Ensom i julen? Slik unngår du ensomhet på jul- og nyttårsaften

Ensom i julen? Slik unngår du ensomhet på jul- og nyttårsaften

Føler du deg ensom i julen, eller bringer julen frem vonde følelser? Det er du i tilfelle ikke alene om å føle. Så mange som 19 prosent svarer at de har opplevd ensomhet i julen i en undersøkelse gjennomført av Unicef. Dette er 19 prosent for mange.

Julen er tiden for å samles med nære og kjære, og ha det hyggelig i fellesskap med andre. For deg som ikke har noen, kan julen føles ekstra lang. Både i førjulstiden, romjulen og på nyttårsaften ser du andre samles og har det koselig, mens du selv sitter alene. Bare det å være ensom på julaften kan føles trist, men det kan også hende du føler deg minst like ensom på nyttårsaften.

Mange eldre føler ensomhet i julen fordi de fysisk sett er alene og ikke har noen å være sammen med. Men også en del unge mennesker føler seg ensomme, fordi de kanskje ikke blir invitert til like mange arrangementer som sine kolleger eller venner. Ensomhet i julen rammer også barn, fordi de opplever at foreldrene har en overdreven bruk av rusmidler i juletiden.

Det er ofte vanskelig å vite hvordan man skal takle ensomhet, og spesielt under høytider hvor fellesskap, godhet og glede er i fokus. Men du kan ta grep for å gjøre juletiden mindre ensom. Nedenfor kan du lese tips til hva du kan gjøre for å skape en gledelig juletid for deg selv.

Spør alle du kjenner

Er kjernefamilien oppløst? Eller har du mistet alle som en gang var dine nærmeste? Da kan det være lurt å oppsøke familiemedlemmer du kanskje ikke snakker med ellers, for å unngå å være ensom i julen. Ingen ønsker at andre skal være alene i julen, og derfor vil de gjerne åpne hjemmene sine for de som spør.

Du taper ingenting på å spørre, og du skal ikke føle skam for å oppsøke noen å feire jul med. Mange føler nettopp på denne skammen, men det gjelder å forsøke å være åpen om hva man føler og snakke med noen som kan forstå og hjelpe. Ingen skal behøve å være alene i julen, ei heller å være ensom på nyttårsaften. Den beste løsningen er å oppsøke noen å snakke med eller å være sammen med.

Benytt deg av alle kontakter du har. Tørr å ta det første steget. Dersom du ikke har noen familie, kan du spørre venner eller andre bekjente. Ensomhet i julen kan være spesielt vondt, men det kan være vanskelig å unngå dette om du ikke selv tar initiativ.

Delta på offentlige arrangementer

Det er også mulig å ta initiativ ved å ta del i offentlige arrangementer. Mange organisasjoner arrangerer middager eller gaveutdelinger for mennesker i alle aldre.  Det er mange grunner for å delta på et arrangement som dette. Noen ganger kan det være at en sliter med rusproblemer, men ofte er det rett og slett at man er alene i julen. Det er åpent for alle å delta.

Slike arrangementer finnes i de fleste lokalsamfunn. Et enkelt søk på Google eller på en annen søkemotor vil mest sannsynlig gi deg den informasjonen du trenger om arrangementer i ditt nærområde. Her får du da muligheten til å ha en liten julefeiring, selv om du selv ikke har noen å feire med. Du kan bli kjent med nye mennesker og møte andre som er i samme situasjon. Ta del i det du kan, der du bor.

Få hjelp med å takle ensomhet i julen

Delta på ulike offentlige arrangementer for å unngå ensomhet i julen

Hjelp andre til en mindre ensom jul

Du kan også melde deg som frivillig til arrangementene som er nevnt ovenfor. Da kan du være med på å lage mat eller samle inn gaver som deles ut til barn i familier hvor midlene ikke alltid strekker til. Flere frivillige organisasjoner arrangerer også besøk på eldrehjem, sykehus eller kanskje på et mottakssenter for flyktninger. Her kan du rett og slett være godt selskap for folk som ellers ikke har mange besøkende innom.

Selv om du selv føler deg ensom i julen, kan du gjøre noe med dette ved å være med på å glede andre. Da gjør du også deg selv nyttig, som gjerne kan bidra til å skape bedre selvfølelse og eliminere vonde tanker og følelser. Du får også mulighet til å bli kjent med nye mennesker, både blant de som deltar og de andre som også arbeider som frivillige.

Unn deg selv en reise

Når du ser at «alle andre» samles og har det hyggelig i fellesskap, kan du føle deg ekstra ensom i julen. Derfor kan det være lurt å reise vekk og komme seg bort for å oppleve noe nytt, spennende og hyggelig for deg selv. Det finnes mange steder å reise til, som er spesielt gode reisemål for folk som reiser alene.

Kanskje du møter noen andre hyggelige mennesker? Eller du endelig får tid til å lese boken du kjøpte for et par måneder siden? Å reise alene kan også gi deg muligheten til å bli bedre kjent med deg selv. Du får virkelig kjent på hvordan du trives i ditt eget selskap, og kanskje du til og med ender opp med å prøve noe nytt som du alltid har hatt lyst til å prøve?

Unn deg selv en reise i julen og over nyttårsaften. Du vil garantert ikke angre. Med vinterens mørketid kan det også føles ekstra ensomt og trist i juletiden. En reise til varmere strøk og sollys kan derfor være en god idé for å lette på sinnsstemningen.

Snakk med noen om ensomheten

Hvis du føler deg veldig ensom i julen eller i livet generelt, og du ikke klarer å se noen løsning, bør du oppsøke hjelp. Dette er et reelt problem som det er viktig å ta tak i for å ha et godt liv.

Ta gjerne kontakt med Terapivakten for profesjonell hjelp. Det skal ikke være vanskelig å finne noen å prate med. Du kan få hjelp direkte fra din egen stue – enten ved at en av våre terapeuter kommer hjem til deg, eller via digitale videosamtaler. Det kan redde deg fra en ensom juletid.

Få hjelp med å takle ensomhet i julen

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten