Hyperventilering – hva er det og hvordan behandle det?

Hyperventilering – hva er det og hvordan behandle det?

Hyperventilering kan gi mange ulike symptomer. Samtidig kan det være flere årsaker til at det oppstår. Ofte er det forbundet med angst, men andre psykiske lidelser kan også opptre sammen med hyperventilasjon.

Her kan du lese mer om hva dette egentlig er. Vi går i dybden på hvordan det vil oppleves, samtidig som du kan lese om hvilken behandling som er best egnet.

Hva er hyperventilering?

Først og fremst vil vi påpeke at hyperventilasjon ikke er farlig. Men det vil i aller høyeste grad oppleves som svært skremmende når det inntreffer. Kanskje du til og med føler at du kommer til å dø der og da. Dette kan vi forsikre deg om at ikke kommer til å skje.

Hyperventilering er en tilstand som inntreffer som anfall. Derfor kan du alltid være sikker på at det vil gå over etter at anfallet har gitt seg. Ofte inntreffer det samtidig med et panikkangstanfall. Overspenning i kroppen under slike anfall fører til at du higer etter pusten og puster mer enn du egentlig har behov for.

Dette fører til ubalanse i kroppens pH-verdi. Du trekker altså inn mer O2 enn du har behov for, samtidig som kroppen kvitter seg med mer CO2 enn det som er bra for deg. Det er da sistnevnte kroppslige reaksjon som fører til ubalansen i surhetsgraden og dermed til de medfølgende symptomene du kan lese om nedenfor.

Et enkelt anfall vil gradvis bygge seg opp. Første gang det inntreffer kan det derfor være vanskelig å forstå hva som skjer. Under anfallet kan angsten gjøre seg gjeldende. Men det kan også være angsten som i seg selv forårsaker at et anfall inntreffer.

Hyperventilering - hva er det og hvordan behandle det?

Hvike symptomer oppstår under et anfall?

Hvilke symptomer som kommer med hyperventilering vil i stor grad avhenge av hvor lenge et anfall varer. Anfallet vil bygge seg opp, noe også symptomene vil gjøre. Ved de verste tilfellene av hyperventilasjon kan du besvime. Dette vil først skje etter at andre symptomer har vært til stede en stund.

Disse symptomene omfatter blant annet:

  • Raskere pust og følelsen av å ikke få puste.
  • Svimmelhet og/eller ørhet i hodet.
  • Hjertebank, økt puls og smerter i brystet.
  • Prikking i fingre, hender, kinn og rundt munnen.
  • Kramper i fingre, hender og føtter.

Kanskje du har opplevd én eller flere av disse symptomene uten å vite hva det har vært tegn på. Dersom du igjen skulle oppleve et lignende anfall etter å ha lest dette, må du huske at det ikke er noe farlig. Forsøk å puste rolig og bevare roen i sinnet. Det vil til slutt gå over.

Behandling for hyperventilering

Det er mulig å få opplæring i hvordan du selv skal håndtere anfall med hyperventilasjon. Som en del av behandlingen kan helsepersonell forklare deg hvordan du skal gjøre dette. Samtidig kan de også gå gjennom hva som egentlig skjer i kroppen. Slik kan du bedre forstå hva det egentlig er, og dermed bli viss om at det er helt ufarlig.

Dersom du derimot stadig opplever anfall av hyperventilering, kan dette være tegn på psykologiske tilstander. Det kan blant annet være generalisert angst, prestasjonsangst, sosial angst, stress, utbrenthet eller annet. Noen ganger kan også overdreven bruk av rusmidler føre til anfall av hyperventilasjon.

Den beste formen for behandling av slike typer lidelser er kognitiv adferdsterapi. Vi bruker blant annet denne metoden, samt en rekke andre som vil hjelpe deg med å endre både tanke- og handlingsmønster. På sikt vil det føre til at du blir kvitt angsten og stresset denne tilstanden medfører eller er symptom på.

Vi tilbyr både terapi over nett og hjemme i din egen stue. Dette for å gjøre behandlingen mest mulig komfortabel og overkommelig for nettopp deg. Ta kontakt i dag for å lære deg å takle hyperventilasjon og behandle bakenforliggende årsaker.

Få behandling av hyperventilering hjemme hos deg

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten