Narsissistiske trekk – finn ut om kjæresten din er narsissist

Narsissistiske trekk – finn ut om kjæresten din er narsissist

Mange av oss har noen narsissistiske trekk, men hva er egentlig selve definisjonen for å være en narsissist? Hva er en narsissist egentlig? I denne artikkelen får du svar på alle disse spørsmålene, i tillegg til at vi forklarer hvordan narsissisme hos kvinner kan skille seg fra narsissisme hos menn.

Les videre for å finne ut om du har en narsissistisk kjæreste eller familiemedlem, eller om det kanskje er du selv som lider av en narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Narsissisme

Narsissisme. Det er et vanskelig ord, både å skrive og å forstå. Enda vanskeligere er det å leve eller være i et forhold med en narsissist. Ettersom du leser dette er det mulig du befinner deg i en slik livssituasjon og har behov for mer informasjon for å vite hvordan du skal forholde deg til det.

Definisjon – hva er en narsissist?

Opprinnelsen til selve ordet strekker seg helt tilbake til gresk mytologi – da Narkissos forelsket seg i sitt eget speilbilde. Selve definisjonen på narsissisme er helt enkelt beskrevet en sykelig eller skadelig selvnytelse. Den må ikke forveksles med egoisme eller selvopptatthet, da narsissisme er en personlighetsforstyrrelse.

Få veiledning på nett

Hvor utbredt er narsissisme?

Det antas at 0.8 prosent av befolkningen i Norge lider av narsissisme. Både menn og kvinner rammes, selv om narsissisme hos kvinner ikke er noe vi hører så alt for mye om i media. Trekkene er ikke utpregende ulike mellom kjønnene, men en kvinnelig narsissist uttrykker gjerne mindre narsissistisk raseri enn menn.

De fleste av oss har narsissistiske trekk. I dagens teknologiske alder er det viktig for mange å alltid ble sett og hørt, og noen kan være i overkant opptatt av «likes» og positive kommentarer. Det er derimot langt mer enn som så som skal til for å falle inn under definisjonen på narsissisme.

Narsissistiske trekk og symptomer

Hvordan avslører du egentlig en narsissist? Narsissisme er ikke en fysisk sykdom, og det er derfor ikke mulig å avdekke dette gjennom en legeundersøkelse. En psykolog eller terapeut vil kunne evaluere symptomer og stille en diagnose, men det er samtidig noen typiske narsissistiske trekk du bør være bevisst på:

  • Enormt karismatisk – Karisma og narsissisme går gjerne hånd i hånd. En narsissist kan være eksepsjonelt sjarmerende, og starten av romantiske forhold er gjerne svært eventyrlige. Men det kan brått snu. Ved enhver form for kritikk vil det kunne føre til en enormt kald skulder eller til og med raseri.
  • Selvnyter – En narsissist er ikke bare sin egen største beundrer, men han/hun drar nytelse fra egen suksess, egenskaper og evner. Narsissisten er feilfri og har gjerne svært ekstreme og ekstravagante mål for alt fra karriere til livet generelt – uansett hvor urealistisk det måtte være.
  • Avhengig av beundring – Behovet for konstant oppmerksomhet og beundring er så stort at det er vanskelig å mette hos personer med narsissisme. Historier og oppnåelser overdrives gjerne, og sannheten pyntes ofte på uten noen ettertanke. Å være midtpunktet i en samling eller i en samtale vil være helt nødvendig for narsissisten.
  • Mangler empati – Ettersom fokuset i all hovedsak er på narsissisten selv, er det vanskelig for ham/henne å føle empati. Å utnytte andre, selv en partner, er derfor ikke forbundet med skyldfølelse.
  • Håndterer ikke kritikk – Det ikke narsissisten selv som tar feil eller har gjort noe dumt. Det er alle andre som er problemet. En narsissist er også perfekt, og ingenting må forkludre fasaden. Beskyldningene vil derfor hagle mot alle andre ved enhver form for negativ tilbakemelding eller beskyldning.

Hva kan du gjøre dersom du har en narsissistisk kjæreste?

Det er ikke til å stikke under stol at det kan være svært komplisert å ha en narsissistisk kjæreste. Det krever mye energi og tålmodighet fra din side, og det kan være utfordrende for en narsissist å innse at det ikke er omverdenen som er roten til problemet. Om du føler deg hjelpeløs, spesielt om du er i et forhold med narsissistisk raseri, kan det være på tide å vurdere profesjonell hjelp.

Det kan være vanskelig å håndtere noe man selv befinner seg midt oppi og berøres personlig av. Det kan derfor være god hjelp i en profesjonell og upartisk tredjepart. Ta kontakt med oss i Terapivakten i dag for råd og assistanse. Vi er her for deg når du skulle trenge det!

Få veiledning på nett

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten