå den negative påvirkningen. Avhengighet er kjent som en familie-sykdom siden alle medlemmer tar del i det. Mangel på bevisstgjøring om at avhengighet er en familie-sykdom holder familier syke og fratar dem muligheten til å erkjenne problemet og søke hjelp.

Hemmeligheter vokser seg stor i mørket, men DØR i lyset

Den forferdelige kraften rusavhengighet har i livene til familiemedlemmer får fortsette å utvikle seg i stillhet! Når du forsøker å skjule rusmisbruk (og andre avhengigheter), vil det KUN bli verre. Stillhet tillater avhengigheten å vokse, men beskytter samtidig den rusavhengige til å kjenne på og stå til ansvar for egne konsekvenser.

«Elefanten i rommet»-syndromet

Benektelse skjer når alle sammen vet at avhengigheten er der, men hver og en av medlemmene i familien forsøker å benekte denne tilstedeværelsen. Hemmeligheten er uansett stor. Den er så utrolig synlig og dominerende at hemmeligheten skaper en følelse av «galskap» i familien og barnas realitet er totalt forvrengt.

En familieaffære!

Rusmisbruk er aldri begrenset til å gjelde kun misbrukeren – det er en familieaffære. Siden avhengighet har så mange konsekvenser, ikke bare for misbrukeren, men for familien, så vil familien bli like syk som den rusavhengige og vil lide egne konsekvenser.

Så hva er løsningen?

Å være åpen ved å dele hemmelighetene er en frisk måte å håndtere problemet på, som vil hjelpe med å utvikle familien og styrke hvert enkelt familiemedlem. Før problemet er erkjent, finnes det ingen annen mulighet for å bli frisk fra problemet. Dersom dere er en familie med dette problemet, oppfordrer vi dere til å bli ærlige med dere selv, med barna og de andre familiemedlemmene og alle andre støttepersoner. Med en gang sannheten kommer frem i lyset, vil friheten fra de giftige hemmelighetene sette dere fri.

Synes du fortsatt det er vanskelig å gjøre noe med problemet?

Bestill en rådgivning samtale til kun 495,-

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten