Hvordan bli kvitt sosial angst – hvilken behandling fungerer?

Hvordan bli kvitt sosial angst – hvilken behandling fungerer?

Det er fullt mulig å bli kvitt sosial angst. Mange mennesker verden over overkommer denne lidelsen hver eneste dag. Men hvordan bli kvitt sosial angst? Folk får til dette enten gjennom behandling med medisiner eller noe som kalles kognitiv samtaleterapi. Målet med all behandling er å mestre situasjonene som utløser den sosiale angstlidelsen. Det er mulig at også du kan klare denne mestringen, uansett hvor vanskelig du føler at situasjonen er akkurat nå og uansett hva årsaken til lidelsen din er.

Du bør starte behandling av sosial angst tidlig. Ved å gjøre det, blir prosessen kortere og enklere, og du vil føle at hverdagen blir lettere å takle. Samtidig bør du vite at sosiale angstlidelser ikke blir behandlet over natten. Det er derfor viktig å være tålmodig og stole på prosessen. Les videre for å lære deg mer om hvilke behandlingsmetoder som fungerer best mot sosial angst.

Kognitiv samtaleterapi

Dette er behandlingsformen som i et langtidsperspektiv har vist best resultater. Under slik behandling vil du jobbe med å endre tankemønsteret. Du gjøres oppmerksom på alle selvdestruktive og angstfremkallende tankesett, som du deretter jobber med å endre gjennom samtale med terapeut og oppgaver du skal utføre mellom hver time.

Gjennom samtale med terapeut retter man oppmerksomheten mot alle fysiske plager som oppstår under en situasjon du opplever som ubehagelig. I første omgang dreier det seg altså om å bevisstgjøre sine problemer og finne alternative forklaringer på hvorfor symptomene oppstår. Ved å gjøre det kan man begynne å endre de negative tankene man har om sine plager.

Hvordan bli kvitt sosial angst gjennom kognitiv samtaleterapi.

Det kan for eksempel hende at du frykter noe som egentlig er svært urealistisk. Da vil terapeuten forsøke å hjelpe deg med å finne nye tankesett og rasjonalisere dine tanker i fellesskap med deg. På denne måten vil du selv også være med på å endre ditt eget tankemønster.

En annen del av kognitiv samtaleterapi som behandlingsmetode er å utsette seg selv for situasjoner man frykter. Ved å utsette seg for det man synes er ubehagelig får man muligheten til å ufarliggjøre de. Som regel er det en irrasjonell frykt fordi det i seg selv ikke er en farlig situasjon. Med kunnskap om dette samt god forbereding innen situasjonen oppstår vil du klare å takle ubehaget mye bedre.

Det er kombinasjonen av samtaleterapi og adferdstrening som gjør at så mange lykkes med denne behandlingsformen. Du tar først tak i problemet for deretter å aktivt gjøre noe med det. Kognitiv samtaleterapi virker også forebyggende.

Dersom du etter endt behandling opplever ubehag ved andre sosiale situasjoner kan du bruke de samme verktøyene og metodene du brukte i fellesskap med en terapeut. Dette virker da som hjelp til selvhjelp.

Få behandling av angst hjemme hos deg

Ingen langvarig løsning med medisiner mot sosial angst

Det er også en mulighet å bruke medisinsk behandling for sosial angst. Men svært ofte blir medisinsk behandling av sosial angst knyttet til ulike bivirkninger eller negative effekter på sikt. Det finnes ulike typer medisiner man kan bruke, som har ulik effekt og forskjellige bruksområder. Du bør lese deg godt opp om medisiner for sosial angst før du velger å bruke denne metoden.

Medisiner for sosial angst vil ha større effekt når de brukes over lengre tidsperioder. Dette vil si at man på en måte vil bli avhengig av medisinene fordi man vil føle at man trenger dem for å fungere som et sosialt vesen. Avhengighet er aldri en heldig situasjon å være i. Derfor bør man helst kun bruke medisiner i krisesituasjoner eller over korte perioder i kombinasjon med psykoterapi. Dette er behandlingsformer som er nevnt overfor, eller andre metoder som eksponeringsterapi og gestalt terapi.

Mange av medisinene som brukes for å bli kvitt sosial angst har en avhengighetsskapende effekt, noe som er svært uheldig for din totale helse, både mentalt og fysisk. Avhengigheten skyldes også at man lett kan oppleve tilbakefall når man slutter å bruke medisinene. Dette vil derfor aldri være en langvarig løsning i motsetning til psykoterapeutiske behandlingsformer.

Hvordan bli kvitt sosial angst med medisiner?

Samtidig har mange av medisinene en sløvende effekt. Du vil derfor aldri være helt deg selv ved bruk av medisiner for å bli kvitt sosial angst. Mange medisiner for behandling av sosial angst kan føre til at man mister livsgnisten.

Viktig å finne en behandling som fungerer på sikt

Det er altså litt å tenke over før du finner ut hvordan bli kvitt sosial angst med psykoterapi eller medisinsk behandling. Dersom det skulle være ønskelig er det også mulig å kombinerer disse to metodene. Det er viktig å finne en behandlingsmåte som fungerer på sikt. Velg en behandling som virkelig tar tak i og behandler problemet, ikke bare kamuflerer det med bruk av medikamenter.

Kognitiv adferdterapi vil være en løsning som varer fordi du endrer tankemønsteret og øver deg på å takle ubehagelig situasjoner. Det kan enten foregå gjennom gruppeterapi eller i private samtaler med en terapeut. Det er også mulig å melde seg på kurs som handler om å behandle en spesifikk del av din sosiale angst, for eksempel mestring av å holde foredrag for en gruppe mennesker.

Uansett hvilken behandlingsmetode du måtte ønske å ta i bruk, vil du alltid finne et tilbud som passer for deg. Ved å behandle slike plager så tidlig som mulig, kan du spare deg selv for mange bekymringer og mye ubehag.

Få behandling av angst hjemme hos deg

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten