Symptomer på alkoholisme – er du eller noen du kjenner alkoholiker?

Symptomer på alkoholisme – er du eller noen du kjenner alkoholiker?

Det er lurt å kjenne til symptomer på alkoholisme for å lettere kunne avdekke om du selv eller noen i omgangskretsen lider av dette. En alkoholiker skader ikke bare seg selv, men også personene rundt rammes. Dette gjør at det er viktig at alkoholikere får behandling så snart som mulig, før avhengigheten og konsekvensene vokser seg større. Dessverre tar det gjerne lang tid før avhengigheten avdekkes. Drikkeproblemet holdes ofte skjult for alle. Ikke bare omverden, men også for alkoholikeren selv. Å innrømme at man har et drikkeproblem sitter langt inne for de fleste. Her kan du lese om mulige symptomer på alkoholisme.

Hvordan definere alkoholisme?

Sannsynligvis er det en eller flere i din omgangskrets som viser noen eller flere symptomer på alkoholisme. Kanskje også du selv. Men hvordan kan du være sikker på at dette er nok for å være en alkoholiker? En alkoholiker vil gjøre sitt ytterste for å skjule problemet sitt og nekte for at den sliter med alkoholproblemer. Dette gjør det ofte ekstra vanskelig å se hvem som trenger hjelp. Det gjør at det er viktig både for alkoholikeren og pårørende å kjenne til selve definisjonen på alkoholisme. I følge Store norske leksikon defineres alkoholisme slik:

Alkoholisme, tilstand som foreligger når et menneske er så avhengig av alkohol at det går ut over den fysiske eller psykiske helsen.

Kilde: SNL

Eller sagt på en mer folkelig måte: hvis du hele tiden tenker på når du skal drikke alkohol, drikker i skjul eller bruker mer penger enn du har på alkohol, er du i risikosonen for å utvikle alkoholisme.

Ta testen: er du alkoholavhengig?

Symptomer på alkoholisme

Alkoholisme, som ved annen avhengighet, utvikles over tid. I begynnelsen er det bare snakk om å drikke litt mer enn andre. Kanskje å ta seg noen øl etter arbeidstid. Så blir det kanskje noen øl eller annen alkohol i løpet av arbeidstiden, i skjul. Etter hvert blir tiden mellom hver alkoholholdig drink kortere og ikke minst, mengden økes.

Det er flere symptomer på alkoholisme du kan se etter. Enhver liste over symptomer på alkoholisme vil være generell. Dette fordi alkoholikere er forskjellige. Listen under vil derfor være et utgangspunkt for å vurdere om du, eller noen du kjenner, trenger hjelp. Varselsignalene bør blinke hvis du kjenner igjen 3 eller flere av disse symptomene.

Ofte drikker mer alkohol enn planlagt

Det er selvsagt greit å nyte litt alkohol i sosiale sammenhenger, men du bør ikke bli overstadig beruset. Når du opplever at du ikke har kontroll på drikkingen og ikke klare å stoppe før du har nådd en ubehagelig rustilstand, har du drukket for mye og mer enn planlagt.

Krangler med familien

Ingen av oss liker å få kritikk og spesielt ikke av familien. Alkoholikere sliter spesielt med å forholde seg til familien. Et klassisk symptom på alkoholisme er derfor at personen ikke er lydhør ovenfor familien.

Drikker i det skjulte

Alkoholikere prøver å skjule problemet så lenge som mulig. Derfor gjemmer de flasker med alkohol i huset, hagen, bilen eller andre steder. Så sniker de seg rundt, finner frem alkoholen og drikker i det skjulte.

Bryter løfter om reduksjon av alkoholforbruk

I mange tilfeller vil personen flere ganger prøve å redusere forbruket, uten å lykkes. Dette kan være et sikkert tegn på at man har et større problem med alkohol enn man har klart å innse selv.

Blir irritert eller aggressiv når samtalen dreier seg om alkohol

Et viktig symptom på alkoholisme er at personen blir aggressiv og bitter når familie eller andre snakker om personens alkoholforbruk. Ofte utvikler en samtale om alkohol seg til en bitter forsvarstale eller verbalt angrep på de som tar opp emnet.

Utvikler faste drikkevaner

En alkoholiker vil ofte legge seg til bestemte tidspunkt, situasjoner eller steder hvor de drikker. Det kan være at de alltid må drikke noen glass etter jobb, mens de lager mat eller må drikke alkohol på kvelden.

Blackouts

Blackouts er et sterkt, fysisk tegn på alkoholisme, hvor personen ikke klarer å huske hva som skjedde da de var beruset.

Toleranseøking

Kroppen vår behandler og bearbeider alkoholen gjennom flere forskjellige mottakere i hjernen. Etterhvert vil disse mottakerne bli dårligere. Da må alkoholikeren drikke større mengde for å få samme effekt. Resultatet blir at vedkommende etterhvert kan drikke store mengder alkohol uten å være synlig beruset.

symptomer på alkoholisme

Tap av kontroll

Et av de aller sikreste symptomene på alkoholisme er at man mister kontrollen. Personen klarer ikke å ta et par slurker med alkohol, uten å måtte tømme glasset. I mange tilfeller kan de ikke se alkohol uten å kjenne en uutholdelig trang til å drikke. Resultatet er at de oftere og oftere er overstadig beruset. I mange tilfeller vil alkoholikere med et slikt problem være det vi kan kalle periodedrankere. Dette vil si at de drikker mye i perioder, og holder seg helt avholdende i andre perioder. Problemet er like stort, men det kan være vanskeligere å oppdage det.

Drikker alkohol alene

I utgangspunktet er alkohol en integrert del i et sosial ritual, men relativt raskt vil en alkoholiker velge å drikke alene. Mye av grunnen er at de ikke vil avsløre hvor mye de drikker. I tillegg har fokuset skiftet, fra det sosiale aspektet til alkoholen i seg selv. Omtrent 80% av alkoholikere drikker alene. Mange alkoholikere vil videre utvikle angst.

Drikker de første alkoholenhetene raskt

Å jage etter alkoholens avslappende eller beroligende effekt er et symptom på alkoholisme. Vedkommende tømmer i seg alkohol for å raskt oppnå den ønskede bedøvende effekten som det kan gi til mange.

Endrer adferd under påvirkning av alkohol

Dette er ikke alltid et pålitelig symptom på alkoholisme og ikke alltid så lett å oppdage. Derfor er det viktig å følge med på dette. Hvis en person endrer personlighet, slik som å bli svært glad, svært trist, eller få andre ekstreme utfall når de er beruset, er dette et varselsignal.

Drikker alkohol for å behandle følelser

Mange sliter med psykiske utfordringer, er nervøse, har sosial angst eller lignende. En alkoholiker vil bruke alkohol som en måte å flykte fra disse følelsene og bli beroliget.

Alkohol skaper problemer i familien, sosialt og på arbeidsplassen

Et tydelig symptom på alkoholisme er når en person skaper problemer i familien, sosialt eller på arbeidsplassen. Det skjer uten at personen evner å endre sine alkoholvaner, slik at problemene løses.

Alkoholisme er et stort samfunnsproblem

Sjansen er stor for at du eller noen i din omgangskrets svarer ja på mer enn 3 av punktene nevnt over. I dag er alkoholisme noe som rammer mange forskjellige personer, i alle samfunnslag. I svært mange tilfeller er et av de første tegnene på alkoholisme at misbruket skaper problemer innad i familien og i sin omgangskrets, samt opplever rusproblemer på arbeidsplassen.

Sykdommen skaper store ringvirkninger, noe som gjør det spesielt viktig å ta tak i dette problemet så fort som mulig. Med konkret, tilpasset og målrettet opplegg, kan alkoholikeren få hjelp til å komme seg ut av problemene. Vi anbefaler at man tar opp alkohol som et problem selv om vedkommende kun viser to eller tre symptomer på alkoholisme. Alkoholikeren, som andre avhengige, er flinke til å skjule problemet.

Få hjelp til å identifisere og behandle alkoholisme

Ingen skal stå oppi en avhengighetsproblematikk alene. Det er viktig å ta kontakt med fagfolk som kan rettlede deg, eller den som sliter, videre i prosessen med å endre alkoholvanene. Ikke vent til alle symptomene på alkoholisme er tilstede, tenk heller preventivt om rusproblematikk. Det er ingen skam å være alkoholiker, like lite som det er skam å ha knekt beinet. Hvis du er syk og ikke blir bedre på egen hånd, bør du få hjelp med å bli frisk.

Er du en pårørende som ønsker å få styrket mistankene dine på et alkohol problem og vite hvordan du skal hjelpe, så kan du ta dette uforpliktende gratiskurset:

Meld deg på vårt GRATISKURS i 5 vanlige tegn på alkoholisme og rusmisbruk

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten

GRATIS KURS

«5 VANLIGE TEGN PÅ RUSMISBRUK»

Meld deg på vårt uforpliktende gratiskurs og lær deg 5 vanlige tegn på rusmisbruk og alkoholisme slik at du kan hjelpe å hindre at et rusmisbruk eskalerer.