Fysisk aktivitet og psykisk helse – hva er sammenhengen?

Fysisk aktivitet og psykisk helse – hva er sammenhengen?

Fysisk aktivitet kan forbedre livskvaliteten og være med på å forebygge psykiske lidelser. Les videre for å finne ut hva sammenhengen er mellom fysisk aktivitet og psykisk helse, og hvilken effekt det kan ha for deg og ditt liv. 

Hvilken effekt har fysisk aktivitet på psykisk helse?

Det finnes flere studier som har bevist hvilken positiv effekt fysisk aktivitet kan ha for psykisk helse. Det kan også forebygge visse sykdommer som ofte er forbundet med alderdom. Årsaken til det er blant annet at det øker blodstrømmen i kroppen som fører til at hjernen arbeider bedre med å føre oksygen gjennom kroppen. Dette igjen fører til økt kapasitet og en mer velfungerende hjerne.  

Når kroppen er i fysisk aktivitet utløses en rekke stoffer i hjernen. Disse bidrar til økt velvære og forbedret psykisk helse totalt sett.

Kroppen skiller ut nevrotransmittere som dopamin og adrenalin, samt stoffer som endorfiner og serotonin, som av mange også kalles for “lykkehormoner”. Disse stoffene vil ha en særdeles god effekt på humøret og kan i stor grad forbedre livskvaliteten.

I tillegg vil fysisk aktivitet redusere stoffet kortisol. Det er dette stoffet som skaper følelsen av stress. Derfor vil fysisk aktivitet samtidig redusere den skadelige effekten kortisol har på kroppen. Dette vil gjøre deg bedre rustet mot stress i hverdagen eller på jobb

Her er fem unike positive effekter fysisk aktivitet har på psykisk helse:

  1. Reduserer stressnivået
  2. Bidrar til god kognitiv funksjon og gir økt hjernekapasitet i form av hukommelse og læring
  3. Kan være med på å behandle depresjon og virker forebyggende på sikt
  4. Forebygger angst
  5. Minsker risikoen for nevrodegenerative sykdommer (Alzheimers, Parkinsons, Huntingtons o.l.)

God psykisk helse og fysisk aktivitet har en tydelig sammenheng

Fysisk aktivitet og depresjon

Fysisk aktivitet har dokumentert effekt på psykiske utfordringer som depresjon og til dels angst. Gjennom forskning har man funnet ut at symptomene på depresjon kan forbedres ved hjelp av fysisk aktivitet. Studier har også vist at regelmessig trening over tid kan bidra til å redusere utviklingen av depresjon og angst

Undersøkelser basert på den anerkjente HUNT-undersøkelsen (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) viser at deltakerne som hadde god kondisjon hadde lavere risiko for å utvikle symptomer på depresjon. Også ti år senere hadde de samme deltakerne betraktelig lavere risiko for depressive symptomer enn de som hadde dårlig kondisjon. God og dårlig kondisjon regnes ut fra kondisjonstall og varierer mellom menn og kvinner, samt alder. Det kan du lese om her

Det er uansett viktig å huske at trening ikke vil fungere som en direkte erstatter for annen behandling av psykiske lidelser.

Likevel er det en viktig komponent som kan redusere symptomene. Samtidig som det kan være godt for deg på flere måter. 

Hvor mye trening har hjernen behov for?

Hvor mye aktivitet som er tilstrekkelig for den enkelte vil variere i forhold til intensiteten på aktiviteten. Noen forskere mener det mest hensiktsmessige er å trene på middels til høy intensitet ca. tre ganger i uken. Andre mener det beste er å være aktiv i 30 minutter om dagen på moderat nivå. Det vil si å gå tur med rask gange.

Det viktigste du gjør for deg og din helse er å gjøre fysisk aktivitet til en prioritert del av hverdagen. Du bør helst finne en aktivitet du trives med som fører til at du klarer å opprettholde de nye og gode vanene. I tillegg vil også din psykiske helse i stor grad påvirkes av kosthold. 

Uansett om du liker å gå på treningssenter, delta i et idrettslag eller gå turer i skog og mark, er det lurt å være aktiv i hverdagen. Som forklart i denne teksten er det en tydelig positiv sammenheng mellom fysisk aktivitet og psykisk helse. Det kan på mange måter forbedre din livskvalitet og styrke din mentale helse.

Få terapi over nett

Øystein Ausen
Øystein Ausen
13 August 2023
Dette var min første erfaring med terapi. Ove skapte en utrolig trygghet, og han har en god evne til å skape tillit og åpenhet i samtalene. Anbefales på det sterkeste!
Ingeborg Kyvik
Ingeborg Kyvik
15 Mars 2023
Jeg setter veldig stor pris på de samtalene jeg har hatt med Terapivakten/Ove Andre. Ove Andre er lyttende, oppmerksom og tydelig på en gang. Han er faglig dyktig og omsorgsfull, noe som i fellesskap innbyr til tillit. Jeg er takknemlig for gode samtaler som har gitt mulighet for refleksjon, aha-moments, tårer, latter og læring??
Terje Pedersen
Terje Pedersen
8 September 2022
Har ikke vært i terapi hos Terapivakten, men gir automatisk full pott til mennesket og terapeut Ove Andre. En mer åpen og ærlig person med en genuin og ektefølt trang til å hjelpe andre skal man lete veldig lenge etter.
Barbro Sundby
Barbro Sundby
5 April 2022
Jeg og min mann hadde en veldig positiv opplevelse og godt utbytte av terapi hos Annemette hos Terapivakten. Vi var først hos henne i parterapi, og senere var min mann i individuell terapi. Hun har en tilnærming som gjør at du føler deg veldig trygg, fordi hun er så "alminnelig" og rolig selv. Min mann synes egentlig det meste av terapi er noe tull og "for dumt", men ikke med Annemette. Hun får full pott :-)
Annette H Johansen
Annette H Johansen
28 Februar 2022
Jeg kan ikke beskrive i tekst hvor fornøyd jeg er med terapivakten/Ove Andre Remme! Han er faglig dyktig med både en faglig og egenefart kompetanse som skaper en unik dybde og verdifull forståelse i samtale/behandling. I behandling får man også oppgaver med god veiledning og støtte som gjør terapien ytterligere effektiv. Jeg tror de fleste vil tenke "hvorfor fant jeg ikke Terapivakten tidligere" som jeg gjorde!! Anbefaler Terapivakten på det absolutt varmeste!?
Linn Abigail Sandem
Linn Abigail Sandem
14 September 2021
Jeg har fått fantastisk god hjelp til å bli kjent med meg selv gjennom terapeuten min, Ove. Jeg vet at jeg blir sett og hørt uten å bli dømt. Når jeg setter meg i stolen hos han, så kommer det ærlige gode spørsmål som gir meg bedre selvinnsikt og bevissthet rundt egne handlinger, følelser og tankemønstre. Jeg har fått jobbe med både fortid og nåtid på en måte som går hånd i hånd. Det har vært både skummelt og spennende, hvor jeg gikk fra å føle meg ekstremt sårbar og skjør, til å beskytte meg selv med egenkjærlighet og styrke til å være mer til stede for meg selv og ikke bare alle andre. ❤️ Jeg er på en reise hvor jeg føler meg tryggere og mer komfortabel i eget selskap, og ikke ukomfortabel, rastløs og ensom etter en liten time. ❤️ Dette er en trygg arena hvor det er rom for å vokse og å få støtte både når hverdagen går av selv og når livet stormer som værst. Her kjenner og føler jeg på at jeg er i trygge hender! ?
Andre Nadimi
Andre Nadimi
30 Juni 2021
Vi anbefaler terapivakten varmt. Flinke, dyktige folk. Det kan ofte ta et par møter hvor man blir kjent med hverandre før det kommer ordentlig igang, men når det skjer og man blir åpen for terapeuten, kan mye bra skje. Vi har iallefall fått utrolig mye bra ut av det, både på personlig plan og i samholdet vårt hjemme.
Linn
Linn
18 Juli 2018
Den viktigste avgjørelsen jeg har tatt. Å bli møtt med forståelse og omtenksomhet i en så tøff situasjon som mange er i når man søker hjelp, er så uendelig viktig. Terapivakten tok situasjonen min på alvor, og en terapeut var raskt tilgjengelig. Etter mindre vellykkede møter med andre typer terapeuter, var det en glede å møte ett menneske som ikke lot som om hun hadde alle svarene. Hun bare møtte meg slik jeg trengte å bli møtt. Jeg følte meg sett og tatt vare på. Helt fantastisk. Og det å sleppe å dra gjennom halve byen når man ikke har det så godt, og å få fokusere kreftene sin kun på terapien har vært en stor del av suksessen for min del. Man føler seg allerede ganske trygg, fordi man er i sitt eget hjem. Dette er fremtiden, og takk og pris for at Terapivakten tok det første steget. Jeg anbefaler de på det varmeste!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten