Årsaker til sosial angst – hvorfor får noen dette?

Årsaker til sosial angst – hvorfor får noen dette?

Som regel er det ikke kun én årsak til at du har sosial angst, men flere faktorer påvirker utviklingen av denne lidelsen. I denne artikkelen vil du finne mulige årsaker til hvorfor nettopp du sliter med sosial angst.

Både arv og miljø påvirker

Både arv og miljø påvirker utviklingen av sosial angst. Ved å finne ut årsaken til din sosiale angstlidelse kan du forstå deg selv bedre og dermed lettere finne rett behandling. Det finnes ulike grader av sosiale angstlidelser. For noen kan lidelsene være med personen hele livet. Andre derimot opplever sosial angst ved ett enkelt tilfelle eller i perioder.

Sosial angst kan være forårsaket av visse sosiale hendelser. Lidelser som plutselig oppstår, enten i tenårene eller senere i livet, er som regel heldigvis kortvarige tilfeller som vil gå over.

Å gruble over årsak til sosial angst kan være frustrerende

Det kan for eksempel være en enkelthendelse i en jobbsituasjon som førte til panikkfølelse. Du følte kanskje at du mistet kontrollen over situasjonen der og da. Som et resultat av dette kan det hende du vegrer deg for å utsette deg for samme situasjon igjen. Klarer du derimot å utsette deg for en lignende situasjon og opplever at det går bra, vil du fort bli kvitt den sosiale angsten.

Dersom det på den andre siden er noe som vedvarer, er det som regel fordi du er genetisk utsatt for å utvikle sosial angst. Da er det din personlighet som avgjør. Samtidig blir den sosiale angsten forsterket ved visse sosiale settinger.

Få behandling av angst hjemme hos deg

Hvorfor får man sosial angst?

Hos mange kan årsaken til sosial angst spores helt tilbake til barndommen. Da du var barn kan det hende du opplevde svært stressende situasjoner. Eller kanskje det var visse sosiale ferdigheter du følte du ikke kunne leve opp til? Videre kan dette ha ført til at du hele tiden unngikk slike situasjoner og at du aldri lærte hvordan du skulle takle dem. Slik kan selvtilliten ha blitt sterkt redusert i tidlig alder.

Dette kan ha hengt med deg helt til tenårene og siden blitt utviklet til sosial angst. Mange kan oppleve at det går flere år før man igjen opplever noe ubehagelig. Sosiale angstlidelser kan plutselig gi utslag senere i livet med jevne mellomrom.

Årsakene som her ble beskrevet er sosialt betingede faktorer. De har med læring av sosial omgang å gjøre. En mulig grunn til at du opplevde barndommen slik kan være forklart gjennom din personlighet. Sosiale angstlidelser som vedvarer gjennom hele livet er som regel også et resultat av din genetiske sammensetning.

Årsak til sosial angst kan spores tilbake til barndommen

Hvorfor man får sosial angst kan være forklart ved at det er visse personlighetstrekk som gjør at du er mer utsatt for å utvikle denne lidelsen. Dersom du er en person med lav følelsesmessig stabilitet og høy grad av innadvendthet vil du være mer disponert for utvikling av sosiale angstlidelser.

Sosial angst forårsaket av genetiske forhold er som regel lidelser du er har med deg livet ut. Motsatt er det ofte enkelthendelser du plutselig opplever som fører til enkelttilfeller av sosiale angstlidelser. Disse tilfellene går som oftest over med tiden, som forklart over.

Ikke la årsak til sosial angst påvirke behandlingen

Selv om det er lurt å finne ut hvorfor man får sosial angst for å kunne få rett behandling, bør du ikke la årsaken komme i veien for behandlingen. Det er uten tvil mulig for alle å bli kvitt sine sosiale angstlidelser.

Oftest er det eksponeringsterapi som hjelper mot sosial angst. Det vil si at du utsetter deg selv for situasjoner du føler er ubehagelige. Over tid vil du føle at du mestrer situasjonen bedre og bedre. Dette kommer som et resultat av at du selv tar kontroll i den gitte settingen. I tillegg til samtaleterapi er dette behandlingsformen som er mest utbredt.

For noen trengs det muligens lenger behandlingstid enn andre. Det kommer nettopp an på hva som er årsakene til dine lidelser. For å gjenta, er det mulig at du periodevis vil oppleve at lidelsene kommer tilbake gjennom hele livet. Da er det desto viktigere med behandling, fordi dette vil øke livskvaliteten betraktelig.

Som du her har lest er det stor sammenheng mellom biologiske og sosiale faktorer som årsak til sosial angst. Det finnes som regel aldri én enkelt forklaring på dine problemer. Sammen med en terapeut kan du finne ut av hva årsakene kan være. Samtidig kan du forbedre ditt liv og bli kvitt dine plager.

Få behandling av angst hjemme hos deg

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten