Panikkangst – hva er det og hvilke symptomer gir det?

Panikkangst – hva er det og hvilke symptomer gir det?

Hva er egentlig panikkangst og hvilke symptomer kan dette gi?

Et panikkangstanfall kan oppstå når som helst, både om natten og om dagen, samtidig som det kan inntreffe hvor som helst. Noen ganger kan det gi følelsen av at du besvimer, men det kan gi mange andre symptomer.

Ofte er panikkangst forbundet med stress, men det har også sammenheng med andre psykiske lidelser, som andre typer angsttilstander og depresjon.

Dersom du opplever panikkangst, er det viktig at du oppsøker hjelp. En panikklidelse kan på mange måter virke svært hemmende i hverdagen og kan føre til flere typer angstlidelser. Les videre for å finne ut mer om dette. Økt kunnskap om lidelsen kan hjelpe deg med å forstå din egen helse bedre.

Hva er panikkangst?

Et panikkangstanfall kan oppstå helt uten forvarsel. Det får deg til å føle et stort ubehag og redsel. Redselen kan bli så stor at du kanskje føler du skal dø, at du mister kontrollen eller at du skal bli gal i hodet.

Et anfall varer kun i noen minutter og går over av seg selv. Varigheten på et angstanfall vil dog variere fra person til person, men også fra anfall til anfall. Mens det pågår kan det føles ut som om livet er uholdbart og at det er helt ute av kontroll. Du vil kanskje føle at du trenger akutt hjelp, mye på grunn av at symptomene er såpass intense og ubehagelige.

Totalt er det omtrent 1% av befolkingen som lider av panikkangst.

Etter at anfallet har gått over, kan man føle en sterk frykt for at det skal skje igjen. Dette kan føre til at du utvikler forventingsangst eller agorafobi. Det vil si at du frykter at en lignende situasjon, stedet det skjedde på eller personer som var til stede vil utløse et nytt panikkangstanfall. Det kan hende at du i ettertid prøver alt du kan for å unngå stedene, situasjonene eller personene. Dersom anfallene oppstår igjen og igjen, vil det si at man har en panikklidelse.

Du er ikke alene om denne lidelsen. Totalt er det omtrent 1% av befolkingen som lider av panikkangst. Rundt 60% av disse er kvinner. Man har også funnet ut at lidelsen oftest rammer de som er mellom 25 og 44 år. Men hvilke symptomer gir det?

Symptomer på panikkangst

Panikkangst vil oppleves ulikt hos den enkelte. Hvert angstanfall kan gi ulike kroppslige og psykiske symptomer. Det er likevel noen symptomer som er vanlige og som man forbinder med panikklidelse.

Her er en liste over de mest vanlige symptomene på panikkangst:

 • Overdreven svetting
 • Vanskeligheter med å puste eller følelsen av å bli kvalt
 • Hjertebank eller ubehag/smerter i brystet
 • Skjelving
 • Smerter i magen og/eller kvalme
 • Frykt for å dø
 • Svimmelhet og følelsen av at man besvimer
 • Frykt for å miste kontroll eller føle at man er i ferd med å bli gal
 • Følelsen av at man ikke er kontakt med kroppen, men at man er utenfor seg selv
 • Temperatursvingninger i kroppen
 • Nummen følelse i kroppen/kramper

Det kan hende du har opplevd en eller flere av disse symptomene under et angstanfall. Uansett kan opplevelsen være svært skremmende og skape en frykt som ikke var der fra før. Det er viktig at du tar slike panikkangstanfall på alvor og oppsøker hjelp for lidelsen.

Men hva er årsaken til at slike anfall plutselig kommer?

Få behandling av panikkangst hjemme hos deg

Panikkangst - hva er det og hvilke symptomer gir det?

Årsaker til panikkangst

Det er enda ingen som har funnet en klar årsak til at panikkangstanfall oppstår. Men som det ble skrevet innledningsvis, har det vist klar sammenheng med andre psykiske lidelser.

Hele 50% av de som lider av depresjon vil i løpet av livet utvikle panikkangst, og vice versa.

Det er spesielt en tydelig sammenheng mellom panikkangst og depresjon. Hele 50% av de som lider av depresjon vil i løpet av livet utvikle panikkangst, og vice versa. Samtidig kan også stress spille en stor rolle for utviklingen av panikkangst. Pasienter som opplevde dette, kunne fortelle at de i løpet av det siste året hadde opplevd store mengder stress.

Som med andre typer angstlidelser, dreier panikkangst seg i stor grad om at man feiltolker signalene fra kroppslige reaksjoner. Dette vil for eksempel si at man overtenker signaler som økt hjerterytme eller skjelving. Når man bli ekstra oppmerksom på disse reaksjonene i kroppen, kan det øke følelsen av angst, noe som igjen forsterker de kroppslige symptomene.

Slik havner man i en ond sirkel, hvor de psykiske og fysiske symptomene forsterker hverandre. Men det har også vist seg at panikkangst oftere oppstår hos personer som har familiemedlemmer med psykiske lidelser. Slik sett har panikklidelse klare sammenhenger med andre psykiske lidelser.

Oppsøk hjelp

Ikke la panikkangst holde deg igjen i livet. Å gå rundt med frykt og redsel er ingen god følelse. Du fortjener et liv uten frykt for å oppsøke visse situasjoner, steder eller personer.

Hos Terapivakten får du behandling tilpasset deg, dine behov og din livssituasjon. Vi kan komme hjem til deg, men tilbyr også behandling over nettet.

Oppsøk hjelp mot panikkangst i dag, og start et nytt liv fritt for frykt og unødig redsel.

Få behandling av panikkangst hjemme hos deg

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten