Sosial angst på jobb – hvordan kan du takle det?

Sosial angst på jobb – hvordan kan du takle det?

Har du noen gang opplevd at tankene løper løpsk og at det oppstår ubehagelige kroppslige reaksjoner i en helt vanlig sosial setting på jobb? Eller kanskje du har opplevd skjelvende stemme, økt svetting og lett svimmelhet under en presentasjon i jobbsammenheng? Dette kan være symptomer på sosial angst på jobb.

Sosial angst beskrives som frykt for å bli vurdert negativt av andre eller være i fokus for andres oppmerksomhet. Derfor opplever mange sosial angst på jobb. På jobb kan man føle at man hele tiden blir vurdert, spesielt i et yrke hvor alt fokus ligger på å oppnå resultater. Her vil du få enn innføring i hvordan dette kan utspille seg og hvordan du kan takle sosial angst.

Hvorfor oppstår sosial angst på jobb?

Det kan hende du gjennom hele livet har opplevd perioder med sosial angst. Dette kan ha vært med deg siden barndommen. En ny arbeidsoppgave på jobb, for eksempel, kan da utløse en ny omgang med sosiale angstlidelser. Eller kanskje du nettopp har begynt i ny jobb og ikke helt har funnet deg til rette enda? Det kan være mange grunner til at sosial angst på jobb oppstår.

Nye kolleger, ny sjef, nye lokaler eller nye krav er alle mulige grunner til hvorfor du opplever sosial angst på jobb. Dette kan gå svært hardt ut over hverdagen, både på jobb og i det private. Et ubehag som sosial angst fører med seg, gir ikke slipp med det første. I verste tilfelle kan det ende med sykemelding.

Men før det går så langt, er det lurt å finne ut hvordan du kan takle sosial angst. Mange mennesker overkommer denne lidelsen hver eneste dag, uansett hvor lenge de har slitt med det. Det finnes grep man kan ta for å gjøre sin hverdag bedre. Først skal vi ta en titt på hvorfor du ikke skal unngå ubehagelige situasjoner.

Ikke unngå situasjoner som utløser sosial angst på jobb

Vegrer du deg for å sitte i kantina og spise lunsj med dine medarbeidere? Sosial angst opptrer på helt ulike måter hos alle mennesker som sliter med dette. Det er lov å føle ubehag ved en situasjon som beskrevet over. Men det du må huske er at det aldri kan bli bedre dersom du ikke prøver å gjøre noe med det.

Kanskje du opplever at hjertet slår raskere bare ved tanken på å snakke med en autoritetsperson? Den eneste tanken du går med er hvordan du kan takle sosial angst og dine kroppslige symptomer. Fokuset burde egentlig være på det du ønsker å få frem under samtalen med sjefen. Det samme gjelder da altså her. Hvis du hele tiden unngår situasjonen du synes er helt grusom, vil dette kun bidra til å forverre problemet.

Dette gjelder også situasjoner hvor man må holde en presentasjon eller lede et kurs. Kanskje det er snakk om en ny arbeidsoppgave som utløser den sosiale angsten. Du føler at du aldri vil kunne klare å takle oppgaven, derfor gruer du deg til å gå på jobb. Slik burde ingen ha det.

Noen opplever også mobbing på arbeidsplassen. Mobbing er uakseptabelt ved enhver arbeidsplass. Du kan da gå direkte til sjefen og fortelle om det som foregår. Dersom du føler at dette blir for ubehagelig, har alle arbeidsplasser en tillitsvalgt du kan snakke med, eller en HR-ansvarlig som kan hjelpe deg.

Dersom det du opplever at dine sosiale angstlidelser kun er et resultat av egne tanker og forestillinger, finnes det heldigvis mye du kan gjøre fore å overkomme sosial angst på jobb. Nedenfor får du tips til hvordan du kan takle dine sosiale
angstlidelser og dermed gjøre din hverdag bedre.

Få behandling av angst hjemme hos deg

Sosial angst på jobb kan være svært ødeleggende i hverdagen.

Hvordan takle sosial angst?

Sosial angst på jobb kan bli et stort problem i hverdagen. Det er tross alt her man tilbringer mesteparten av sin våkne tilstand i løpet av et døgn. Derfor kan det fort også gå ut over privatlivet. Det finnes heldigvis mange gode råd og tips til hva du kan gjøre for å takle den sosiale angsten i jobbsammenheng.

Det første man kan gjøre er å være åpen om sine lidelser. Dette kan for mange virke som en umulig oppgave, men det kan være god hjelp på veien mot en bedre arbeidshverdag. Å snakke åpent om sine sosiale angstlidelser kan føre til at det blir enklere for både arbeidsgiver og kolleger å forholde seg til deg. Samtidig kan det bli enklere for deg å forholde deg til andre, fordi du ikke lenger prøver å skjule noe.

Gjennom åpenhet om lidelsene åpnes det også opp for å kunne tilrettelegge arbeidet. Dette kan for eksempel være tilrettelegging i form av muligheten til å ha hjemmekontor på dager hvor angsten er på det verste, dersom du har en type jobb som tillater det. Tilretteleggingen kan også handle om at blir satt ved en annen og litt roligere post på en svært dårlig dag, på arbeidssteder hvor det er mulighet for det.

Et inkluderende arbeidsliv handler om å tilrettelegge for at alle skal ha muligheten til å jobbe, og for at alle skal trives på jobb. En arbeidsgiver vil være glad for at du for eksempel kan utføre arbeidet hjemmefra, kontra at du ikke kommer på jobb i det hele tatt.

Det gjelder å finne teknikker som hjelper deg med å mestre situasjoner du opplever som ubehagelige. Dette kan du gjøre ved å utsette deg for ubehagelige situasjoner som en del kognitiv terapi.

Oppsøk hjelp før det har gått for langt

Dersom ingen av disse tipsene fungerer, bør du ta kontakt med en terapeut eller terapigruppe for å behandle dine lidelser. Du vil aller helst unngå å måtte sykemelde deg på grunn av sosial angst på jobb, eller enda verre – at du sier opp en jobb du egentlig trives veldig godt i. Dersom problemet vedvarer kan det også ende med at du blir utbrent. Du må huske at det ikke er noen skam i oppsøke hjelp.

Det finnes flere behandlinger mot sosial angst. Den mest effektive behandlingen har vist seg å være kognitiv atferdsterapi. Dette går ut på at man har regelmessige samtaler med en terapeut og deretter bruker atferdsterapi ved å utsette seg selv for ubehaget. Poenget er at man skal klare å stå i ubehaget man opplever og kjenne at det ikke er fare knyttet til de kroppslige symptomene som oppstår.

At du tar tak i dine problemer med sosial angst på jobb vil gagne både deg og arbeidsgiver. Du har derfor muligheten til å gjøre din hverdag enklere og betraktelig mye bedre. Ta kontakt med terapeut i dag for å starte din nye arbeidshverdag og finne ut hvordan du kan takle sosial angst!

Få behandling av angst hjemme hos deg

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten