Kan det være du sliter med dårlig selvfølelse?

Kan det være du sliter med dårlig selvfølelse?

Å slite med dårlig selvfølelse kan påvirke livet ditt på mange måter, og kanskje til og med hindre deg i å leve livet fult ut. Det kan føre til at du betviler deg selv, setter deg selv svært lave ambisjoner og undervurderer egne evner. Å forstå hva det er og hvordan du kan jobbe med selvfølelsen er derfor viktig. Det må samtidig ikke forveksles med selvtillit, som handler mer om mestringsfølelse og bekreftelse av ytre egenskaper. Det vil si at du kan ha høy selvtillit på noen områder mens du samtidig har en dårlig selvfølelse.

I denne artikkelen skal vi gi deg et lite innblikk i hva selvfølelse er og ulike symptomer på dårlig selvfølelse.

Hva er selvfølelse?

Selvbilde og selvfølelse er nært knyttet, og for å forstå det ene må vi også utforske det andre. Selvbilde vil si hvordan du ser på deg selv. Selvbildet ditt har gått igjennom en utviklingsprosess livet gjennom og tatt til seg positive og negative tilbakemeldinger. En simplifisert definisjon på selvfølelse er følelsene du har om deg selv og eget selvbilde. Vår selvfølelse eller selvrespekt handler mer konkret om en indre egenverdi og hvordan du verdsetter den du er på godt og vondt. Dersom du har en god selvfølelse vil du gjerne ha en indre ro.

Du kan godt si at selvfølelse og identitet også har nære bånd. Identitet handler om å vite hvem man er som et menneske, og både selvbilde og selvfølelse er viktige for din identitet.

Symptomer på dårlig selvfølelse

Det er ikke alltid like lett å avgjøre om du har dårlig selvfølelse. Kritiserer du seg selv ofte? Er du aldri god nok i egne øyne, uansett hvor godt du presterer? Er det stadig noe du skulle gjort bedre? En slik selvkritisk stemme er et kjennetegn å være observant på. Et annet tydelig tegn er følelsen av å alltid være usikker i sosiale settinger, nye situasjoner eller andre settinger.

Her er noen flere kjennetegn og symptomer på dårlig selvfølelse:

  • Du føler ikke at du har høy verdi
  • Du takler dårlig motgang og kritikk
  • Du føler ofte skyld og tenker gjerne «om jeg bare hadde…»
  • Du sammenlikner deg selv konstant med andre mennesker

Hva er så veien videre?

Du våkner ikke opp en dag med dårlig selvfølelse. Såkornene til den dårlige selvfølelsen ble plantet allerede i barndommen, og i løpet av livet har du lært deg ulike teknikker for å forsøke å skjule eller fortrenge disse følelsene og opplevelsene. Du opplever kanskje nå at du har kommet til et punkt i livet hvor disse opplevelsene preger livet ditt i en alt for stor grad.

Ikke la din dårlige selvfølelse få ødelegge hverdagen og livskvaliteten din. Sammen med Terapivakten kan du utforske de episodene som har skapt grobunnen for dine negative følelser. Ta kontakt med Terapivakten for å avtale et møte med våre terapeuter. Du kan begi deg ut på veien mot en bedre hverdag allerede i dag.

Få verktøy til å håndtere dårlig selvfølelse

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten