Samlivsproblemer – hvordan jobbe sammen mot et sunt forhold

Samlivsproblemer – hvordan jobbe sammen mot et sunt forhold

Kommunikasjon og samliv

Noen ganger er det måten vi kommuniserer med hverandre på som er årsaken til at de vonde følelsene får gro og vokse seg sterkere. Ved å identifisere hvilke mekanismer som ligger bak den dårlige kommunikasjonen, og som da opprettholder samlivsproblemer, kan arbeidet med å bygge et bedre samliv begynne. Synes du de negative sidene til din partner er de mest fremtredende, mens du har glemt det positive? I en hektisk hverdag kan små irritasjonsmomenter hjemme over tid bygge seg opp og bli slitsomme. Små forglemmelser blir til fornærmelser, og det å komme hjem føles vondt og vanskelig i stedet for godt. Tidsklemma gjør det vanskelig å pleie den gode relasjonen. Når humøret da ikke er på topp, vil det ofte gå utover din partner.

Du spiller din rolle i egne samlivsproblemer

Her kan det hjelpe å stoppe opp og tenke over hvorfor du reagerer som du gjør. Det kan også være nyttig å aktivt minne seg på de positive sidene til din partner. Kanskje er det ikke vond vilje som ligger til grunn for det som plager deg? Vi ser gjerne det som er «feil», mens de positive og gode tingene blir tatt for gitt. Er det slitsomt å ta opp det som er vanskelig, fordi partneren din går i forsvar? Eller syns du selv det er vanskelig når partneren sier noe som sårer?

Det som kanskje ikke var ment som kritikk, blir som et angrep, og krangelen er et faktum. Etterpå er ingenting løst og stemningen mellom dere er dårlig. Nærhet og intimitet forsvinner sakte men sikkert, og avstanden mellom dere øker. Kanskje er det ikke krangling som er problemet, men at partneren din ikke hører hva du sier. Du når ikke i gjennom med det som er vanskelig, og du føler deg avvist og ikke tatt på alvor. En slik oppførsel gjør at du blir frustrert og oppgitt, og det føles som du står alene i forholdet.

Samlivsproblemer er et delt ansvar

Både «angrep er beste forsvar» og å trekke seg unna er naturlige forsvarsmekanismer når vi opplever noe ubehagelig, som det å bli kritisert. Hvis en samtale eskalerer slik at en av dere begynner å trekke seg unna og slutter å respondere, eller det utvikler seg til å bli en krangel, har det gått for langt. Lær å kjenne igjen hvordan det føles før dette punktet nås. Ta en liten pause, slik at dere begge kan roe ned før dere fortsetter samtalen. Dere trenger ikke å jobbe med dette alene. En god terapeut som jobber med samlivsproblemer kan hjelpe dere finne årsaken til at forholdet ikke lenger er som det var.

Styrk parforholdet med terapi

Hvis dere har forsøkt å løse problemene dere imellom, men føler dere står fast, er det ikke noe galt i å søke hjelp for samlivsproblemene og oppsøke parterapi.

En god terapeut kan fungere som nøytral tredjepart, og hjelper dere snakke sammen slik at dere kan finne ut hva som er galt. Ikke la problemene bli større enn de allerede er.

Bli kvitt samlivsproblemene med parterapi

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten