Narsissistiske trekk – finn ut om kjæresten din er narsissist

Narsissistiske trekk – finn ut om kjæresten din er narsissist

Mange av oss har noen narsissistiske trekk, men hva er egentlig selve definisjonen for å være en narsissist? Hva er en narsissist egentlig? I denne artikkelen får du svar på alle disse spørsmålene, i tillegg til at vi forklarer hvordan narsissisme hos kvinner kan skille seg fra narsissisme hos menn.

Les videre for å finne ut om du har en narsissistisk kjæreste eller familiemedlem, eller om det kanskje er du selv som lider av en narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Narsissisme

Narsissisme. Det er et vanskelig ord, både å skrive og å forstå. Enda vanskeligere er det å leve eller være i et forhold med en narsissist. Ettersom du leser dette er det mulig du befinner deg i en slik livssituasjon og har behov for mer informasjon for å vite hvordan du skal forholde deg til det.

Definisjon – hva er en narsissist?

Opprinnelsen til selve ordet strekker seg helt tilbake til gresk mytologi – da Narkissos forelsket seg i sitt eget speilbilde. Selve definisjonen på narsissisme er helt enkelt beskrevet en sykelig eller skadelig selvnytelse. Den må ikke forveksles med egoisme eller selvopptatthet, da narsissisme er en personlighetsforstyrrelse.

Få veiledning på nett

Hvor utbredt er narsissisme?

Det antas at 0.8 prosent av befolkningen i Norge lider av narsissisme. Både menn og kvinner rammes, selv om narsissisme hos kvinner ikke er noe vi hører så alt for mye om i media. Trekkene er ikke utpregende ulike mellom kjønnene, men en kvinnelig narsissist uttrykker gjerne mindre narsissistisk raseri enn menn.

De fleste av oss har narsissistiske trekk. I dagens teknologiske alder er det viktig for mange å alltid ble sett og hørt, og noen kan være i overkant opptatt av «likes» og positive kommentarer. Det er derimot langt mer enn som så som skal til for å falle inn under definisjonen på narsissisme.

Narsissistiske trekk og symptomer

Hvordan avslører du egentlig en narsissist? Narsissisme er ikke en fysisk sykdom, og det er derfor ikke mulig å avdekke dette gjennom en legeundersøkelse. En psykolog eller terapeut vil kunne evaluere symptomer og stille en diagnose, men det er samtidig noen typiske narsissistiske trekk du bør være bevisst på:

  • Enormt karismatisk – Karisma og narsissisme går gjerne hånd i hånd. En narsissist kan være eksepsjonelt sjarmerende, og starten av romantiske forhold er gjerne svært eventyrlige. Men det kan brått snu. Ved enhver form for kritikk vil det kunne føre til en enormt kald skulder eller til og med raseri.
  • Selvnyter – En narsissist er ikke bare sin egen største beundrer, men han/hun drar nytelse fra egen suksess, egenskaper og evner. Narsissisten er feilfri og har gjerne svært ekstreme og ekstravagante mål for alt fra karriere til livet generelt – uansett hvor urealistisk det måtte være.
  • Avhengig av beundring – Behovet for konstant oppmerksomhet og beundring er så stort at det er vanskelig å mette hos personer med narsissisme. Historier og oppnåelser overdrives gjerne, og sannheten pyntes ofte på uten noen ettertanke. Å være midtpunktet i en samling eller i en samtale vil være helt nødvendig for narsissisten.
  • Mangler empati – Ettersom fokuset i all hovedsak er på narsissisten selv, er det vanskelig for ham/henne å føle empati. Å utnytte andre, selv en partner, er derfor ikke forbundet med skyldfølelse.
  • Håndterer ikke kritikk – Det ikke narsissisten selv som tar feil eller har gjort noe dumt. Det er alle andre som er problemet. En narsissist er også perfekt, og ingenting må forkludre fasaden. Beskyldningene vil derfor hagle mot alle andre ved enhver form for negativ tilbakemelding eller beskyldning.

Hva kan du gjøre dersom du har en narsissistisk kjæreste?

Det er ikke til å stikke under stol at det kan være svært komplisert å ha en narsissistisk kjæreste. Det krever mye energi og tålmodighet fra din side, og det kan være utfordrende for en narsissist å innse at det ikke er omverdenen som er roten til problemet. Om du føler deg hjelpeløs, spesielt om du er i et forhold med narsissistisk raseri, kan det være på tide å vurdere profesjonell hjelp.

Det kan være vanskelig å håndtere noe man selv befinner seg midt oppi og berøres personlig av. Det kan derfor være god hjelp i en profesjonell og upartisk tredjepart. Ta kontakt med oss i Terapivakten i dag for råd og assistanse. Vi er her for deg når du skulle trenge det!

Få veiledning på nett

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten