Symptomer på angst, og hva er et angstanfall?

Symptomer på angst, og hva er et angstanfall?

Angst kan komme til uttrykk på ulike måter, og det finnes flere typer av angst. Noen har fått en angstdiagnose, mens andre er ikke klar over at de fysiske symptomene de opplever kan være relatert til angst. Hva er angst?

Angst er en form for frykt. Frykt er en naturlig følelse, og den er livsnødvendig fra naturens side. Uten evne til å kjenne på frykt ville vi utsatt oss selv for potensielt dødelige situasjoner. Den sunne frykten er derfor nært forbundet med fornuften.

For noen av oss erstattes den sunne frykten med irrasjonell redsel. Hva som er den utløsende årsaken vil variere, men felles for alle angstanfall er følelsen av redsel eller ubehag.

Symptomer på ulike typer av angst

Det finnes flere typer av angst, og mange vil veksle mellom dem. Noen symptomer på angst er at en er redd for enkelte situasjoner, steder eller mennesker, mens andre har en generell og konstant følelse av utrygghet.

Fobi – et av de vanligste symptomene på angst
De aller fleste vet hva en fobi er, enten fordi de har det selv eller de har en nær venn eller familiemedlem med fobier. Dette er en av de vanligste symptomene på angst. Fobi kan igjen deles inn i tre typer – sosiale fobier, agorafobier eller spesifikke fobier.

En spesifikk fobi er eksempelvis frykten for edderkopper eller slanger. Sosiale fobier handler om frykten for å omgås andre mennesker. Bak denne frykten ligger ofte en følelse av skam og redsel for ikke å bli akseptert eller for å dumme seg ut. Personer med agorafobi er redd for åpne plasser, og er redd for å forlate hjemmet sitt.

PTSD
PTSD – posttraumatisk stresslidelse, er en lidelse som rammer mange som har opplevd krig og traumer. Dette er en forsinket reaksjon på sterke følelsesmessige opplevelser; som voldtekter, overgrep og krigskatastrofer. Problemer med hukommelse og konsentrasjon er vanlige følgelidelser til PTSD.

Generalisert angst
Generalisert angst skiller seg fra de andre typene ved at det ikke er spesielle faktorer som utløser den. Personen bærer heller med seg en generell frykt i hverdagen. Skjelvinger og svimmelhet er vanlige symptomer på denne formen, og har blant annet sammenheng med vedvarende spenninger i muskler.   

Tvangstanker og tvangshandlinger
Tvangstanker og tvangshandlinger bygger også på angst. Personen gjennomfører de ulike tvangsritualene sine i frykt for hva som vil skje dersom hen ikke gjør dette. Dette er også symptomer på angst. 

Panikkangst
Panikkangst er en lammende og meget skremmende opplevelse. Angsten kommer som lyn fra klar himmel, og gir sjelden noen forhåndsvarsler. Alle de fysiske symptomene som følger bidrar til å forsterke angsten ytterligere. Mange personer med panikkangstanfall har blitt innlagt til hjerteovervåkning grunnet hjertebank, svimmelhet, nummenhet, pustevansker og dødsangst.

Fysiske symptomer på angst

Fordi angst er nært forbundet med frykten som naturen har utstyrt oss med, vil mange av angstsymptomene være de samme som når vi er i virkelig fare. Både hjertebank, kaldsvette og skjelvinger henger sammen med den fysiske påvirkningen angst har på kroppen vår. Alle disse fysiske reaksjonene er symptomer på angst.

Mennesket er bygd slik at når vi utsettes for fare utløses en av tre mekanismer – flight, fight, freeze. Enten vil vi flykte, kjempe eller legge oss ned og spille død. Alle mekanismene er viktige verktøy for vår overlevelse. Vår kropp er i nært samspill med våre opplevelser, og når vi opplever fare (reell eller irrasjonell), så frigjør kroppen ulike hormoner som påvirker oss.

Adrenalin er et “katastrofehormon” som sørger for at hjertet jobber raskt nok til at kroppen kan flykte raskt eller kjempe.

Ved redsel frigjøres større mengder adrenalin, noe som vil gi blant annet hjertebank. Angst er den vanligste årsaken til hjertebank. Det er mange mennesker som tar kontakt med legen i frykt for at de har en hjertesykdom, når det faktisk er symptomer på angst de opplever.

Sunne verktøy for en sunn redsel

Første skritt i behandling av angst er selvsagt å kjenne den igjen. Syns du noen av disse symptomene eller situasjonene virker kjente? Sliter du med en eller flere typer av angst?

Ta kontakt med oss på Terapivakten, så vil vi vise deg veien ut av den såkalte irrasjonelle angsten. Tillat deg selv å motta de nyttige verktøyene som hjelper deg til å kun oppleve den sunne og hensiktsmessige redselen.

Få behandling av angst hjemme hos deg

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten