Hva er sosial angst og hvilke symptomer gir denne lidelsen?

Hva er sosial angst og hvilke symptomer gir denne lidelsen?

Har du noen gang lurt på om du har sosial angst? Du har kanskje følt et stort kroppslig ubehag i visse sosiale situasjoner hvor alle øyne er på deg? Da er sjansen stor for at du har opplevd dette. Enten det har vært i form av en mild reaksjon eller det har vært så intenst at det har hindret deg fra å utføre dagligdagse gjøremål. Det kan være uvisst hva årsaken til din sosiale angstlidelse kommer av, men både miljø og arv er avgjørende faktorer fra barndommen av.

Symptomene på sosial angst er mange og de kommer i ulike former hos hver enkelt. De kan komme krypende på i verst tenkelige situasjoner, og du kan ofte føle at ubehaget bli sterkere og sterkere. En viktig del av å bli kvitt sosiale angstlidelser er nettopp å erkjenne symptomene, slik at man kan ufarliggjøre de. For de fleste situasjoner hvor man opplever sosial angst er nemlig helt ufarlige.

Hva er sosial angst?

Sosial angst er en lidelse hvor en person frykter situasjoner hvor han eller hun blir utsatt for andres blikk. Man er da særlig redd for at andre skal se at en selv er nervøs. Deretter kommer tanker om at andre skaper seg et negativt bilde av deg som person.

Du som føler du har sosial angst frykter dette så sterkt at du tenker det verste om de minst farlige situasjonene. Det kan ofte være disse situasjonene som utløser de sterkeste reaksjonsmønstrene. Derfor er denne lidelsen svært alvorlig og kan i stor grad hemme deg i din hverdag.

Du kan for eksempel få tanker om at dine kolleger vil synes du er merkelig fordi du stokker litt om på ordene i en helt vanlig samtale i pausen på jobb. Dette er en dagligdags setting, derfor vil du føle at ubehaget blir ekstra stort. Det skjer nettopp fordi du tenker for mye på hva andre synes om deg dersom du skulle få en slik reaksjon.

Sosial angst kan ha en svært hemmende effekt i hverdagen.

Det du skal vite er at du ikke er alene om å oppleve sosial angst. Så mange som 2-5% av befolkningen sies å lide av dette. Samtidig er det hele 10-15% som vil oppleve det i en periode av livet. Mange mennesker vegrer seg for eksempel for å snakke i forsamlinger. Gang på gang har det kommet frem i offentlige undersøkelser at det er dette folk frykter mest av alt.

Dette er altså et stort problem for veldig mange mennesker verden over. Det kan være i skole- eller jobbsammenheng, under et familieselskap eller å snakke med en butikkansatt. Derfor kan det være lurt å minne seg selv på at man absolutt ikke er alene. Mange mennesker verden over overkommer denne lidelsen hver eneste dag. Det er derfor fult mulig at også du kan bli kvitt dine plager.

Hvordan bli kvitt sosial angst

Symptomer på sosial angst

Det finnes mange symptomer på sosial angst, samt mange ulike situasjoner som kan utløse de. Noen kan for eksempel oppleve angst for å snakke i telefonen, for å møte på bekjente på gaten, for å snakke i forsamlinger eller befinne seg i situasjoner hvor man skal utføre noe i andres påsyn.

Uansett hvilke situasjoner som utløser dine symptomer, vil mange oppleve de samme symptomene. Lett skjelvende hender er noe mange opplever i situasjoner som utløser sosial angst. Dette gjelder også rødming, flakkende blikk, hjertebank, økt svetting, følelsen av at man «mister stemmen», tørrhet i munnen og i svelg eller mild form for stamming.

Men det du kanskje føler er det verste i en slik situasjon er at andre legger merke til din nervøsitet og tenker det verste om deg. Som nevnt ovenfor er dette er et kjennetegn blant alle som lider av sosial angst. Du frykter at andre ikke skal like deg.

Sosial angst kan i verste tilfelle føre til total isolasjon.

I mange tilfeller blir angsten ofte forverret ettersom du stadig prøver å unngå situasjoner du synes er ubehagelige. Du tenker kanskje ofte at «det kommer til å gå galt, fordi det har gjort det tidligere i lignende situasjoner». Du lever hele tiden i konstant frykt for at andre skal legge merke til dine symptomer. For veldig mange kan dette føre til total isolasjon og dermed også i verste tilfeller depresjon.

Det blir en ond sirkel som stadig blir verre og verre, helt til du i verste tilfelle mister all kontakt med omverdenen. Derfor er det viktig for din egen del å ta tak i problemet så fort det har oppstått.

Bli kvitt dine plager

Å gå rundt med en klump i magen og grue seg til enhver sosial situasjon er ikke en hverdag noen burde ha. Det er derfor helt essensielt å bli kvitt denne lidelsen for at du skal kunne leve et normalt og sosialt liv.

Alle symptomene er reaksjoner kroppen utløser for å prøve å beskytte deg. Men som regel er det ingen fare man trenger å beskytte seg fra. Situasjonene hvor du opplever sosial angst er aldri farlige situasjoner. Det er rettere sagt situasjoner som oppleves som ubehagelige. Når du først har klart å erkjenne dette, samt erkjenne dine kroppslige reaksjoner, kan du begynne å behandle din lidelse, slik at du kan mestre hverdagen din bedre.

Det kan være lurt å snakke med noen under behandlingsprosessen. Enten du foretrekker gruppeterapi i form av kurs eller samtaleterapi med en profesjonell terapeut, vil behandling av dine sosiale angstlidelser forbedre din livskvalitet betraktelig.

Få behandling av angst hjemme hos deg

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten