Tvangslidelser – hva er tvangstanker og hvorfor får man disse?

Tvangslidelser – hva er tvangstanker og hvorfor får man disse?

I vår serie om tvangslidelser tar vi for oss alt du måtte lure på om temaet. I denne første introduksjons-artikkelen kan du finne svar på spørsmål som «hva er tvangstanker», «hvorfor får man tvangstanker» og «hva er symptomer», i tillegg til at du vil kunne se sammenhengen mellom angst og tvangstanker.

Har du opplevd at tvangstanker har fått deg til å gå inn på kjøkkenet for å sjekke at du slo av kaffetrakteren, selv om du nettopp var der og gjorde det? Kanskje har du sneket deg ut av soverommet for ente gang bare for å være helt sikker på at utgangsdøra var låst? Eller føler du at du aldri får vasket deg godt eller ofte nok?

Mange vil kjenne seg igjen i beskrivelsene ovenfor. Veldig ofte er det snakk om å rett og slett ikke være observant i handlingsøyeblikket, slik at du ikke husker om du gjorde det du skulle. I andre tilfeller kan det være snakk om tvangslidelser i form av tvangstanker og tvangshandlinger.

Hva er tvangstanker og tvangshandlinger?

Både tvangstanker og tvangshandlinger faller inn under samlebetegnelsene tvangslidelse eller obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD). Det er en psykisk lidelse som deles inn i to hovedgrupper:

  • Tvangstanker (obsesjoner) er tanker som tvinger seg på deg og som skaper indre uro. Tankene kan gjerne oppleves som skremmende eller pinlige. Selv om du kanskje selv føler at tankene ikke gir mening, er de påtrengende og krever å bli hørt. Eksempler på dette kan være en stor uro for å bli syk av bakterier, for at barnet ditt skal bli skadet eller for at du skal skade andre.
  • Tvangshandlinger (kompulsjoner) er handlinger du føler du støtt og stadig må utføre, uansett om du føler disse er nødvendig eller ei. Eksempler på dette kan være at du må sjekke om ovnen er skrudd av et visst antall ganger, at du må vaske hendene hver gang du har berørt et objekt eller at du må tråkke på alle brostein når du er utendørs.

Hva er symptomer på tvangstanker og tvangshandlinger?

Tvangslidelser kan utarte seg ulikt fra person til person, men det finnes generelle symptomer som kan signalisere at du har dette i mild eller sterk grad:

   • Du føler at angst og indre uro følger deg i dagliglivet og tar overhånd.
   • Du skaper ritualer for å få kontroll på tvangstankene og handlingene. Dette kan for eksempel være at du må sjekke alle stikkontakter og elektriske apparat i huset for å slippe å være urolig mens du er på jobb.
   • Du føler at det vil få store konsekvenser dersom du ikke gjennomfører ritualer, for eksempel at huset vil brenne ned dersom du ikke sjekker godt nok.
   • Du vet at tankene ikke er reelle, men frykten tar likevel overhånd.
   • Du kjemper mot tankene, men opplever at de isteden blir verre.
   • Du opplever at du må sette av ekstra tid i hverdagen for å kunne rekke å gjennomføre ritualene.
   • Du bruker mye tid på å gruble over usannsynlige hendelser, som at en sykdomsbølge vil smitte deg og dine nærmeste eller at bakterier vil invadere huset.
   • Du unngår visse plasser eller situasjoner for å slippe å utsette deg selv for angst og frykt, for eksempel at du aldri benytter et offentlig toalett eller lar barnet ditt være alene.

   

Hva er tvangstanker

Hvorfor får man tvangstanker og tvangshandlinger?

Årsakene til tvangstanker og handlinger er sammensatte og komplekse. Det er vanskelig å generalisere da det er svært individuelt. Samtidig viser forskning at det kan være en sammenheng mellom biologiske, arvelige og psykologiske faktorer og utviklingen av tvangslidelser. Det kan også foreligge lettere symptomer på nevrologiske forstyrrelser eller komme i kjølvannet av sykdom.

Hvor utbredt er tvangslidelser?

Aller først skal du vite at du ikke er alene. Tallene varierer, men det anslås at hele 15-30% av den norske befolkningen har lettere grader av tvangstanker og tvangshandlinger. De mest alvorlige gradene er det rundt 2 – 3,5 % av befolkningen som sliter med. Dette vil si at tankene og handlingene har blitt invalidiserende.

Selve forekomsten av tvangslidelser er tilsvarende hos menn og kvinner. Debutalderen for tvangslidelser er vanligvis i 20-årene, men kan forekomme både tidligere og senere i enkelte tilfeller. For kvinner forekommer symptomene gjerne senere enn for menn.

Hva kan du gjøre dersom du sliter med tvangslidelser?

Det er ikke sikkert at tvangstankene og handlingene påvirker deg stort i hverdagen. Om de bare er plagsomme i de få tilfellene de forekommer, trenger du ikke foreta deg noe spesielt. Dersom du føler at hverdagen din preges av tvangslidelsen er det viktig å utforske muligheter for å kunne ta livet tilbake. Det kan være en god idé å snakke med fastlegen eller en terapeut for å finne mulige løsninger.

Få behandling mot tvangstanker

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten