Symptomer på alkoholisme – er du eller noen du kjenner alkoholiker?

Jul 6, 2018 | Rus og avhengighet

Det er lurt å kjenne til symptomer på alkoholisme for å lettere kunne avdekke om du selv eller noen i omgangskretsen lider av dette. En alkoholiker skader ikke bare seg selv, men også personene rundt rammes. Dette gjør at det er viktig at alkoholikere får behandling så snart som mulig, før avhengigheten og konsekvensene vokser seg større. Dessverre tar det gjerne lang tid før avhengigheten avdekkes. Drikkeproblemet holdes ofte skjult for alle. Ikke bare omverden, men også for alkoholikeren selv. Å innrømme at man har et drikkeproblem sitter langt inne for de fleste.

alkoholiker og alkohol

Hvordan definere alkoholisme?

Sannsynligvis er det en eller flere i din omgangskrets som viser noen eller flere symptomer på alkoholisme. Kanksje også du selv. Men hvordan kan du være sikker på at dette er nok for å være en alkoholiker? En alkoholiker vil gjøre sitt ytterste for å skjule problemet sitt og nekte for at den sliter med alkoholproblemer. Dette gjør det ofte ekstra vanskelig å se hvem som trenger hjelp. Det gjør at det er viktig både for alkoholikeren og pårørende å kjenne til selve definisjonen på alkoholisme:

Alkoholisme, tilstand som foreligger når et menneske er så avhengig av alkohol at det går ut over den fysiske eller psykiske helsen. Kilde: SNL

Eller sagt på en mer folkelig måte:

Hvis du hele tiden tenker på når du skal drikke alkohol, drikker i skjul og bruker mer penger enn du har på alkohol, er du i risikosonen for å utvikle alkoholisme.

Alkoholisme er ikke noe som dukker opp over natten

Alkoholisme, som ved annen avhengighet, utvikles over tid. I begynnelsen er det bare snakk om at du drikker litt mer enn andre, kanskje tar du deg noen øl etter arbeidstid. Så blir det noen øl eller annen alkohol i løpet av arbeidstiden, i skjul. Etter hvert blir tiden mellom hver alkoholholdig drink kortere og ikke minst, mengden økes.

Det er flere symptomer på alkoholisme du kan se etter,  og som kan hjelpe deg å tidlig oppdage alkoholisme og sørge for at du eller en du kjenner får tidlig hjelp. En hjelp som er tilpasset deg, ditt behov og din livssituasjon. Enhver liste over symptomer på alkoholisme vil være generell. Dette fordi alkoholikere er forskjellige. Listen under vil derfor være et utgangspunkt for å vurdere om du trenger mer hjelp.

Varselskilt

Symptomer på alkoholisme

Varselsignalene bør blinke hvis 3 eller mer av dette passer for deg:

 • Drikker mer alkohol enn planlagt. Det er selvsagt greit å nyte litt alkohol i sosiale sammenhenger, men du bør ikke bli overstadig beruset.
 • Krangler med familien. Ingen av oss liker å få kritikk og spesielt ikke av familien. Alkoholikere sliter spesielt med å forholde seg til familien. Et klassisk symptom på alkoholisme er derfor at personen ikke er lydhør ovenfor familien.
 • Drikker i det skjulte. Alkoholikere prøver å skjule problemet så lenge som mulig. Derfor gjømmer de flasker med alkohol i huset, i hagen, i bilen eller andre steder. Så sniker de seg rundt, finner frem alkoholen og drikker i det skjulte.
 • Bryter løfter om reduksjon av alkoholforbruk. I mange tilfeller vil personen prøve flere ganger å redusere forbruket, uten å lykkes.
 • Blir irritert eller aggressiv når samtalen dreier seg om alkohol. Et viktig symptom på alkoholisme er at personen blir aggressiv og bitter når familie eller andre snakker om personens alkoholforbruk. Ofte utvikler en samtale om alkohol seg til en bitter forsvarstale eller verbalt angrep på de som tar opp emnet.
 • Utvikler faste drikkevaner. En alkoholiker vil ofte legge seg til bestemte tidspunkt, situasjoner eller steder hvor de drikker. Det kan være at de alltid må drikke noen glass etter jobb, mens de lager mat eller må drikke alkohol på kvelden.
 • Blackouts. Dette er et sterkt, fysisk tegn på alkoholisme, hvor personen ikke klarer å huske hva som skjedde da de var beruset.
 • Toleranseøkning. Kroppen vår behandler og bearbeider alkoholen gjennom flere forskjellige mottakere i hjernen. Etter hvert vil disse mottakerne bli dårligere. Da må alkoholikeren drikke større mengde for å få samme effekt. Resultatet blir at etter hvert vil vedkommende kunne drikke store mengder alkohol uten å være synlig beruset.
 • Tap av kontroll. Et av de aller sikreste symptomene på alkoholisme er at man mister kontrollen. Personen klarer ikke å ta et par slurker med alkohol uten å måtte tømme glasset. I mange tilfeller kan de ikke se alkohol uten å kjenne en uutholdelig trang til å drikke. Resultatet er at de oftere og oftere er overstadig beruset. I mange tilfeller vil alkoholikere med et slikt problem være det vi kan kalle periodedrankere. Dette vil si at de drikker mye i perioder, og holder seg helt avholdende i andre perioder. Problemet er like stort, men det kan være vanskeligere å oppdage det.
 • Drikker alkohol alene. I utgangspunktet er alkohol en integrert del i et sosial ritual, men relativt raskt vil en alkoholiker velge å drikke alene. Mye av grunnen er at de ikke vil avsløre hvor mye de drikker. I tillegg har fokuset skiftet, fra det sosiale aspektet til alkoholen i seg selv. Omtrent 80% av alkoholikere drikker alene og mange utvikler angst som et følge problem til alkoholen.
 • Drikker de første alkoholenhetene raskt. Å jage etter alkoholens avslappende eller beroligende effekt er et symptom på alkoholisme. Vedkommende tømmer i seg alkohol for å raskt få effekten.
 • Endrer adferd under påvirkning av alkohol. Dette er ikke alltid et pålitelig symptom på alkoholisme og ikke alltid så lett å oppdage. Derfor er det så viktig å følge med på dette. Hvis en person endrer personlighet, slik som å bli svært glad, svært trist, eller få andre ekstreme utfall når de er beruset, er dette et varselsignal.
 • Drikker alkohol for å behandle følelser. Mange sliter med psykiske utfordringer, er nervøse, har sosial angst eller lignende. En alkoholiker vil bruke alkohol som en måte å flykte fra disse følelsene og bli beroliget.
 • Alkohol skaper problemer i familien, sosialt og på arbeidsplassen. Det er symptomer på alkoholisme, når person skaper problemer i familien, sosialt eller på arbeidsplassen, uten at person evner å endre sine alkoholvaner, slik at problemene løses.

Alkoholisme er et stort samfunnsproblem

Sjansen er stor for at du eller noen i din omgangskrets svarer ja på mer enn 3 av de ovenfor nevnte punktene. I dag er alkoholisme noe som rammer mange forskjellige personer, i alle samfunnslag. I svært mange tilfeller er et av de første tegnene på alkoholisme at misbruket skaper problemer innad i familien, sosialt og på arbeidsplassen.

Sykdommen skaper store ringvirkninger, noe som gjør det spesielt viktig å ta tak i dette problemet så fort som mulig. Med konkret, tilpasset og målrettet opplegg, kan alkoholikeren få hjelp til å komme seg ut av problemene. Vi anbefaler at man tar opp alkohol som et problem selv om vedkommende kun viser to eller tre symptomer på alkoholisme. Alkoholikeren, som andre avhengige, er flinke til å skjule problemet. Alkoholiker

Få hjelp til å identifisere og behandle alkoholisme

Ingen skal stå oppi en avhengighetsproblematikk alene. Det er viktig å ta kontakt med fagfolk som kan rettlede deg videre i prosessen med å endre alkoholvanene. Ikke vent til alle symptomene på alkoholisme er tilstede, tenk heller preventivt. Det er ingen skam å være alkoholiker, like lite som det er skam å ha knekt beinet. Å være syk innebærer at du trenger å få hjelp så du blir frisk.

 

 

Relaterte artikler:

 

Meld deg på nyhetsbrevet

Få en månedelig oppdatering med de seneste nyhetene, blogginnleggene og informasjon om aktuelle tilbud.
* obligatorisk
E-postformat
Krysse for alle måter du ønsker at vi kontakter deg på.
Du kan når som helst melde deg av ved å klikke på lenken lengst ned i våre e-postmeldinger.
 

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

Les i vår blogg

Hemmelighetene bak et lykkelig parforhold

Det kan være vanskelig å finne frem til hemmelighetene bak et lykkelig parforhold. Noen ganger føles det kanskje som om du og din utvalgte lever på to forskjellige planeter. Men da er det viktig å vite at alle forhold går gjennom oppturer og nedturer. Det som avgjør...