Skolevegring – en forståelse av lidelsen i ungdom

Apr 6, 2018 | Familieterapi, Lidelser og psykisk helse

Skolevegring i ungdom innebærer en rekke andre problematikker enn forståelsen av skolevegring i barn. Selv om lidelsen i seg selv betegner en unormal redsel for å gå på skolen, er det ytre faktorer som skaper grunnlaget for lidelsen. Med denne artikkelen ønsker vi å gjøre oppmerksom på skolevegring hos ungdom som en egen forståelse for å gi deg som forelder enkelte tanker og kjennetegn som kan hjelpe deg til å hjelpe ditt barn videre.

Skolevegring – hva er det egentlig?

Skolevegring som lidelse er bredt diskutert. Med dette avsnittet inkluderer vi tekst fra artikkelen “Skolevegring – en forståelse av lidelsen i barn” for å påpeke først likheter før vi videre bryter det ned; King og Bernstein definerer skolevegring som “vansker med å møte på skolen som følge av emosjonelt ubehag” (King, N. m.fl.2001:197). Definisjonen er derfor noe vag, og etterlater oss ikke med en sterk forståelse av hvordan vi kan løse det. Skolevegring i ungdom er et omfattende problem. Det innebærer faktorer hvor undervisningsstedet er i fokus, situasjoner hvor familie og hjemmet er årsaken, og hendelser hvor nærmiljøet er den største påvirkningen og roten til vegringen. I de fleste tilfeller er alle en del av helhetsbildet. Emosjonelt ubehag og frykt mot å gå på skolen kan bunne i årsaker som er langt utenfor skolens klasserom. Derfor er det essensielt som foreldre og medansvarlige at man bruker tid til å forstå seg på personen i fokus. Kunne se hvilke tidligere faktorer som har ledet til denne uønskede situasjonen.

Hvem blir rammet av skolevegring?

Skolevegring rammer i følge en undersøkelse gjennomført av NHI, hovedsakelig barn i 6-11 års alderen. Tallene i seg selv antyder at skolevegring som lidelse minsker når barn begynner på ungdomsskolen. Men er dette egentlig tilfelle? Noen ting å vurdere;

Skolen blir mer alvorlig

Når et barn begynner på ungdomsskolen eksisterer det et større prestasjonspress og et økende nivå av seriøsitet for eleven. Alvoret med å lykkes for å kunne få en ønsket karriere senere er sterk på ungdomsskolenivå. Dette kan være en del av årsaken til at flere føler et større press for å også møte opp i undervisningen. Færre blir da dokumentert som rammet av skolevegring, selv om redselen og angsten kan være like stor.

Skolen blir mer variert

På ungdomsskolen har elever et større personlig ansvar for å velge tilleggsfag, i tillegg til at flere undervisningstimer gjennomføres i grupper. Når eleven har mer ansvar og en følelse av valg, kan dette bidra til en mindre redsel for prestasjon og oppmøte.

Mange nye elever

Skolevegring oppleves ofte i sammenheng med mobbing og utestenging på skolen. Når elevene begynner på ungdomsskolen blir klassene blandet, og flere elever fra andre skoler introduseres i klasserommet. Dette kan også bidra til at flere opplever en hyggeligere skolehverdag.

Mer selvbevisste

En annen, litt skremmende faktor, kan være at vi blir mer selvbevisste ettersom vi blir eldre. I følge elevundersøkelser rapporterer 17.000 elever i Norge at de blir mobbet, og de fleste av tilfellene forblir hemmelig. Jo eldre vi er, jo mer bevisste blir vi på vår plass i sosial omkrets og familien. For mange blir det en flau og vanskelig affære å fortelle om problemene hjemme.

Hvordan kan jeg gjenkjenne skolevegring i ungdom?

Som forelder er det viktig å ha åpen dialog med dine barn. For mange kan dette være en utfordring, men det er det viktigste vi kan gjøre som foreldre. Våre barn trenger et trygt sted å gå til for å formidle egne opplevelser av hverdagen. Familie og andre nære relasjoner er et nettverk som kan skape intern trygghet for barn og ungdom. Snakk om hvordan dine barn opplever skolen på daglig basis. Legg merke til det som blir sagt og bruk litt tid på å tenke over ordene brukt. Ofte er det enklere å hinte til vonde opplevelser enn det er å snakke direkte om de. Tenk litt på hvordan ditt barn oppfører seg før de skal på skolen. Er det alltid mye stress og aggresjon om morgenen? Dette kan være et tegn på at barnet ditt gruer seg til å gå på skolen. Spesielt hvis de har en mye mer rolig og komfortabel tilstedeværelse når de kommer hjem igjen. For videre informasjon og samtale kan det være lurt å snakke med en profesjonell terapaut. I Terapivakten tilbyr vi familieterapi i hjemmet, noe som kan være en veldig fin løsning for hele familien. Vi er alle del av dynamikken som skapes i hjemmet, og vi må alle være løsningen på problemet om det skal være langsiktig.

 

Meld deg på nyhetsbrevet

Få en månedelig oppdatering med de seneste nyhetene, blogginnleggene og informasjon om aktuelle tilbud.
* obligatorisk
E-postformat
Krysse for alle måter du ønsker at vi kontakter deg på.
Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på lenken lengst ned i våre e-postmeldinger.
 

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Les i vår blogg

Hvordan bli lykkelig? Vi gir deg 6 råd

Hvordan bli lykkelig? Og hva er lykke? Kan det måles? Veien til lykke er nødvendig å gå for å finne det som gjør deg glad. Noen ganger er det også selve jakten på lykke som fører til at man blir lykkelig. Under jakten vil du finne ut hva som er det viktigste for deg i...