Hvordan takle sosial angst blant barn?

Hvordan takle sosial angst blant barn?

I 4-5 års alderen har barn evnen til å se seg selv som sosial vesener. Det er samtidig da de også utvikler evnen til å unngå visse sosiale settinger eller møte med mennesker, som begge er tegn på sosial angstlidelse. Sosial angst blant barn er mer utbredt enn man skulle tro. Man kan på et tidlig stadium i barnets liv oppdage denne lidelsen.

Det gjelder å se etter de rette tegnene. Symptomene på sosial angst hos et barn er nokså enkle å legge merke til fordi deres oppførsel i stor grad vil avvike fra jevnaldrendes oppførsel. Her skal vi se på hva som kjennetegner et barn med sosial angst og sjenanse. Hvordan kan man takle dette og hva er eventuelt rett behandling?

Første tegn til sosial angst blant barn

Som forklart i artikkelen om sosial angst er denne lidelsen en frykt for å være fokus for andres oppmerksomhet og bli evaluert negativt. Sosial angst blant barn oppleves ofte som en frykt for visse sosiale situasjoner. Dette kan være situasjoner hvor barnet føler det blir evaluert eller omgås med fremmede mennesker.

Et barn med sosial angst kan utvikle en redsel for å snakke. Dette kan komme av at det er for mange mennesker samlet på et sted. Barnet frykter da at andre skal oppleve de selv om rare, kjedelige eller dumme. For barnet kan dette få svært hemmende konsekvenser i hverdagen, fordi de kan komme til å vegre seg for å snakke i enhver sosial situasjon.

Det er ikke bare å snakke som kan oppleves som ubehagelig for barn med denne diagnosen. Bare det å møte nye mennesker kan i seg selv oppleves som truende situasjoner, men det gjelder også å delta i bursdagsselskaper eller spise foran andre.

Få hjelp med å takle sosial angst blant barn

Sosial angst blant barn kommer ofte til uttrykk gjennom stille og rolig oppførsel

Sjenanse og andre symptomer på sosial angst blant barn

Sjenanse blant barn er ofte et tydelig tegn på at det er i ferd med å utvikle sosial angst. Det kan kalles sosial angst når sjenansen har blitt såpass sterk at den er til hinder for normal funksjon i hverdagen.

Barn med sosial angst og sjenanse er ofte også svært pliktoppfyllende og rolige. De ønsker ikke å gjøre stort vesen ut av seg for å tiltrekke unødvendig oppmerksomhet. Derfor er det viktig for dem å følge regler og gjøre det de blir bedt om.

Dette er en strategi de har tillagt seg for å forøke å tilpasse seg sine omgivelser. Et punkt de derimot kan være dårlige til å tilpasse seg, er å gi uttrykk for sosiale signaler som å smile i møte med nye mennesker. De kan samtidig ha store vansker med å være spontane i sosiale situasjoner eller være lite tilpasningsdyktige. Dette er fordi de har tilegnet seg en strategi for å unngå sosiale settinger.

Slik takler barn sine sosiale angstlidelser

Barn som lider av sosial angst utvikler ofte en egen strategi for å takle ubehagelighetene de opplever. Ofte vil barnet ha en strategi hvor de unngår sosiale situasjoner. Det ligger i menneskets natur å unngå situasjoner man opplever som farlige. Videre kan dette føre til at problemene vedvarer og blir sterkere over tid. I verste tilfelle kan slik adferd føre til isolasjon.

Ved andre tilfeller kan barnet opptre utagerende. Dette kan skje fordi de opplever en sosial situasjon som truende. De føler derfor frykt og gir uttrykk for dette gjennom både fysiske og verbale uroligheter.

Et barn som lider av sosial angst ønsker gjerne å være sosial og leke med andre. Men fordi de føler ubehag i sosiale situasjoner tror de at andre barn ikke ønsker å være sammen med dem. De forklarer det de opplever på denne måten fordi deres vokabular ikke er tilstrekkelig utviklet.

Sosial angst blant barn fører ofte til unngåelsesstrategi

Behandling av sosial angst blant barn

Det er viktig at dere som er foreldre eller personale ved barnehager og skoler legger merke til symptomene forklart over. Barn med sosiale angstlidelser trenger mye støtte og oppmuntring for å kunne overkomme sine lidelser. I dagens samfunn har man lett for å vie mest oppmerksomhet til de som roper høyest og synes mest. Introverte og stille barn kan derfor lett bli glemt og oversett.

Det er viktig at barn blir respektert, sett og aktivisert i trygge omgivelser. Dere som er ansatte ved barnehager og skoler har et spesielt ansvar for å legge merke til sosiale vansker blant barn. Deretter følger også et ansvar for å tilrettelegge for utfordringer og støtte under opplæringen.

Utfordringer gjennom eksponering må være overkommelige, men samtidig vanskelig nok til å lære av det. Poenget er at barnet skal oppleve mestring av en ubehagelig situasjon. Selv om barnet trekker seg fra situasjonen, må det oppleve ros og støtte fra dere voksne som hele tiden bør være i nærheten. Barnet har gitt det et forsøk og det i seg selv fortjener gode tilbakemeldinger.

Samtidig er det viktig å forsøke å snakke med barnet om hva det føler. Et barn som lider av sosial angst vil som regel ikke ha mulighet til å snakke om det eller fortelle hva det føler. Et barn kjenner som regel alt ubehag gjennom magen, derfor kan man lett mistolke magevondt hos et barn og tro det for eksempel er allergier eller annen sykdom. Da er det desto viktigere at dere som er foresatte eller ansatte ved barnehager og skoler snakker med de om lidelsene de går gjennom.

Få hjelp med å takle sosial angst blant barn

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten