Skolevegring i ungdom – en forståelse av lidelsen

Skolevegring i ungdom – en forståelse av lidelsen

Skolevegring i ungdom innebærer en rekke andre problematikker enn forståelsen av skolevegring i barn. Selv om lidelsen i seg selv betegner en unormal redsel for å gå på skolen, er det ytre faktorer som skaper grunnlaget for lidelsen. Med denne artikkelen ønsker vi å gjøre oppmerksom på skolevegring hos ungdom som en egen forståelse for å gi deg som forelder enkelte tanker og kjennetegn som kan hjelpe deg til å hjelpe ditt barn videre.

Skolevegring – hva er det egentlig?

Skolevegring som lidelse er bredt diskutert. Med dette avsnittet inkluderer vi tekst fra artikkelen “Skolevegring – en forståelse av lidelsen i barn” for å påpeke først likheter før vi videre bryter det ned; King og Bernstein definerer skolevegring som “vansker med å møte på skolen som følge av emosjonelt ubehag” (King, N. m.fl.2001:197). Definisjonen er derfor noe vag, og etterlater oss ikke med en sterk forståelse av hvordan vi kan løse det.

Skolevegring i ungdom er et omfattende problem. Det innebærer faktorer hvor undervisningsstedet er i fokus, situasjoner hvor familie og hjemmet er årsaken, og hendelser hvor nærmiljøet er den største påvirkningen og roten til vegringen. I de fleste tilfeller er alle en del av helhetsbildet. Emosjonelt ubehag og frykt for å gå på skolen kan bunne i årsaker som er langt utenfor skolens klasserom. Derfor er det essensielt som foreldre og medansvarlige at man bruker tid til å forstå seg på personen i fokus. Kunne se hvilke tidligere faktorer som har ledet til denne uønskede situasjonen.

Få hjelp med skolevegring blant ungdom[/su_button

Hvem blir rammet av skolevegring?

Skolevegring rammer i følge en undersøkelse gjennomført av NHI, hovedsakelig barn i 6-11 års alderen. Tallene i seg selv antyder at skolevegring som lidelse minsker når barn begynner på ungdomsskolen. Men er dette egentlig tilfellet? Her er noen punkter å vurdere;

Skolen blir mer alvorlig
Når et barn begynner på ungdomsskolen eksisterer det et større prestasjonspress og et økende nivå av seriøsitet for eleven. Alvoret med å lykkes for å kunne få en ønsket karriere senere er sterk på ungdomsskolenivå. Dette kan være en del av årsaken til at flere føler et større press for å også møte opp i undervisningen. Færre blir da dokumentert som rammet av skolevegring, selv om redselen og angsten kan være like stor.

Skolen blir mer variert
På ungdomsskolen har elever et større personlig ansvar for å velge tilleggsfag, i tillegg til at flere undervisningstimer gjennomføres i grupper. Når eleven har mer ansvar og en følelse av valg, kan dette bidra til en mindre redsel for prestasjon og oppmøte.

Mange nye elever
Skolevegring oppleves ofte i sammenheng med mobbing og utestenging på skolen. Når elevene begynner på ungdomsskolen blir klassene blandet, og flere elever fra andre skoler introduseres i klasserommet. Dette kan også bidra til at flere opplever en hyggeligere skolehverdag.

Mer selvbevisste
En annen, litt skremmende faktor, kan være at vi blir mer selvbevisste ettersom vi blir eldre. I følge elevundersøkelser rapporterer 17.000 elever i Norge at de blir mobbet, og de fleste av tilfellene forblir hemmelig. Jo eldre vi er, jo mer bevisste blir vi på vår plass i sosial omkrets og familien. For mange blir det en flau og vanskelig affære å fortelle om problemene hjemme.

Hvordan kan jeg gjenkjenne skolevegring i ungdom?

Som forelder er det viktig å ha åpen dialog med dine barn. For mange kan dette være en utfordring, men det er det viktigste vi kan gjøre som foreldre. Våre barn trenger et trygt sted å gå til for å formidle egne opplevelser av hverdagen. Familie og andre nære relasjoner er et nettverk som kan skape intern trygghet for barn og ungdom. Snakk om hvordan dine barn opplever skolen på daglig basis. Legg merke til det som blir sagt og bruk litt tid på å tenke over ordene brukt. Ofte er det enklere å hinte til vonde opplevelser enn det er å snakke direkte om de.

Tenk også litt på hvordan ditt barn oppfører seg før de skal på skolen. Er det alltid mye stress og aggresjon om morgenen? Dette kan være et tegn på at barnet ditt gruer seg til å gå på skolen. Spesielt hvis de har en mye mer rolig og komfortabel tilstedeværelse når de kommer hjem igjen. For videre informasjon og samtale kan det være lurt å snakke med en profesjonell terapaut. I Terapivakten tilbyr vi familieterapi i hjemmet, noe som kan være en veldig fin løsning for hele familien. Vi er alle del av dynamikken som skapes i hjemmet, og vi må alle være løsningen på problemet om det skal være langsiktig.

Få hjelp med skolevegring blant ungdom[/su_button

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten