Prestasjonsangst – hva er symptomene og hvordan bli kvitt den?

Prestasjonsangst – hva er symptomene og hvordan bli kvitt den?

Har du noen gang kjent på følelsen av at du aldri strekker til? Du skulle løpt en kilometer lenger. Du burde fått gjort mer på jobb. Du skulle ha laget middagen fra bunnen av. Du skulle hentet barna tidligere i barnehage. Prestasjonsangst gjør seg gjeldende i alle deler av livet for deg som føler at du kanskje aldri er bra nok.

Den tar form gjennom mange ulike symptomer. Symptomer på prestasjonsangst kan for eksempel være at du føler deg kortpustet, lettere svimmel, opplever raskere hjerterytme, lett skjelving eller føler at du svetter mer enn vanlig. I denne artikkelen vil du få tips til hvordan du kan bli kvitt prestasjonsangst og du kan begynne allerede i dag.

Hva er prestasjonsangst?

Prestasjonsangst beskrives som frykt for å feile i situasjoner man burde prestere. Frykten du føler når du kjenner at du har prestasjonsangst er som regel irrasjonell, fordi det egentlig ikke finnes noen reell fare man trenger å flykte fra. I seg selv er det egentlig bra å føle frykt. Det er denne følelsen som fører til at du enten flykter eller handler i farlige situasjoner.

Angst er også den følelsen som gjør at vi skaffer oss mat og tak over hodet, samt tilpasser oss våre omgivelser, og følger sosiale og samfunnsmessige normer. Derfor er frykt høyst nødvendig for at vi skal fungere som levende vesener og overleve.

Angst er altså en vanlig del av å være menneske. Følelsen av prestasjonsangst derimot er en overreaksjon på situasjonen du står overfor. Hjernen overreagerer på det som mest sannsynlig er en helt vanlig situasjon eller oppgave du skal gjennomføre, slik at den blir nødt til å velge mellom å flykte eller handle raskt. I mange tilfeller velger mange å flykte, fordi dette føles ut som det tryggeste alternativet der og da.

prestasjonsangst i forbindelse med presentasjoner.

Kanskje du for eksempel har fått en kjempesjanse på jobb. I forbindelse med dette må du ha en presentasjon for dine kolleger. Du er både oppspilt og nervøs samtidig. Plutselig slår prestasjonsangsten over deg og du velger å ringe og si du er syk den dagen. Du velger å flykte fra situasjonen som føles ubehagelig. For mange er dette hverdagen, men det er absolutt mulig å bli kvitt prestasjonsangst.

Få rask hjelp med angsten

Hvordan prestasjonsangst påvirkes av sosiale medier

Du kjenner deg kanskje igjen i den daglige skrollingen i sosiale medier? Facebook, Instagram, Snapchat osv. Hver dag ser du bilder og innlegg av hvor flotte og fantastiske liv “alle andre” har.

Det er hun fra jobben som legger ut bilde av at hun er på trening hver dag. Eller han du gikk på ungdomsskole med som i dag er en svært suksessrik forretningsmann. Gjennom sosiale medier kan du få inntrykk av at andres liv er perfekte, mens du selv sitter igjen med følelsen av at du aldri kan bli bra nok i forhold til andre.

Prestasjonsangsten kan da igjen føre til at du hvert fall ikke føler du oppnår noe, nettopp fordi symptomene slår til og du kan føle deg maktesløs eller bli handlingslammet av hele situasjonen. At du hele tiden føler at du må prestere vil føre til at du aldri blir fornøyd med ditt eget liv. Særlig dersom du stadig vekk sammenligner deg med alle andre som deler prikkfrie bilder og lengre innlegg og om hvor flott livet deres er.

Det kan da være lurt å ta en pause fra sosiale medier. Dersom du slutter å utsette deg for slike sanseinntrykk, de som får deg til å tenke dårligere om deg selv og ikke være fornøyd, vil du etterhvert kjenne at prestasjonsangsten avtar og du vil få det mye bedre i hverdagen.

Prestasjonsangst kan påvirkes av sosiale medier.

Hvordan bli kvitt prestasjonsangst

Å bli kvitt prestasjonsangst er ikke gjort på en dag. Noen ganger kan du kanskje føle at symptomene tar overhånd i hverdagen. Men det er mange triks du kan begynne å gjøre allerede i dag som på sikt og med trening kan føre til at du blir kvitt denne følelsen.

Det er mange triks du kan begynne å gjøre allerede i dag som på sikt og med trening kan føre til at du blir kvitt denne følelsen.

Først og fremst gjelder det å være forberedt. Planlegging og tilrettelegging kan virkelig gjøre en forskjell for hvordan du takler hverdagens oppgaver og utfordringer.

Det er også svært viktig å fokusere på seg selv for å bli kvitt prestasjonsangst. Det er absolutt ikke lurt å sammenligne seg med andre eller tenke at alle andre får til alt du føler du selv ikke klarer. Alle mennesker er ulike, og det er viktig å ta ting i sitt eget tempo. Minn deg selv på at du besitter verdifull kunnskap, erfaringer og ferdigheter som gjør deg til den du er.

Godt selvsnakk og positiv tenking er viktig å ha i bakhodet. Alt blir så mye lettere hvis du selv har troa på at du klarer det du har satt deg for mål. Det er kun du som kan gjennomføre det, derfor må du selv også tro at det faktisk er mulig. Ikke la deg påvirke av andre og det de sier – du kan få til alt du vil.

Når alle triks er prøvd

Det kan hende du føler at du trenger litt hjelp på veien til å bli kvitt prestasjonsangst. Da kan det være lurt å snakke med noen som har både kunnskap og kompetanse til å virkelig hjelpe deg. Enten du kun trenger noen å snakke med fordi du ikke føler du har andre du kan åpne deg opp for, eller om du ønsker råd og veiledning slik at du kan trene på å bli kvitt denne følelsen, vil hjelpen være nær.

Ikke nøl med å oppsøke hjelp dersom dette er et problem i din hverdag, som du føler holder deg igjen fra å leve det livet du ønsker. Det finnes ikke noe rasjonelt med å gå rundt med en slik frykt. Det er absolutt noe man kan bli kvitt, med rett tankesett og rett handlingsplan.

Få rask hjelp med angsten

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten