Hvit Jul er Barnas Jul

Hvit Jul er Barnas Jul

Når vi snakker om hvit jul, så snakker vi ikke om hvitkledde bakker og tretopper. Selv om en jul med snøfall bidrar til å sette julestemningen for mange, så er det en helt annen type hvit jul som er viktig for barna. Det hjelper lite med god stemning utenfor vinduene, når stemningen innenfor husets fire vegger gjør barnet utrygt. Hvit jul handler om å gi barna en julefeiring, uten at de voksne drikker alkohol. Barn trenger trygge voksne, som er edru og nærværende.

Et par glass kan da vel ikke skade?

Tenk tilbake til den gang da du selv var barn. Kan du huske opplevelsen av at de voksne rundt deg endret seg – når de ble lystigere og mer høylytt? Selv om den voksne bare oppfører seg ved å tulle mer eller ved å bli unormalt glad, så skaper dette usikkerhet hos barnet.

Den voksne endrer adferd, og det føles usikkert og uforutsigbart ut. Barna er eksperter på å tolke og lese sine voksenpersoner, og de merker at du endrer deg lenge før du selv merker det. Mange barn kan merke endring i oppførselen allerede i det flasken settes på bordet.

et barn ser på en beruset mann som sover

Kampanjen Hvit Jul

Hvit jul er en kampanje som jobber for å sette fokus på barnas rett til en rusfri julefeiring. Kampanjen utfordrer de voksne til å signere på at de vil være rusfrie i dagene fra 24.-26. desember, og hvert år er det omtrent 10 000 voksne som signerer dette. Men dessverre er det fortsatt mange barn som hvert år opplever en vond julehøytid preget av rus og uforutsigbare voksne – flere hundre tusen i Norge.

Vi i Terapivakten støtter Hvit Jul-kampanjen. Vi møter stadig barn og voksne med en vanskelig hverdag på grunn av rusmidler. Vi vet hvordan rusmidler kan ødelegge en barndom og familierelasjoner.

I julehøytiden blir ofte slike utfordringer forsterket, både på grunn av den allmenne oppfatningen om at det er greit å drikke litt ekstra i julen, og det faktum at skoler og fritidsaktiviteter er stengt. Dermed får ikke barna de naturlige pusterommene fra hjemmet sitt, slik som de vanligvis får når det ikke er ferie.

To snømenn holder rundt hverandre

Gruer du deg til jul?

Det finnes både barn og voksne som gruer seg til jul, og bruk av rusmidler er ikke den eneste årsaken til dette. Mange mennesker er ensomme, og for mange skal dette bli den første julefeiringen etter at en nær og kjær har gått bort. Et viktig steg mot en bedre hverdag er å snakke med andre om hvordan du har det. Snakk med en venn, med familie, fastlegen eller en terapeut.

Legg til rette for at du og din familie kan få en god julehøytid. Ta dere en hvit jul, og bruk høytiden til å komme nærmere hverandre. Be gjerne om veiledning fra en av våre terapeuter, og få hjelp til å snakke sammen på en dypere og ærligere måte. Både voksne og barn trenger å føle seg sett og anerkjent, og Terapivakten hjelper dere på veien.

Få hjelp med å gi barna en Hvit Jul

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten