Hopp til tema i artikkelen :
ToggleShoppingavhengighet vil si at en person shopper tvangsmessig og føler at han eller hun har mistet kontrollen over handlingene sine. Det finnes flere typer shoppingavhengige:
- Shoppingavhengige som tvangsmessig shopper når de føler følelsesmessig stress
- Shoppingavhengige som alltid jakter på trofeer og ser etter den perfekte tingen
- Shoppingavhengige som ønsker å skape en identitet som er knyttet til storhet og det å “flashe” med tingene sine
- Tilbudssøkere som kjøper ting de egentlig ikke trenger, men som gjør det likevel fordi tingene er på salg
- Bulemiske shoppingavhengige som spinner i en ”spiral” av det å kjøpe eller returnere varene
Hva skaper shoppingavhengighet?
Noen personer utvikler kjøpetrang fordi de blir avhengig av effekten som skapes i hjernen når de shopper. Når de er ute og kjøper nye ting, slipper hjernen ut endorfiner og dopamin i belønningssystemet i hjernen. Dette gir dem en følelse av lykke, motivasjon, glede og lettelse, samtidig som det også skaper en form for identitet. Disse følelsene er så sterke at de over tid skaper avhengighet. Vi har ikke tall på hvor mange som lider av shoppingavhengighet, men vi vet at problemet er meget stort.
TA TESTEN: ER DU SHOPPINGVHENGIG?
Symptomer på shoppingavhengighet
I noen tilfeller kan det være vanskelig å si om du eller din partner har kjøpetrang. Mange elsker jo å shoppe og mange bruker alt for mye penger når de driver med en slik aktivitet. Det som er viktig å notere seg er at om du er ute å shopper en gang i blant, vil ikke det nødvendigvis bety at du er shoppingavhengig. Likevel finnes det flere kjennetegn og symptomer på shoppingavhengighet.
- En shoppingavhengig bruker ofte mer penger enn den egentlig har råd til og mister kontrollen over hvor mye de shopper.
- Akkurat som med annen avhengighet, så vil de som er shoppingavhengige forsøke å skjule sin avhengighet fra pårørende eller partner. Dersom du er en som gjemmer regninger for kredittkort, ting du har kjøpt eller kvitteringer fra din partner, vil det mest sannsynlig bety at du er shoppingavhengig.
- I noen tilfeller vil en shoppingavhengig lyve om sin avhengighet og flere elementer i avhengigheten. En som er shoppingavhengig vil for eksempel kanskje innrømme at han eller hun har vært ute å shoppet, men lyver om hvor mye penger de faktisk har brukt.
Emosjonelle symptomer på shoppingavhengighet:
- Shopper som en reaksjon av å føle seg sint eller deprimert
- Shopper for å føle mindre skyld etter forrige gang de overshoppet
- Relasjon til partner er problematisk fordi en shopper for mye
De kortsiktige og langsiktige konsekvensene av shoppingavhengighet
De kortsiktige effektene av shoppingavhengighet kan være positive for deg. Det er likevel slik at følelsene kan være blandet med at du også føler angst og skyldfølelse. I de fleste tilfeller vil angsten og skyldfølelsen dra deg tilbake til kjøpesentrene for å handle mer. Disse langsiktige effektene av shoppingavhengighet kan variere i intensitet og omfang.
Mange shoppingavhengige opplever økonomiske problemer, kriser og de får mye gjeld som de ikke klarer å håndtere. I mange tilfeller maksimerer de sine kredittkort og søker derfor nye kredittkort, for å forsøke å gjøre opp for gjelden de har pådratt seg på de andre kortene. De tar også ofte opp mer lån i form av forbrukslån eller flere lån på huset.
Om du er shoppingavhengig, vil det også påføre ditt forhold en enorm belastning. Du kan ende opp med separasjon eller skilsmisse, og distansere deg fra dine foreldre, barn eller ektefellen din. Total isolasjon fra dine nærmeste kan føre til at du blir ensom.
Test – sjekk om du er avhengig
Om du fortsatt lurer på om du er shoppingavhengig eller ikke, kan du finne ut dette ved å svare ærlig på følgende spørsmål:
- Shopper du når du er sint eller skuffet?
- Har ditt overforbruk skapt problemer i livet ditt?
- Har du konflikter med din ektefelle/partner på grunn av ditt behov for å shoppe?
- Føler du en form for eufori eller angst når du shopper?
- Føler du at du akkurat har gjort noe vilt eller farlig etter at du har shoppet?
- Føler du skyldfølelse eller er du flau over det du har gjort etter at du har shoppet?
- Shopper du ofte ting som du ender opp med å aldri bruke eller ha på deg?
- Tenker du på penger det meste av tiden?
Om du kan kjenner deg igjen i flere av de nevnte spørsmålene, er neste spørsmål: hva ønsker du å gjøre med problemet? Vi har god erfaring med å hjelpe personer som føler de er shoppingavhengige, så du må gjerne ta kontakt hvis du ønsker å snakke med en av terapeutene våre.