Hvordan bli kvitt tvangstanker og tvangshandlinger med behandling

Hvordan bli kvitt tvangstanker og tvangshandlinger med behandling

Det hører ikke til sjeldenheten å slite med en tvangslidelse, men det er likevel mange som føler seg svært alene om det. En del føler seg flaue for tankene og handlingene sine, og vil aller helst ikke nevne det høyt. Andre er urolige for hvordan det vil utvikle seg og kanskje bli enda verre. Dersom du leser dette har du allerede tatt et skritt i riktig retning for å finne en løsning på problemet.

I vår serie om tvangslidelser tar vi for oss alt du måtte lure på om temaet. I denne andre oppfølgningsartikkelen kan du finne svar på spørsmål som «hvordan bli kvitt tvangstanker» og «hva er mulig behandling av tvangstanker».

Hva er tvangslidelser?

Tvangstanker og tvangshandlinger faller inn under samlebetegnelsene tvangslidelse, også kalt obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD). Du kan lese mer om hva tvangstanker er og hva disse kommer av ved å lese vår introduksjonsartikkel.

Hvordan leve med en tvangslidelse?

Det er ikke alltid slik at man blir helt kvitt tvangslidelsen, men heller det at man klarer å holde den i sjakk. Det kan også ta tid å komme seg igjennom en behandling før du føler forbedring. Om du befinner deg i en situasjon hvor du lurer på hvordan du kan lære deg å leve med lidelsen enn så lenge, er dette noen gode råd:

  • Les og lær mer om tvangstanker og tvangshandlinger – Jo mer du kjenner til lidelsen, jo lettere er det å forstå den. Kanskje oppdager du til og med nye og banebrytende behandlingsmetoder underveis?
  • Bli kjent med andre – Det er mange mennesker som går igjennom det samme som deg, så hvorfor ikke møte andre likesinnede? Det kan være stor hjelp i å snakke med mennesker med samme lidele. De forstår situasjonen du er i, i tillegg til at det føles mindre ensomt.
  • Ikke mist tålmodigheten – Det kan være fristende å gi opp dersom du føler at du ikke har store nok framskritt. Det du må huske på er at det er en prosess å få kontroll på en tvangslidelse, og hvert lite skritt er verdt å feire.
  • Finn måter å stresse ned på – Angst og stress går gjerne hånd i hånd med tvangslidelser, og det å kunne finne måter å stresse ned på kan absolutt hjelpe. Det vil i hvert fall ikke gjøre ting verre. Utforsk ulike stressreduserende aktiviteter for å se om du kan finne noe som passer for deg.
  • Prøv ut ulike metoder – Det finnes måter du selv kan prøve å bryte med tvangstanker. Du kan for eksempel skrive disse ned, synge dem eller bruke konstruktive selvinstruksjoner.

 

Få behandling mot tvangstanker og tvangshandlinger

Dersom du er svært plaget av en tvangslidelse, lurer du nok på hvordan du blir kvitt tvangstankene eller tvangshandlingene. Kanskje har du allerede forsøkt selv, uten å lykkes. Men dette finnes det behandling for, og nedenfor er noen behandlingsalternativ:

  • Kognitiv atferdsterapi (CBT) er en samtalebehandling hvor du forsøker å finne sammenhengen mellom følelser, handling og tanker. Dette gjøres for eksempel ved å kartlegge tanke- og handlingsmønstre. Dette er en aktiv form for terapi hvor du sammen med en terapeut leter etter svarene for å kunne bryte med din tvangslidelse.
  • Eksponeringsterapi (ERP) vil si at du gradvis eksponeres for den eller de ubehagelige situasjonene du føler deg fanget av. Har du tvangstanker rundt bakterier kan ERP være at du må ta på noe «skittent» for så å vente med å vaske hendene. Det kan også være at du trener deg opp til å ikke dobbeltsjekke om utgangsdøra er låst. Hensikten er at du sakte men sikkert vil forminske angsten og samtidig ikke gjenta den rituelle adferden.
  • Intensiv OCD-behandling er en ny behandlingsmetode som ansees som banebrytende. Behandlingen går over 4 dager og er støttet av de regionale helseforetakene.
  • Legemidler – Det vil noen ganger anbefales å prøve ut medisiner parallelt med annen behandling. Det er samtidig noe som må overveies nøye da medisiner kun er en midlertidig og supplerende løsning ved tvangslidelse, og det er gjerne tilknyttede bivirkninger.

Før du setter deg inn i ulike behandlingsmetoder må du være klar over at en behandlingsmetode som fungerer for noen kanskje ikke vil være ideell for deg. Det er viktig å ta kontakt med profesjonelle for å vurdere om du faktisk har en tvangslidelse, for så å evaluere neste skritt.

Hva bør du gjøre først?

Dersom hverdagen din i stor grad påvirkes negativt av tvangstanker og/eller tvangshandlinger, kan det være lurt å vurdere profesjonell hjelp. Det første skrittet vil være å kontakte profesjonelle. Du kan for eksempel oppsøke fastlegen, som da vil kunne sende en henvisning til rette instanser. Du kan også ta direkte kontakt med Terapivakten, noe som ikke krever henvisning. Terapivakten tilbyr terapi i hjemmet ditt, enten gjennom en digital videosamtale, eller ved at en terapeut kommer hjem til deg.

Få behandling mot tvangstanker

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten