Parterapi

For en god og sunn relasjon

Parterapi er i mange tilfeller redningen for flere forhold.

Alle par opplever gode og dårlige perioder i forholdet. Dette kan for eksempel være problemer med å løse utfordringer i hverdagen, eller at dere har opplevd en krise i forholdet dere ikke kommer dere gjennom.

Det er helt normalt å ikke alltid være i stand til å løse slike samlivsproblemer på egen hånd.

Med terapi for par kan dere får hjelp av en erfaren og kvalifisert samlivsterapeut med å løse nettopp de problemene dere opplever i forholdet. 

En utenforstående person kan se situasjonen fra et nytt perspektiv og tilføre innsikt og løsninger dere kanskje ikke har tenkt på selv. Det er ingen skam å oppsøke parterapi. Tvert imot betyr det at dere bryr dere om hverandre og i aller høyeste grad ønsker å jobbe for at forholdet skal fungere.

I Terapivakten tilbyr vi parterapi på nett via digitale videosamtaler eller via hjemmebesøk. 

Her kan du lese om hva parterapi er og hva det innebærer hos oss i Terapivakten, samt hvilke spørsmål dere kan forvente å få under terapien.

Du finner også informasjon om parterapi i forbindelse med utroskap og om et dårlig forhold virkelig kan reddes.

Hva er parterapi?

Alle relasjoner kan være utfordrende, og når det skurrer i relasjonen til en av de som står deg nærmest, gjør det vondt.

Parterapi gir dere gode verktøy for å jobbe med forholdet slik at det kan utvikle seg til en god og sunn relasjon. Uten disse verktøyene kan det være vanskelig å få forholdet til å fungere og vare.

Vi vet at mange parforhold kunne vært reddet, dersom man hadde søkt hjelp i tide.

I møte med en av våre terapeuter, får dere et nøytralt rom der dere kan jobbe med de utfordringene som holder forholdet igjen eller som skaper en dårlig relasjon.

Våre terapeuter tar ikke del i det dramaet som utspiller seg mellom dere, men gir dere en speiling på de dynamikkene dere er fanget i. Ved å identifisere disse dynamikkene kan dere gjøre konkrete handlinger for å bryte de dysfunksjonelle mønstrene deres.

Antall skilsmisser i Norge, 2018

Samlivsproblemer ledsages også av andre utfordringer

Samlivsproblemer?

Det er helt normalt at relasjoner kjører seg fast fra tid til annen. Noen ganger trenger man hjelp for å komme seg på rett vei igjen. Er dere klare for å skifte ut de gamle sporene bestående av krangel og kritikk? Våre terapeuter gir dere gode verktøy for å takle samlivsproblemer. Vi tilbyr parterapi fra deres egen stue.

En selvfølelse på nedtur

Problemer i parforholdet gjør også noe med selvfølelsen. Du føler deg kanskje ikke god og fin nok? Og kanskje du ikke stoler på de positive tilbakemeldingene du får? En dårlig selvfølelse ødelegger livskvaliteten og setter flere bremser for utviklingen av et godt parforhold. La en av våre terapeuter hjelpe deg tilbake til den gode selvfølelsen!

Utbrent og i parforhold

Å møte veggen er et resultat av å ikke ta godt nok vare på seg selv og sine behov. Gjennom behandling av utbrenthet lærer du deg å bedre lytte til deg selv. Utbrenthet skjer ikke over natten, men er en konsekvens av å gå på akkord med seg selv over lang tid. Dette kan også skape samlivsproblemer. Med parterapi kan dere sammen finne frem til en best mulig løsning for å takle en slik situasjon.

Når kjærlighet blir erstattet med samlivsproblemer og brudd

Hvorfor er parterapi blitt et tema for dere? Alt begynte jo så fint, og relasjonen var preget av latter, glede og følelser av kjærlighet.

Kanskje dere tok steget videre og flyttet sammen. Kanskje dere til og med gikk fra å være kun dere to, til å bli tre, fire eller fem?

For mange kan hverdagslivet komme som en storm.

For mange kan hverdagslivet komme som en storm. Dette kan føre til at den gode kommunikasjonen og båndet mellom deg og din partner sakte, men sikkert byttes ut med knappe beskjeder og stressede utsagn. Frihet erstattes med krav og latter med frustrasjon.

I tidsklemmen som presser dere mellom arbeid, barnas fritidsaktiviteter og mangelen på søvn glemmer dere å gi hverandre de små kjærtegnene, som er så viktige for å holde kjærligheten ved liv. 

Dette igjen kan føre til at dere begge er for slitne til å gjøre noe med situasjonen.

Krangler og misforståelser kan ofte bli utfallet av forsøk på å snakke om problemene dere går gjennom. Den kommunikasjonen som skulle bringe dere nærmere hverandre, blir negativ, og dere sklir bare enda lenger fra hverandre.

Dessverre er det nettopp på dette tidspunktet at mange par ender opp med å gå fra hverandre. Kjærligheten blir erstattet med brudd.

Men det trenger ikke gjelde dere. Søk hjelp og parterapi i tide, og bli bedre på god kommunikasjon.

Vanlige spørsmål under parterapi

Selv om mange par kan oppleve like problemer eller utfordringer, er ingen parforhold like. Spørsmålene man får under parterapi vil derfor alltid være tilpasset deres unike situasjon.

Dette er eksempel på spørsmål som er vanlige under parterapi:

  • «Hvordan beskriver dere deres egen relasjon?»
  • «Hva er deres utfordringer i parforholdet?»
  • «Hva er positivt med din partner og hva er negativt?»
  • «Hvordan mestrer dere egne følelser i møte med hverandre?»

Hvordan takle utroskap med parterapi?

Utroskap kan føre til mange vonde følelser. Tilliten kan bli svekket og det kan ved mange tilfeller oppstå en distanse mellom partnerne.

Dette igjen kan føre til at dere ikke klarer å takle situasjonen på en god og ryddig måte.

Gjennom parterapi får dere mulighet til å snakke sammen om det som er skjedd i trygge omgivelser, og hva som kan ha ledet til at dette skjedde.

En samlivsterapeut kan hjelpe dere med å samle tankene og følelsene, samt formulere og kommunisere disse på en måte som får din partner til å forstå.

Da er det viktig at man er ærlig om hva som foregår på innsiden.

Den som har vært utro bør tenke over hvorfor han eller hun i utgangspunktet var det. Og den som er blitt bedratt bør forsøke å få frem hvilken følelse som oppstod da de fant ut om utroskapen.

Deretter er dere også nødt til å kjenne etter hvor dere står i forhold til hverandre på nåværende tidspunkt. Kan forholdet reddes tross utroskapen?

Kan parterapi redde forholdet?

Tall fra SSB fra 2017 viser at stadig flere oppsøker hjelp for å styrke parforholdet.

Med parterapi kan man nemlig styrke båndet til sin partner, oppnå større innsikt for hans eller hennes følelsesliv og tankemåte, samt løse konflikter og utfordringer i parforholdet.

Noen ganger tenker man kanskje «kan forholdet reddes»?

Dette er ikke et spørsmål man kan få et klart og tydelig svar på. Gjennom parterapi kan dere komme frem til løsninger som fungerer for begge partnere og som fører til et styrket forhold.

Uten å i det hele tatt prøve, vil man ikke finne svar.

Flere undersøkelser har vist at parterapi kan fordoble sjansene for å redde forholdet.

Derfor bør parterapi alltid bli vurdert som en mulig løsning når man går gjennom samlivsproblemer.

Usikker på veien videre?

Jo tidligere man oppsøker terapi, jo bedre effekt vil det ha.

Den aller viktigste lærdommen er god kommunikasjon. En sunn kommunikasjon bidrar til et sunt parforhold.

Snakk sammen om de vanskelige tingene. Sett ord på hvordan dere sårer hverandre. Fortell hverandre hva som skal til for å føle seg respektert.

Sett av tid til hverandre – til lek, latter og intimitet.

Få veiledning i å håndtere konflikter på en god måte og lær dere å sette pris på hverandres ulikheter.

Mange er fortvilet og vet ikke lenger hva de vil. Frustrasjoner og dårlig kommunikasjon gjør det vanskelig å se hva som er hva.

Prøv parterapi å få hjelp til å sortere tanker og følelser, slik at dere får ryddet opp i det som ikke fungerer.

Parterapi på nett

Hos Terapivakten legger vi til rette for at det skal være enkelt å ta det første steget som trengs.

Derfor tilbyr vi parterapi over nettet gjennom videooverføring. Slik kan dere sitte i kjente og kjære omgivelser og snakke med en samlivsterapeut. Denne tjenesten kan dere benytte uansett hvor i landet dere bor.

Med terapi på nett kan dere starte samtaleterapien i deres egen stue, på et tidspunkt som passer deres kalender. Samlivsterapi på nett innebærer også at dere kan få behandling mens barna sover på kvelden.

 

Hjemmebasert parterapi

Men vi har også et tilbud for å gjøre det enda mer bekvemt og givende, nemlig hjemmebasert terapi, hvor terapeuten kommer hjem til dere.

Vi arbeider kontinuerlig for å utvide dekningen av terapeuter i hele landet, slik at alle skal få mulighet til hjemmebasert parterapi.

Oversikt over hvor vi tilbyr hjemmebasert parterapi

Vi tilbyr parterapi i Oslo, Viken, Østfold, Telemark, Oppland og Tromsø

Eksempel på byer med hjemmebasert parterapi i Akershus er Asker, Lier, Drammen og Ski.

Eksempel på byer med hjemmebasert parterapi i Østfold er Askim, Fredrikstad, Moss, Mysen, Sarpsborg og Halden

Eksempel på byer med hjemmebasert parterapi i Telemark er Porsgrunn og Skien

Eksempel på byer med hjemmebasert parterapi i Oppland er Gjøvik, Raufoss, Hamar, Brumunddal, Biri, Skreia, Dokka, Reinsvoll og Vestre Toten.

Ta kontakt i dag for å få et tilbud om parterapi der du bor.

Våre kunder er fornøyde

Når jeg ser tilbake på alle timene jeg hadde med min behandler i Terapivakten syntes jeg det har vært en fantastisk spennende reise. Terapien har gitt meg større selvinnsikt og bevissthet om mine reaksjonsmønstre. Etter timene har jeg alltid følt meg styrket, og opplever at jeg har større tilgang på mine ressurser.

Grete

Bestill time

Les i vår blogg