Hyperventilering – hva er det og hvordan behandle det?

Hopp til et tema i artikkelen:

Hyperventilering – hva er det og hvordan behandle det?

Hyperventilering kan gi mange ulike symptomer. Samtidig kan det være flere årsaker til at det oppstår. Ofte er det forbundet med angst, men andre psykiske lidelser kan også opptre sammen med hyperventilasjon.

Her kan du lese mer om hva dette egentlig er. Vi går i dybden på hvordan det vil oppleves, samtidig som du kan lese om hvilken behandling som er best egnet.

Hva er hyperventilering?

Først og fremst vil vi påpeke at hyperventilasjon ikke er farlig. Men det vil i aller høyeste grad oppleves som svært skremmende når det inntreffer. Kanskje du til og med føler at du kommer til å dø der og da. Dette kan vi forsikre deg om at ikke kommer til å skje.

Hyperventilering er en tilstand som inntreffer som anfall. Derfor kan du alltid være sikker på at det vil gå over etter at anfallet har gitt seg. Ofte inntreffer det samtidig med et panikkangstanfall. Overspenning i kroppen under slike anfall fører til at du higer etter pusten og puster mer enn du egentlig har behov for.

Dette fører til ubalanse i kroppens pH-verdi. Du trekker altså inn mer O2 enn du har behov for, samtidig som kroppen kvitter seg med mer CO2 enn det som er bra for deg. Det er da sistnevnte kroppslige reaksjon som fører til ubalansen i surhetsgraden og dermed til de medfølgende symptomene du kan lese om nedenfor.

Et enkelt anfall vil gradvis bygge seg opp. Første gang det inntreffer kan det derfor være vanskelig å forstå hva som skjer. Under anfallet kan angsten gjøre seg gjeldende. Men det kan også være angsten som i seg selv forårsaker at et anfall inntreffer.

Hyperventilering - hva er det og hvordan behandle det?

Hvike symptomer oppstår under et anfall?

Hvilke symptomer som kommer med hyperventilering vil i stor grad avhenge av hvor lenge et anfall varer. Anfallet vil bygge seg opp, noe også symptomene vil gjøre. Ved de verste tilfellene av hyperventilasjon kan du besvime. Dette vil først skje etter at andre symptomer har vært til stede en stund.

Disse symptomene omfatter blant annet:

  • Raskere pust og følelsen av å ikke få puste.
  • Svimmelhet og/eller ørhet i hodet.
  • Hjertebank, økt puls og smerter i brystet.
  • Prikking i fingre, hender, kinn og rundt munnen.
  • Kramper i fingre, hender og føtter.

Kanskje du har opplevd én eller flere av disse symptomene uten å vite hva det har vært tegn på. Dersom du igjen skulle oppleve et lignende anfall etter å ha lest dette, må du huske at det ikke er noe farlig. Forsøk å puste rolig og bevare roen i sinnet. Det vil til slutt gå over.

Behandling for hyperventilering

Det er mulig å få opplæring i hvordan du selv skal håndtere anfall med hyperventilasjon. Som en del av behandlingen kan helsepersonell forklare deg hvordan du skal gjøre dette. Samtidig kan de også gå gjennom hva som egentlig skjer i kroppen. Slik kan du bedre forstå hva det egentlig er, og dermed bli viss om at det er helt ufarlig.

Dersom du derimot stadig opplever anfall av hyperventilering, kan dette være tegn på psykologiske tilstander. Det kan blant annet være generalisert angst, prestasjonsangst, sosial angst, stress, utbrenthet eller annet. Noen ganger kan også overdreven bruk av rusmidler føre til anfall av hyperventilasjon.

Den beste formen for behandling av slike typer lidelser er kognitiv adferdsterapi. Vi bruker blant annet denne metoden, samt en rekke andre som vil hjelpe deg med å endre både tanke- og handlingsmønster. På sikt vil det føre til at du blir kvitt angsten og stresset denne tilstanden medfører eller er symptom på.

Vi tilbyr både terapi over nett og hjemme i din egen stue. Dette for å gjøre behandlingen mest mulig komfortabel og overkommelig for nettopp deg. Ta kontakt i dag for å lære deg å takle hyperventilasjon og behandle bakenforliggende årsaker.

Få behandling av hyperventilering hjemme hos deg