Kan det være du sliter med dårlig selvfølelse?

Kan det være du sliter med dårlig selvfølelse?

Å slite med dårlig selvfølelse kan påvirke livet ditt på mange måter, og kanskje til og med hindre deg i å leve livet fult ut. Det kan føre til at du betviler deg selv, setter deg selv svært lave ambisjoner og undervurderer egne evner. Å forstå hva det er og hvordan du kan jobbe med selvfølelsen er derfor viktig. Det må samtidig ikke forveksles med selvtillit, som handler mer om mestringsfølelse og bekreftelse av ytre egenskaper. Det vil si at du kan ha høy selvtillit på noen områder mens du samtidig har en dårlig selvfølelse.

I denne artikkelen skal vi gi deg et lite innblikk i hva selvfølelse er og ulike symptomer på dårlig selvfølelse.

Hva er selvfølelse?

Selvbilde og selvfølelse er nært knyttet, og for å forstå det ene må vi også utforske det andre. Selvbilde vil si hvordan du ser på deg selv. Selvbildet ditt har gått igjennom en utviklingsprosess livet gjennom og tatt til seg positive og negative tilbakemeldinger. En simplifisert definisjon på selvfølelse er følelsene du har om deg selv og eget selvbilde. Vår selvfølelse eller selvrespekt handler mer konkret om en indre egenverdi og hvordan du verdsetter den du er på godt og vondt. Dersom du har en god selvfølelse vil du gjerne ha en indre ro.

Du kan godt si at selvfølelse og identitet også har nære bånd. Identitet handler om å vite hvem man er som et menneske, og både selvbilde og selvfølelse er viktige for din identitet.

Symptomer på dårlig selvfølelse

Det er ikke alltid like lett å avgjøre om du har dårlig selvfølelse. Kritiserer du seg selv ofte? Er du aldri god nok i egne øyne, uansett hvor godt du presterer? Er det stadig noe du skulle gjort bedre? En slik selvkritisk stemme er et kjennetegn å være observant på. Et annet tydelig tegn er følelsen av å alltid være usikker i sosiale settinger, nye situasjoner eller andre settinger.

Her er noen flere kjennetegn og symptomer på dårlig selvfølelse:

  • Du føler ikke at du har høy verdi
  • Du takler dårlig motgang og kritikk
  • Du føler ofte skyld og tenker gjerne «om jeg bare hadde…»
  • Du sammenlikner deg selv konstant med andre mennesker

Hva er så veien videre?

Du våkner ikke opp en dag med dårlig selvfølelse. Såkornene til den dårlige selvfølelsen ble plantet allerede i barndommen, og i løpet av livet har du lært deg ulike teknikker for å forsøke å skjule eller fortrenge disse følelsene og opplevelsene. Du opplever kanskje nå at du har kommet til et punkt i livet hvor disse opplevelsene preger livet ditt i en alt for stor grad.

Ikke la din dårlige selvfølelse få ødelegge hverdagen og livskvaliteten din. Sammen med Terapivakten kan du utforske de episodene som har skapt grobunnen for dine negative følelser. Ta kontakt med Terapivakten for å avtale et møte med våre terapeuter. Du kan begi deg ut på veien mot en bedre hverdag allerede i dag.

Få verktøy til å håndtere dårlig selvfølelse

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten