Giftig skam – påvirker den dine relasjoner?

Giftig skam kan være ødeleggende for selvfølelsen og føre til angst og depresjon

Giftig skam – påvirker den dine relasjoner?

Har du gjort noe du vet er galt, har du kjent den ekle følelsen av skam. Skam kan være en følelse som forteller oss hvordan vi skal oppføre oss, men noen ganger tar skammen overhånd og preger hverdagen negativt. Slik “giftig” skam er årsak til mange tilfeller av selvdestruktiv atferd, dårlig selvfølelse og depresjon.

Hvis du kjenner mye på følelsen av å ikke være verdt noe som menneske, og konstant prøver å flykte fra deg selv, kan skam være det underliggende problemet. Det kan være vanskelig å be om hjelp, men det kan også være første steg på veien mot et bedre liv. Her kan du lære litt om skam, og hvordan du kan forholde deg til denne følelsen på en konstruktiv måte.

Hvor kommer skam fra?

Skam er en sammensatt følelse hvor både frykt, sinne og ydmykelse spiller en rolle. Skam er når man tenker at det er noe galt med en selv. At man er et dårlig menneske, og at man blir dømt for sine feil og mangler. Kanskje fordi du sa den tingen, eller tok det valget som du vet innerst inne du ikke burde gjort. Disse idéene om hva som er rett å gjøre blir gjerne plantet i oss gjennom oppveksten, og vi tar dem med oss videre i livet. Når vi går imot forestillingene vi har om hva som er “rett”, kan skammen komme.

Destruktiv mestring

Siden skam er ubehagelig, er det noe vi helst ikke ønsker å oppleve. Dette gjør at vi så godt som mulig søker å unngå situasjoner som fører til skam. Men hvis skammen alltid ligger i bakhodet, og en liten stemme forteller deg at du ikke er verdt noe, er det vanskelig å komme unna. I møte med slik skam er det lett å ty til unngåelsesatferd. Målet blir å flykte fra selvbebreidelsen og hatet, og inn i noe hvor man føler mestring eller bare slipper å forholde seg til egne følelser. Dette kan være for eksempel være jobb, trening, hobbyer, rusmidler eller selvskading.

Bli kvitt skamfølelsen med profesjonell hjelp

Giftig skam kan tære på selvtilliten og føre til angst og depresjon

En annen måte å flykte fra seg selv på er å fokusere på andres behov fremfor sine egne. Dette kan gi den bekreftelsen man sårt ønsker, men det kommer med en pris. Verdien din knyttes opp mot hva du kan gjøre for andre. Om du ikke er selvoppofrende kommer skammen snikende igjen. Det er lett å bli utbrent, sliten og nedbrutt. Å undergrave dine egne behov på vegne av andres er til syvende og sist selvutslettende og bekreftende for skamfølelsen. Å trenge andre mennesker, eller kreve noe av dem, gjør deg ikke til et dårligere menneske.

Hvorfor er det så vanskelig å be om hjelp?

Det ligger i skammens natur at det er vanskelig å be om hjelp. Frykten for å være sårbar og vise at man trenger hjelp kan være overveldende. Om du har kommet så langt at du leser dette, har du kanskje allerede begynt å innrømme ovenfor deg selv at du har et problem du ønsker å løse. Terapi kan være veien videre.

Hvis skamfølelsen gir deg angst, eller du sliter med depresjon, finnes det behandling av slike lidelser, som kan hjelpe deg å mestre disse problemene. Samtidig kan du jobbe med det underliggende. Det handler om å lære å uttrykke seg selv. Selv om man ikke lever opp til sine egne eller andres forventninger, har man likevel verdi som menneske. Hvis man har prøvd å unngå seg selv fordi den indre stemmen sier man er et dårlig menneske og ikke verdt det, er det forståelig at dette kan virke skummelt.

Hvordan kvitte seg med giftig skam?

Skam forsvinner ikke bare av seg selv. Å lære seg sin egen verdi tar tid. Å snu selvhat til selvmedfølelse krever at du må lære nye måter å tenke på, om deg selv. Selv om den indre stemmen sier du ikke er verdt det, må du ikke la det stoppe deg. En god terapeut møter deg der du er. Han eller hun vil hjelpe deg med å identifisere selvdestruktive tankemønstre og samtidig bli kvitt skammen og få en sunn selvfølelse.

Kontakt oss

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten