Selvtillit og selvfølelse – hva er forskjellen på disse begrepene?

Selvtillit og selvfølelse – hva er forskjellen på disse begrepene?

For mange er det vanlig å tenke på selvtillit og selvfølelse som to ulike ord på samme sak. Det mange ikke vet er at disse ordene forklarer forskjellige deler av en persons bilde og oppfatning av seg selv. Selvfølelse og selvtillit har ikke nødvendigvis en sammenheng, men de kan i stor grad påvirke hverandre. Derfor kan det for de fleste være nyttig å finne ut hvordan man kan få bedre selvtillit og selvfølelse.

Det kan for eksempel hende du har dårlig selvtillit uten å ha en dårlig selvfølelse, eller motsatt. Eller kanskje du opplever at du både har lav selvtillit og en dårlig selvfølelse. Uansett hva du strever med, vil det være mulig å trene opp begge disse oppfatningene av deg selv. Les videre for å lære mer om selvfølelse og selvtillit, samt finne svar på hvordan du kan forbedre begge disse sidene ved deg selv.

Hva vil det si å ha dårlig selvtillit?

Selvtillit beskrives som din egen tro på egne prestasjoner. Det handler altså om at man har tro på egne evner til å utføre ting. Dette kan for eksempel være å holde en tale i et selskap, eller når du må utføre store og viktige oppgaver på jobb. Det er mulig å ha både lav selvtillit og for mye selvtillit.

Selvtilliten kan oppleves forskjellig fra dag til dag, eller til og med fra morgen til kveld. Som regel blir selvtilliten påvirket av faktorer utenfra. Det er ikke mulig å ha kontroll over disse faktorene. Men ofte kan tilfellet være at man feiltolker signaler fra andre eller overtenker situasjoner.

Ved mangel på følelse av aksept og bekreftelse fra andre mennesker, kan du utvikle dårlig selvtillit. Dine handlinger og prestasjoner blir ikke i tilstrekkelig grad anerkjent. Dette kan påvirke hvordan du oppfatter dine evner til å utføre noe. Ved lignende situasjoner i fremtiden kan du da bli usikker og kanskje redd for å igjen oppleve mangelen på aksept fra andre.

Hva er dårlig selvfølelse?

Selvfølelse handler om at du evner å se din egen verdi i forhold til andre. Med god selvfølelse aksepterer deg selv som du er. Det handler om å være glad i seg selv, og i tillegg se sine feil og mangler uten at det ødelegger selvfølelsen.

Ved noen tilfeller kan man ha god selvfølelse, mens selvtilliten blir dårlig fordi man kanskje legger for mye vekt på sine svakheter. På den andre siden kan noen kanskje oppleve at man har god selvtillit og mye tro på egne ferdigheter, men dårlig selvfølelse fordi man tenker at man som person ikke er bra nok som man er.

Dersom du ikke anerkjenner din egen verdi på lik linje med andres verdi, vil det si at du har dårlig selvfølelse. Hvis du legger for mye vekt på dine svake sider og tenker at du aldri er bra nok, vil du ikke være i stand til å være glad i deg selv. Du aksepterer ikke deg selv som den du er. 

Få hjelp med å bygge et godt forhold til deg selv

Du kan bygge opp god selvtillit og selvfølelse med ulike teknikker

Hvordan få bedre selvtillit og selvfølelse?

Det er mulig å jobbe med både selvtilliten og selvfølelsen. Dette kan du gjøre gjennom å trene opp tankegangen. Særlig gjelder det for de ulike situasjonene du står ovenfor som du opplever som ubehagelige. Dette vil være situasjoner hvor du enten har lav selvtillit eller når selvfølelsen ikke er god.

Å finne en god balanse mellom både selvinnsikt, tro på egne evner og aksept for den du er vil føre til både god selvtillit og selvfølelse. Hvis du for eksempel sliter med å se din egen verdi i forhold til andres, finnes det ulike teknikker du kan utføre. Dette gjelder også hvis du opplever mye stress i forbindelse med situasjoner hvor det er forventet at du skal prestere.

I den gitte situasjonen gjelder det å legge merke til kroppens symptomer. Forsøk å kjenne etter hva som egentlig skjer i hodet og i kroppen. Rødmer du? Blir du tørr i munnen? Kommer ikke ordene du vil si ut? Kjenn etter og forsøk å snu tankene du har om symptomene. Prøv å tenk at dette ikke er farlige kroppslige reaksjoner, men heller reaksjoner som hjelper deg med å holde fokus og være skjerpet.

Det kan også hjelpe å deretter rette oppmerksomheten utenfor deg selv. Prøv å fordype deg i temaet som det snakkes om. Dette vil selvfølgelig være enklere hvis det er noe du interesserer deg for. Men som regel vil man alltid finne noe interessant enten ved personen man snakker med eller samtaleemnet. Vi all din oppmerksomhet til dette og du vil merke at du enklere får frem det du ønsker fordi du ikke tenker på det som foregår inne i hodet.

Bygg et godt forhold til deg selv

Når du får til ting og merker at selvtilliten er god, vil du oppleve en følelse av å mestre noe. Dette kan også føre til at du ser din egen verdi bedre. Du er god til noe, derfor bør du også tenke at det ligger verdi i dette. Det gjelder å ta med seg alle positive opplevelser og tanker. Godt selvsnakk kan virkelig hjelpe deg med å bygge opp god selvtillit og selvfølelse.

Det samme gjelder også andre vei. Når du evner å se din egen verdi i forhold til andre, og tenker at du er god nok som du er, kan dette overføres til at du får bedre selvtillit og klarer å tenke at “Dette får jeg til!”. Forsøk å hele tiden fokuser på det positive, men samtidig ta med deg negative opplevelser for å lære av de og oppnå selvinnsikt.

Dersom du opplever at du trenger ekstra hjelp og støtte på veien mot bedre selvtillit og selvfølelse, er det lov å oppsøke hjelp. Det hele handler om å forbedre sitt eget liv. Samtidig dreier det seg også om å være den beste versjonen av seg selv overfor de man omgås. Få ut ditt fulle potensiale. Kognitiv samtaleterapi har vist seg å være en god hjelp for mange. Dette vil hjelpe deg med å endre tankemønsteret og trene deg på situasjoner du synes er ubehagelige.

Få hjelp med å bygge et godt forhold til deg selv

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten