Ensomhet og depresjon – hva kan være årsaken?

Ensomhet og depresjon – hva kan være årsaken?

Hverdagen slik den er nå, kan føre til en del utfordringer for mange. Det kan være praktiske utfordringer i forhold til arbeid, langdistanseforhold eller dagligdagse oppgaver som man må finne nye rutiner for. Men det kan også føre til utfordringer som at man for eksempel har mye tid alene. For mye tid med kun deg selv og dine egne tanker kan få frem mange vonde følelser. Det er blant annet følelser som ensomhet og depresjon. Eller følelsen av å være isolert og adskilt fra omverdenen og de man er glad i.

Ensomhet er på ingen måte en følelse man skal undervurdere. Samtidig er det viktig å huske på at det er en del av livet, og vil komme og gå i perioder. Ifølge tall fra SSB bor hele 18,3 % av befolkningen alene, et tall som stadig øker. Det vil si at flere og flere bruker mer tid alene enn tidligere. Dette kan være en mulig årsak til ensomhet for mange. Spesielt i den situasjonen vi er i akkurat nå.

Men hvordan skal du takle å være ensom og deprimert dersom det vedvarer? Her gir vi deg svar på noen av spørsmålene du kanskje sitter med nå.

Hva er ensomhet og depresjon?

Ensomhet kan beskrives som savn etter kontakt med andre mennesker. Det er en lengsel etter å ha noen i livet som du bryr deg om og som bryr seg om deg. Å være ensom handler ikke kun om ikke å møte andre mennesker, for det går også an å føle seg ensom selv om du er i et rom fullt av folk. Men i perioder hvor du er mye alene, kan det helt enkelt dreie seg om å ikke møte nok mennesker i hverdagen. Det kan være en følelse spesielt mange sitter med nå under koronasituasjonen.

Kanskje du har hatt hjemmekontor eller undervisning hjemmefra i en lang periode allerede? Eller ikke kunne reise til familien i utlandet i sommer? Eller at fritidsaktivitene du har hatt som holdepunkt i hverdagen er stengt for øyeblikket? Grunnene kan være mange. Og det er nettopp da det er ekstra viktig å ta tak i følelsene som herjer innvendig.

Hvis du ofte føler deg ensom, kan det føre til depresjon. Når en person er deprimert er han eller hun svært nedstemt over lengre tid. Det er denne følelsen som virkelig kan tære på deg og din psykiske helse. Når du ikke vet hvordan du skal takle de vonde følelsene du bærer på, kan depresjon ta over ditt liv. Det kan gå ut over din normale funksjon i hverdagen, og videre til en enda sterkere følelse av ensomhet.

Det hele blir en ond sirkel hvor den ene vonde følelsen forsterker den andre.

Få hjelp med ensomhet og depresjon

Ensomhet og depresjon- slik takler du mye alenetid

Hvordan lette en ensom hverdag?

Det finnes flere måter å takle disse følelsene på. Det er selvfølgelig helt individuelt hvordan du selv håndterer å være ensom og deprimert, men her gir vi deg ulike forslag for hvordan du kan overkomme de vonde følelsene.

Ta et oppgjør med følelsene. Prøv å sette ord på hvordan du har det akkurat nå. Forsøk å analysere og rasjonalisere følelsene dine. Ved å gjøre det, kan du på en måte ufarliggjøre de vonde følelsene og forstå at disse kun er en midlertidig tilstand. Du kommer ikke til å føle det slik for alltid.

Bruk teknologien for alt den er verdt. Vi er heldige som har mulighet til å sende meldinger, ringe og til og med ha videosamtaler. Bruk det så ofte du kan! Ring foreldrene dine, en venn som bor langt unna eller for å få kontakt med nye mennesker i ditt nærområde.

Vær ærlig med dine nærmeste. Å snakke med noen kan være den beste medisinen. Våg å være ærlig med de som står deg nærmest. Fortell dem hvordan du føler og hvorfor. Noen støttende ord og kjærlighet kan være til stor hjelp.

Få nok mosjon og frisk luft. Selv om mange av fritidsaktivitetene kanskje er stengt, er det ingenting som stopper deg fra å være ute i naturen. Å løpe, gå turer eller tilbringe en dag i parken hjelper for både kropp og sinn. Trening utløser endorfiner som er kroppens lykkehormon. Derfor er det alltid veldig lurt å komme seg ut minst èn gang om dagen.

Oppsøk terapi. Noen ganger kan det hende du trenger hjelp fra utsiden for å bli kvitt dine vonde følelser. Med hjelp fra en dyktig og erfaren terapeut kan dere sammen finne frem til hva som kan hjelpe deg med å overkomme ensomhet og depresjon.

Lov deg selv bedre tider

Som en påminnelse til deg selv er det viktig å huske på at situasjonen du er i nå ikke skal definere resten av ditt liv. Forslagene over kan hjelpe deg på veien mot en lettere hverdag. Og det er du selv som har muligheten til å snu om på følelsene du har ved å ta tak i de og starte prosessen mot bearbeidelse.

En siste ting du kan gjøre er å gi deg selv et løfte om at du skal jobbe mot en bedre hverdag for deg og ditt liv. Alle går gjennom bedre og mindre gode perioder i livet, men det er individuelt hvordan disse periodene oppleves. Det er da opp til deg å søke den hjelpen du trenger for å overkomme følelsene denne perioden fører med seg. Enten det er hos et familiemedlem, en venn eller en terapeut.

Få hjelp med ensomhet og depresjon

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten