Fakta om alkohol og kan en alkoholiker behandles?

Fakta om alkohol og kan en alkoholiker behandles?

Alkohol er det mest vanlige rusmiddelet som blir brukt i Norge og ellers rundt om i verden. I 2015 oppgav personer i en spørreundersøkelse at de hadde drukket alkohol minst en gang i året, og 36% oppgav at de hadde drukket minst en gang i uken.

Hva er alkohol?

Alkohol er en flytende væske, fermentert av karbohydrater og den blir gjæret eller destillert i prosessen. Øl, vin og sprit er de vanligste alkohol enheter. Selv om alkohol er lovlig å bruke i dag, er det likevel klassifisert som et rusmiddel på lik linje med kokain, amfetamin eller problematisk bruk av legemiddel foreskrevne medikamenter.

Hvordan kan jeg vite om alkohol er et problem for meg?

Start med å svare på fire spørsmål fra en test/screening som heter CAGE. Våre behandlere benytter CAGE som instrument for å kunne avgjøre om alkohol er et problem for våre klienter eller ikke. Svar på følgende CAGE-spørsmål:

 • Har du noen gang tenkt på å redusere ditt forbruk av alkohol?
 • Har personer rundt deg irritert deg ved å kritisere ditt drikke mønster?
 • Har du noen gang fått skyldfølelse av din drikking?
 • Har du noen gang startet dagen med en drink, for å roe ned nervene eller for å bli bedre fra bakrus?

Om du har svart ja til minst 2 av disse spørsmålene, så er du i en risiko for å ha et problem med alkohol. Det finnes flere screeningtester som også kan bedømme om du har et problem med alkohol, men det beste verktøyet er en “egen diagnose”, dvs. en egen erkjennelse av problemet.

TA TESTEN: ER DU ALKOHOLAVHENGIG?

Ok, så jeg har et alkoholproblem, hva nå?

Det å oppdage og erkjenne at man er i en situasjon som man ikke har kontroll over, er et stort skritt i riktig retning. En ærlig innrømmelse må alltid til, etterfulgt av en handling for å kunne få hjelp med å mestre problemet. Samtidig er det lett å gå i samme fellen, med å tenke at “denne gangen her skal jeg klare det”, eller “om jeg bare gjør slik, så vil dette ordne seg”. Mange har gått i denne fellen, og de har også feilet gang på gang.

Det finnes også flere definisjoner av alkoholisme som det er lett å bli forvirret av. The American Psychiatric Assosiation definerer alkoholavhengighet som en lidelse når det gir konsekvenser på et mellommenneskelig, fysisk, medisinsk, juridisk, eller yrkesmessig plan. Alkoholmisbruk har andre kriterier enn alkoholavhengighet har.

Hva er alkoholisme?

Alkoholisme er en sykdom i hjernens motivasjon og belønningsenter og er karakterisert som en abnormal drikkeadferd som leder til kontrolltap. “Curing”, eller det å “helbrede” alkoholisme handler ikke om viljekraft eller en sterk moral lengre, akkurat som viljekraft ikke kan “helbrede” diabetes eller kreft.

Hvorfor påvirker alkohol forskjellige personer på forskjellige måter?

Personer som har en familiehistorikk av alkoholisme, eller andre avhengigheter er genetisk mer utsatt for å utvikle dette selv. Miljø og oppvekst har også en avgjørende rolle til hvorfor noen blir en alkoholiker og andre ikke. Her snakker vi om trauma fra oppveksten, enten i egen familie, miljø eller begge deler.

Alkohol har dessuten forskjellig virkning fra person til person. Dette har med metabolisme, kroppsstørrelse og hormoner å gjøre. Dette er særlig sant for kvinner, som opplever raskere effekt i form av beruselse, de utvikler avhengighet raskere og utvikler sykdommer relatert til substansmisbruk fortere.

Hvordan påvirker alkohol nevrobiologien?

En menneskelig hjerne inneholder billioner av nerveceller eller det vi kaller nevroner. Hver gang du føler noe, slik som effekten av et hvilke som helst rusmiddel gir deg, så “fyrer” nevroner beskjeder til og fra hverandre. Denne kommunikasjon kalles nevrotransmisjon. I en alkoholiker har denne kommunikasjon gått skjevt/galt. Rollen hjernens kjemi har på en kjemisk avhengig person, er relativt ny innen rusbehandling, men forskningen på akkurat dette vokser raskt og har bekreftet dette en stund nå.

Imens spesifikke rusmidler påvirker spesifikke nevrotransmittere, så påvirker alkohol flere nevrotransmittere samtidig. Alkohol er det eneste rusmiddelet som faktisk gjør dette. Her er en liste over hvordan forskjellige rusmidler påvirker nevrotransmittere i hjernen:

 • Nicotine – Acetylcholine (ACH)
 • Amfetamin og kokain – Dopamine (DA)
 • Marijuana – Endocannabioder (ENCB)
 • Opiater – Endorphiner (END)
 • Benzodiazepiner – Gamma aminobutyric (GABA)
 • LSD – Seretonin (SER)
 • Alkohol – Glutamate (GLU) + ALLE nevnte ovenfor (!)

Kan en alkoholiker behandles?

Ja! En alkoholiker kan behandles, men det er ikke en “quick fix”, slik som det å behandle en forkjølelse eller influensa. Det kreves langvarig behandling og et godt terapeutisk ettervern i kombinasjon med familieterapi. I tillegg behøver mange å bli kjent med et nytt nettverk som kan forstå problemet og som også jobber med samme løsning som den du har funnet i behandling.

Vårt tilbud for behandling av alkoholavhengighet er både diskret og tidsbesparende. Med behandling fra egen stue kan vi sammen legge opp et behandlingsforløp som passer din timeplan. Les mer om vårt tilbud her.

Bestill en uforpliktende rådgivning samtale med våre brukererfarne rusterapeuter til kun 495,-

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten