Adferdsvansker hos barn og unge

Få hjelp med å takle adferdsvansker hos barn og unger

Adferdsvansker hos barn og unge

Enkelte barn og unge kan ha adferdsvansker som er utfordrende å forholde seg til. Voldsomme sinneutbrudd, tvangshandlinger eller selvskading påvirker ikke bare den unge selv, men også hele familien.

Det er lett å bli fortvilet og usikker når man ikke vet hvordan man skal håndtere negativ adferd. Uavhengig av om adferdsvanskene skjer i eller utenfor hjemmet, er du som forelder en viktig del av løsningen. Her kan du lære litt mer om hvorfor noen barn og unge viser negativ adferd og utvikler adferdsvansker.

Samhandling

Adferd skjer i sammenheng med omgivelsene, og dette gjelder kanskje spesielt adferdsvansker. Å betegne den unge som vanskelig, slem eller andre negative karakteristikker, kan føre til at atferdsvanskene sementeres. Adferden ses da adskilt fra omgivelsene, og det blir lett å få et negativt fokus på individet som har den dårlige atferden i stedet for å se adferden og omgivelsene sammen.

Vi er alle del av sosiale grupper eller systemer som familien, klassen, kolleger eller vennegjengen, og i disse forskjellige systemene blir vi påvirket av de andre som er del av samme system. Dette skjer gjennom samhandling.

Unge med adferdsvansker kan slite med denne samhandlingen, og de har et adferdsmønster som gjør at de kommer i konflikt med andre. Adferdsvansker kan derfor kalles samhandlingsvansker. Noen ganger skyldes dette at den unge ikke klarer regulere sin egen adferd, men den negative adferden kan også være en mestringsstrategi for å skjule dårlig selvfølelse eller andre problemer.

Få hjelp med å takle adferdsvansker

Selvregulering av adferd

Overveldende sterke følelser trenger et konstruktivt utløp. Barn og unge som prøver å håndtere disse følelsene selv, kan ende opp med å i stedet lære seg destruktive mestringsstrategier. Dette hjelper på kort sikt, men i det lange løp ikke er de hensiktsmessige.

Det er denne feilslåtte selvreguleringen som blir til det vi kaller adferdsvansker. For eksempel utagerende og grensesprengende adferd, misbruk av rusmidler, tvangshandlinger eller selvskading. Disse adferdene kan så skape nye problemer i møte med andre, og forsterke de vonde følelsene.

Selvregulering er evnen til å regulere og mestre ens egne følelser, tanker og impulser. Sterke og vanskelige følelser eller tanker må man lære seg å håndtere uten at de tar overhånd. Barn og unge har ikke nødvendigvis de verktøyene som trengs for å gjøre dette på en konstruktiv måte, dette må læres. Heldigvis er det mulig, og du kan hjelpe barnet ditt med dette.

Familieterapi for å bedre adferdsvansker

Når et medlem av familien har adferdsvansker, påvirker det alle andre i familien også. Går det ut over samlivet med din partner? Hva med resten av familien? Har dere flere barn havner de kanskje litt i skyggen når dere må bruke mye tid på barnet med utfordringer. Kanskje de begynner å plukke opp den samme negative adferden, fordi de ser at det er det som må til for å få tid med dere foreldre.

Det er krevende å jobbe med utfordringer som dette. Spesielt hvis du ikke føler deg sikker på det du gjør. En utdannet terapeut kan gi veiledning og hjelpe til med å finne ut hva som er årsaken til adferdsvanskene, og hjelpe dere med å finne strategier for å håndtere problemene. Ikke minst vil dere få råd og veiledning til å samtidig ta vare på dere selv i prosessen.

Kontakt oss

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten