Panikkangst – hva er det og hvilke symptomer gir det?

Panikkangst – hva er det og hvilke symptomer gir det?

Hva er egentlig panikkangst og hvilke symptomer kan dette gi?

Et panikkangstanfall kan oppstå når som helst, både om natten og om dagen, samtidig som det kan inntreffe hvor som helst. Noen ganger kan det gi følelsen av at du besvimer, men det kan gi mange andre symptomer.

Ofte er panikkangst forbundet med stress, men det har også sammenheng med andre psykiske lidelser, som andre typer angsttilstander og depresjon.

Dersom du opplever panikkangst, er det viktig at du oppsøker hjelp. En panikklidelse kan på mange måter virke svært hemmende i hverdagen og kan føre til flere typer angstlidelser. Les videre for å finne ut mer om dette. Økt kunnskap om lidelsen kan hjelpe deg med å forstå din egen helse bedre.

Hva er panikkangst?

Et panikkangstanfall kan oppstå helt uten forvarsel. Det får deg til å føle et stort ubehag og redsel. Redselen kan bli så stor at du kanskje føler du skal dø, at du mister kontrollen eller at du skal bli gal i hodet.

Et anfall varer kun i noen minutter og går over av seg selv. Varigheten på et angstanfall vil dog variere fra person til person, men også fra anfall til anfall. Mens det pågår kan det føles ut som om livet er uholdbart og at det er helt ute av kontroll. Du vil kanskje føle at du trenger akutt hjelp, mye på grunn av at symptomene er såpass intense og ubehagelige.

Totalt er det omtrent 1% av befolkingen som lider av panikkangst.

Etter at anfallet har gått over, kan man føle en sterk frykt for at det skal skje igjen. Dette kan føre til at du utvikler forventingsangst eller agorafobi. Det vil si at du frykter at en lignende situasjon, stedet det skjedde på eller personer som var til stede vil utløse et nytt panikkangstanfall. Det kan hende at du i ettertid prøver alt du kan for å unngå stedene, situasjonene eller personene. Dersom anfallene oppstår igjen og igjen, vil det si at man har en panikklidelse.

Du er ikke alene om denne lidelsen. Totalt er det omtrent 1% av befolkingen som lider av panikkangst. Rundt 60% av disse er kvinner. Man har også funnet ut at lidelsen oftest rammer de som er mellom 25 og 44 år. Men hvilke symptomer gir det?

Symptomer på panikkangst

Panikkangst vil oppleves ulikt hos den enkelte. Hvert angstanfall kan gi ulike kroppslige og psykiske symptomer. Det er likevel noen symptomer som er vanlige og som man forbinder med panikklidelse.

Her er en liste over de mest vanlige symptomene på panikkangst:

 • Overdreven svetting
 • Vanskeligheter med å puste eller følelsen av å bli kvalt
 • Hjertebank eller ubehag/smerter i brystet
 • Skjelving
 • Smerter i magen og/eller kvalme
 • Frykt for å dø
 • Svimmelhet og følelsen av at man besvimer
 • Frykt for å miste kontroll eller føle at man er i ferd med å bli gal
 • Følelsen av at man ikke er kontakt med kroppen, men at man er utenfor seg selv
 • Temperatursvingninger i kroppen
 • Nummen følelse i kroppen/kramper

Det kan hende du har opplevd en eller flere av disse symptomene under et angstanfall. Uansett kan opplevelsen være svært skremmende og skape en frykt som ikke var der fra før. Det er viktig at du tar slike panikkangstanfall på alvor og oppsøker hjelp for lidelsen.

Men hva er årsaken til at slike anfall plutselig kommer?

Få behandling av panikkangst hjemme hos deg

Panikkangst - hva er det og hvilke symptomer gir det?

Årsaker til panikkangst

Det er enda ingen som har funnet en klar årsak til at panikkangstanfall oppstår. Men som det ble skrevet innledningsvis, har det vist klar sammenheng med andre psykiske lidelser.

Hele 50% av de som lider av depresjon vil i løpet av livet utvikle panikkangst, og vice versa.

Det er spesielt en tydelig sammenheng mellom panikkangst og depresjon. Hele 50% av de som lider av depresjon vil i løpet av livet utvikle panikkangst, og vice versa. Samtidig kan også stress spille en stor rolle for utviklingen av panikkangst. Pasienter som opplevde dette, kunne fortelle at de i løpet av det siste året hadde opplevd store mengder stress.

Som med andre typer angstlidelser, dreier panikkangst seg i stor grad om at man feiltolker signalene fra kroppslige reaksjoner. Dette vil for eksempel si at man overtenker signaler som økt hjerterytme eller skjelving. Når man bli ekstra oppmerksom på disse reaksjonene i kroppen, kan det øke følelsen av angst, noe som igjen forsterker de kroppslige symptomene.

Slik havner man i en ond sirkel, hvor de psykiske og fysiske symptomene forsterker hverandre. Men det har også vist seg at panikkangst oftere oppstår hos personer som har familiemedlemmer med psykiske lidelser. Slik sett har panikklidelse klare sammenhenger med andre psykiske lidelser.

Oppsøk hjelp

Ikke la panikkangst holde deg igjen i livet. Å gå rundt med frykt og redsel er ingen god følelse. Du fortjener et liv uten frykt for å oppsøke visse situasjoner, steder eller personer.

Hos Terapivakten får du behandling tilpasset deg, dine behov og din livssituasjon. Vi kan komme hjem til deg, men tilbyr også behandling over nettet.

Oppsøk hjelp mot panikkangst i dag, og start et nytt liv fritt for frykt og unødig redsel.

Få behandling av panikkangst hjemme hos deg

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten