Ensomhet og depresjon – hva kan være årsaken?

Ensomhet og depresjon – hva kan være årsaken?

Hverdagen slik den er nå, kan føre til en del utfordringer for mange. Det kan være praktiske utfordringer i forhold til arbeid, langdistanseforhold eller dagligdagse oppgaver som man må finne nye rutiner for. Men det kan også føre til utfordringer som at man for eksempel har mye tid alene. For mye tid med kun deg selv og dine egne tanker kan få frem mange vonde følelser. Det er blant annet følelser som ensomhet og depresjon. Eller følelsen av å være isolert og adskilt fra omverdenen og de man er glad i.

Ensomhet er på ingen måte en følelse man skal undervurdere. Samtidig er det viktig å huske på at det er en del av livet, og vil komme og gå i perioder. Ifølge tall fra SSB bor hele 18,3 % av befolkningen alene, et tall som stadig øker. Det vil si at flere og flere bruker mer tid alene enn tidligere. Dette kan være en mulig årsak til ensomhet for mange. Spesielt i den situasjonen vi er i akkurat nå.

Men hvordan skal du takle å være ensom og deprimert dersom det vedvarer? Her gir vi deg svar på noen av spørsmålene du kanskje sitter med nå.

Hva er ensomhet og depresjon?

Ensomhet kan beskrives som savn etter kontakt med andre mennesker. Det er en lengsel etter å ha noen i livet som du bryr deg om og som bryr seg om deg. Å være ensom handler ikke kun om ikke å møte andre mennesker, for det går også an å føle seg ensom selv om du er i et rom fullt av folk. Men i perioder hvor du er mye alene, kan det helt enkelt dreie seg om å ikke møte nok mennesker i hverdagen. Det kan være en følelse spesielt mange sitter med nå under koronasituasjonen.

Kanskje du har hatt hjemmekontor eller undervisning hjemmefra i en lang periode allerede? Eller ikke kunne reise til familien i utlandet i sommer? Eller at fritidsaktivitene du har hatt som holdepunkt i hverdagen er stengt for øyeblikket? Grunnene kan være mange. Og det er nettopp da det er ekstra viktig å ta tak i følelsene som herjer innvendig.

Hvis du ofte føler deg ensom, kan det føre til depresjon. Når en person er deprimert er han eller hun svært nedstemt over lengre tid. Det er denne følelsen som virkelig kan tære på deg og din psykiske helse. Når du ikke vet hvordan du skal takle de vonde følelsene du bærer på, kan depresjon ta over ditt liv. Det kan gå ut over din normale funksjon i hverdagen, og videre til en enda sterkere følelse av ensomhet.

Det hele blir en ond sirkel hvor den ene vonde følelsen forsterker den andre.

Få hjelp med ensomhet og depresjon

Ensomhet og depresjon- slik takler du mye alenetid

Hvordan lette en ensom hverdag?

Det finnes flere måter å takle disse følelsene på. Det er selvfølgelig helt individuelt hvordan du selv håndterer å være ensom og deprimert, men her gir vi deg ulike forslag for hvordan du kan overkomme de vonde følelsene.

Ta et oppgjør med følelsene. Prøv å sette ord på hvordan du har det akkurat nå. Forsøk å analysere og rasjonalisere følelsene dine. Ved å gjøre det, kan du på en måte ufarliggjøre de vonde følelsene og forstå at disse kun er en midlertidig tilstand. Du kommer ikke til å føle det slik for alltid.

Bruk teknologien for alt den er verdt. Vi er heldige som har mulighet til å sende meldinger, ringe og til og med ha videosamtaler. Bruk det så ofte du kan! Ring foreldrene dine, en venn som bor langt unna eller for å få kontakt med nye mennesker i ditt nærområde.

Vær ærlig med dine nærmeste. Å snakke med noen kan være den beste medisinen. Våg å være ærlig med de som står deg nærmest. Fortell dem hvordan du føler og hvorfor. Noen støttende ord og kjærlighet kan være til stor hjelp.

Få nok mosjon og frisk luft. Selv om mange av fritidsaktivitetene kanskje er stengt, er det ingenting som stopper deg fra å være ute i naturen. Å løpe, gå turer eller tilbringe en dag i parken hjelper for både kropp og sinn. Trening utløser endorfiner som er kroppens lykkehormon. Derfor er det alltid veldig lurt å komme seg ut minst èn gang om dagen.

Oppsøk terapi. Noen ganger kan det hende du trenger hjelp fra utsiden for å bli kvitt dine vonde følelser. Med hjelp fra en dyktig og erfaren terapeut kan dere sammen finne frem til hva som kan hjelpe deg med å overkomme ensomhet og depresjon.

Lov deg selv bedre tider

Som en påminnelse til deg selv er det viktig å huske på at situasjonen du er i nå ikke skal definere resten av ditt liv. Forslagene over kan hjelpe deg på veien mot en lettere hverdag. Og det er du selv som har muligheten til å snu om på følelsene du har ved å ta tak i de og starte prosessen mot bearbeidelse.

En siste ting du kan gjøre er å gi deg selv et løfte om at du skal jobbe mot en bedre hverdag for deg og ditt liv. Alle går gjennom bedre og mindre gode perioder i livet, men det er individuelt hvordan disse periodene oppleves. Det er da opp til deg å søke den hjelpen du trenger for å overkomme følelsene denne perioden fører med seg. Enten det er hos et familiemedlem, en venn eller en terapeut.

Få hjelp med ensomhet og depresjon

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten