Adferdsvansker hos barn og unge

Få hjelp med å takle adferdsvansker hos barn og unger

Adferdsvansker hos barn og unge

Enkelte barn og unge kan ha adferdsvansker som er utfordrende å forholde seg til. Voldsomme sinneutbrudd, tvangshandlinger eller selvskading påvirker ikke bare den unge selv, men også hele familien.

Det er lett å bli fortvilet og usikker når man ikke vet hvordan man skal håndtere negativ adferd. Uavhengig av om adferdsvanskene skjer i eller utenfor hjemmet, er du som forelder en viktig del av løsningen. Her kan du lære litt mer om hvorfor noen barn og unge viser negativ adferd og utvikler adferdsvansker.

Samhandling

Adferd skjer i sammenheng med omgivelsene, og dette gjelder kanskje spesielt adferdsvansker. Å betegne den unge som vanskelig, slem eller andre negative karakteristikker, kan føre til at atferdsvanskene sementeres. Adferden ses da adskilt fra omgivelsene, og det blir lett å få et negativt fokus på individet som har den dårlige atferden i stedet for å se adferden og omgivelsene sammen.

Vi er alle del av sosiale grupper eller systemer som familien, klassen, kolleger eller vennegjengen, og i disse forskjellige systemene blir vi påvirket av de andre som er del av samme system. Dette skjer gjennom samhandling.

Unge med adferdsvansker kan slite med denne samhandlingen, og de har et adferdsmønster som gjør at de kommer i konflikt med andre. Adferdsvansker kan derfor kalles samhandlingsvansker. Noen ganger skyldes dette at den unge ikke klarer regulere sin egen adferd, men den negative adferden kan også være en mestringsstrategi for å skjule dårlig selvfølelse eller andre problemer.

Få hjelp med å takle adferdsvansker

Selvregulering av adferd

Overveldende sterke følelser trenger et konstruktivt utløp. Barn og unge som prøver å håndtere disse følelsene selv, kan ende opp med å i stedet lære seg destruktive mestringsstrategier. Dette hjelper på kort sikt, men i det lange løp ikke er de hensiktsmessige.

Det er denne feilslåtte selvreguleringen som blir til det vi kaller adferdsvansker. For eksempel utagerende og grensesprengende adferd, misbruk av rusmidler, tvangshandlinger eller selvskading. Disse adferdene kan så skape nye problemer i møte med andre, og forsterke de vonde følelsene.

Selvregulering er evnen til å regulere og mestre ens egne følelser, tanker og impulser. Sterke og vanskelige følelser eller tanker må man lære seg å håndtere uten at de tar overhånd. Barn og unge har ikke nødvendigvis de verktøyene som trengs for å gjøre dette på en konstruktiv måte, dette må læres. Heldigvis er det mulig, og du kan hjelpe barnet ditt med dette.

Familieterapi for å bedre adferdsvansker

Når et medlem av familien har adferdsvansker, påvirker det alle andre i familien også. Går det ut over samlivet med din partner? Hva med resten av familien? Har dere flere barn havner de kanskje litt i skyggen når dere må bruke mye tid på barnet med utfordringer. Kanskje de begynner å plukke opp den samme negative adferden, fordi de ser at det er det som må til for å få tid med dere foreldre.

Det er krevende å jobbe med utfordringer som dette. Spesielt hvis du ikke føler deg sikker på det du gjør. En utdannet terapeut kan gi veiledning og hjelpe til med å finne ut hva som er årsaken til adferdsvanskene, og hjelpe dere med å finne strategier for å håndtere problemene. Ikke minst vil dere få råd og veiledning til å samtidig ta vare på dere selv i prosessen.

Kontakt oss

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten