Traumebehandling – hvordan bli kvitt traumer?

Traumebehandling – hvordan bli kvitt traumer?

Det har vist seg at den beste formen for traumebehandling er samtaleterapi. Traumer kan være både fysiske og psykiske sår fra fortiden. For en person med traumer, vil det være vanskelig å snakke om det man har opplevd. Men det er kun ved å snakke om det at man virkelig kan bearbeide traumene og komme seg videre i livet.

Traumeterapi utføres i samarbeid med en traumepsykolog. Det kan være noe forskjell i behandling av traumer hos barn og hos voksne. Men det som er viktig å få frem er at den som går gjennom terapi opplever traumebasert omsorg under behandlingen. La oss se nærmere på behandling av traumer.

Kognitiv terapi som traumebehandling

Uansett om traumene skyldes hendelser eller forlatthet fra barndommen, en ulykke, tap av noen som står en nær, krig, tortur, eller annet, vil traumene mest sannsynlig være et stort hinder i livet. Det kan hindre deg fra å leve livet fullt ut, og derfor er det uhyre viktig at du tar tak i det.

En vanlig reaksjon på traumer er at man skyver unna føleleser og alt annet som minner om det som førte til traumet. Som regel opplever de fleste flashbacks, men over tid lærer de seg teknikker for å unngå å kjenne på følelsene som oppstår. Dette fører kun til å opprettholde traumet.

Ofte er det også en sterk følelse av skam knyttet til traumet. Personer som har traumer dømmer ofte seg selv for det som har hendt. Derfor har de en oppfatning av at andre også vil dømme de dersom de forteller om det. Det fører til at de føler skam og unngår temaet for alt det er verdt.

Men som ble nevnt innledningsvis, vil du kun bli kvitt traumene dersom du prater om det. Traumebehandling har vist best resultater gjennom kognitiv terapi. Dette er samtaleterapi som gjennom eksponering tar tak i de underliggende årsakene til traumene. Sammen med en profesjonell traumeterapeut går du altså i dybden på det du har opplevd. Man går sammen gjennom de følelsesmessige og kroppslige reaksjonene som oppstod da man ble utsatt for hendelsen(e) som førte til traumet eller traumene.

Slik får man bearbeidet traumene. En terapeut kan hjelpe deg med å tolke opplevelsene og reaksjonene, og dermed ufarliggjøre dem. Dette vil føre til at du kan komme deg videre i livet ved å forstå at de reaksjonene du selv har hatt, har vært helt normale – men også at det er til å leve med.

Få traumebehandling hjemme hos deg

Traumebehandling - slik blir du kvitt traumer

Individuelt tilpasset traumeterapi

Som nevnt over, finnes det mange ulike årsaker til at noen opplever traumer. Disse årsakene kan også inntreffe på ulike stadier i livet. Dette vil si at alle som opplever traumer, har opplevd individuelle hendelser og at også symptomene den enkelte opplever er individuelt betinget. Derfor vil også traumebehandling være tilpasset det enkelte individ, selv om behandlingen i seg selv går ut på det samme.

For en voksen person vil det for eksempel være viktig å selv gjenvinne kontroll over eget liv. Dette kan han eller hun få til gjennom traumeterapi sammen med en profesjonell terapeut. Dersom hendelsen inntraff i voksen alder, er det i tillegg viktig å komme seg tilbake til arbeid og det normale livet, slik det var før hendelsen inntraff.

Hos barn blir derimot normal utvikling forstyrret som en konsekvens av psykisk eller fysisk vold. Eksempler på det kan være følelsemessig neglisjering eller overgrep. Dette påvirker hvordan hjernen utvikles fysisk. Derfor må man også gå frem på en annen måte ved behandling av traumer hos barn.

Det som er spesielt viktig ved traumebehandling for barn er at man utøver traumebasert omsorg. Dette vil si at man i stedet for å tenke på hva som er galt med barnet, møter barnet med forståelse, trygghet og omsorg. På denne måten kan man skape et trygt rom for barnet. Et rom hvor de kan senke skuldrene og åpne seg om sine plager. Målet med samtaleterapien er å styrke den rasjonelt tenkende delen av hjernen, øke følelsen av trygghet hos barnet og styrke selvfølelsen.

Traumebehandling kan gi deg et bedre liv

Når du får bearbeidet dine traumer sammen med en traumeterapeut, vil du endelig få en ny start på livet. Dine traumer kan hindre deg fra å for eksempel knytte tette bånd til andre personer, forhindre intimitet i parforhold eller fra å få ut ditt fulle potensiale på jobb. Det finnes mange måter traumer kan være et hinder i livet, som du kanskje ikke har tenkt på.

Sammen med en terapeut kan du komme til bunns i hva det er som egentlig plager deg. Slik får du også bearbeidet og behandlet traumene dine. Oppsøk traumebehandling for å styrke psyken og skape et bedre liv for deg selv.

Få traumebehandling hjemme hos deg

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten