Utfordringer knyttet til alkohol, stress og Covid-19

Utfordringer knyttet til alkohol, stress og Covid-19

Alkohol er noe som dukker opp i mange ulike settinger og for mange er det sosialt og gøy. I ungdomstiden kan det være en del av individualiseringsprosessen og det å løsrive seg fra foreldre og å vokse opp. Det blir gjerne servert alkohol i festlige lag, store feiringer som bryllup og jubileum, og det kan serveres drinker over jobbrelaterte middager. Noen liker å ta seg et glass vin på lørdagskvelden, mens andre prioriterer å vente med drinken til vennekvelder.

Men det er ikke alltid bare for å feire at man benytter seg av alkohol. Alkohol og stress er to ord man ofte hører i samme setning. Og alkohol brukes jo noen ganger som et middel for å dempe stressnivået. La oss se nærmere på det.

Alkohol, stress, angst og depresjon

For mange blir alkoholen noe som demper stress, noe som nummer depresjon, eller som roer ned angst. I enkelte tilfeller kan alkohol også bli brukt for å rømme fra vonde følelser. Alkoholen blir derfor inntatt for å ikke kjenne på depresjonen man har inni seg, eller som middel for å glemme virkeligheten for et øyeblikk.

Alkohol har nemlig den effekten: den demper. Både hukommelse, kognitive evner og dømmekraft er noen av funksjonene vi har som blir nedsatt av alkohol.

Det kan derfor være forståelig at mange drikker alkohol under utfordrende perioder. Covid-19 har skapt usikkerhet for mange. Økonomi, jobb og rutiner har blitt snudd på hodet, men også det sosiale har endret seg. Mange kjenner på ensomhet som følge av isolasjon og avstand. NHI.no bekrefter at alkoholforbruk ofte øker under kriser.

Men utfordringen under denne pandemien er at den skiller seg fra andre kriser som naturkatastrofer eller terrorangrep, ved at den har vart lenge og vi vet ikke hvor lenge den vil vare. I tillegg har det kommet, og vil fortsette å komme, ringeffekter av nedstenginger som konkurser og globale endringer.

TA TESTEN: ER DU ALKOHOLAVHENGIG?

Alkohol og ensomhet

NHI.no skriver videre om en studie gjort i London i 2020. De bekrefter at isolasjon er en risikofaktor for de som allerede har et alkoholproblem. Man blir alene med følelser og tanker som man kanskje ikke har verktøyene til å bearbeide alene. Løsningen for mange blir å prøve å dempe dette med mer alkohol.

En studie fra Australia beskriver også viktigheten av brudd på rutiner, samt usikkerhet rundt hverdagen. Søvnmønster kan endre seg, på samme måte som rutiner for fysisk aktivitet og spisevaner. Når man i tillegg opplever økt stress, angst eller depresjon som følger av krisen, vil behovet for å bedøve følelser og å «rømme» fra hverdagen, kunne bli større. Studien fra Australia forteller videre at 30 prosent av deltakerne i studien svarer at de drikker mer enn normalt under pandemien.

alkohol og stress under koronapandemien

Alkohol og følger av økt inntak

Hva er egentlig følgene av økt alkoholforbruk? Et økt forbruk kan gå ut over både deg og familien din på flere måter:

  • Ved et eksisterende alkoholproblem kan økt forbruk øke avhengigheten
  • Det kan skape fysiske helseproblemer
  • Den kognitive evnen til å reflektere over konsekvenser bli nedsatt, og det påvirker valgene som blir tatt
  • Økt alkoholforbruk går ut over familiens hverdag og påvirker alle familiemedlemmene
  • Barn kan oppleve usikkerhet
  • I noen tilfeller kan det oppstå vold
  • Det kan lettere oppstå høylytte og ukontrollerte krangler
  • Er man alene kan man utvikle en depresjon og føle seg ensom
  • Man kan glemme å ta vare på seg selv og daglige oppgaver som hus, regninger, mathandling og andre ting som skal få hverdagen til å gå rundt

Sunne verktøy for å håndtere kriser

Brukes alkohol som et verktøy for å komme seg gjennom kriser, kan man ende opp med å utvikle mer destruktive vaner. Det kan derfor være nyttig å vite hvorfor alkohol blir benyttet i slike situasjoner. Vi vet nå at alkohol gjerne er noe man tyr til for å håndtere stress, angst og depresjon. Finnes det da andre løsninger som kan erstatte dette? I en artikkel publisert høsten 2020, foreslår psykiatere fra Harvard Medical School mer opplæring i hvordan å håndtere stress under kriser.

Samtidig er det viktig å vite om alkoholforbruket man selv har er skadelig og/eller destruktivt.

Det kan ofte være lurt å ta en prat med noen om egne drikkevaner. Er man usikker på om man har et alkoholforbruk som kan påvirke livskvalitet og egen helse, så kan det lønne seg å snakke med noen som sitter med kompetanse og erfaring om avhengighet. Da vil man ha mulighet til å få andre verktøy som kan hjelpe i vanskelige situasjoner. På denne måten vil man ikke først og fremst velge alkoholen.

Koronapandemien og alkoholbevissthet

Å skulle håndtere koronaepidemien er en ny situasjon for alle, og vi har ikke erfaringer fra lignende hendelser. Det gjør at mange ikke vet hvordan de skal håndtere usikkerheten, ensomheten eller stresset på best mulig måte. Det er viktig å vite at det er normalt å være usikker i en slik situasjon, og at vi alle er sammen om å komme oss gjennom denne perioden.

Har man allerede alkoholutfordringer kan den totale belastningen bli enda mer krevende, og å søke hjelp kan være avgjørende. Det forventes ikke at noen skal klare å håndtere alle nye utfordringer alene, og vi har alle områder hvor vi må tilegne oss ny kunnskap. Verktøy for stresshåndtering er en viktig del av hvordan å komme seg gjennom denne pandemien på best mulig måte.

Vi i Terapivakten hjelper gjerne til om du vet- eller er usikker på om du sliter med alkoholforbruk, eller om du kjenner noen som sliter med alkoholforbruk. Vi møter deg der du er. Les mer om vårt behandlingstilbud for alkoholavhengighet her.

Husk: Du er ikke alene.

Bestill time for behandling av alkoholavhengighet

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten