Fysisk aktivitet og psykisk helse – hva er sammenhengen?

Fysisk aktivitet og psykisk helse – hva er sammenhengen?

Fysisk aktivitet kan forbedre livskvaliteten og være med på å forebygge psykiske lidelser. Les videre for å finne ut hva sammenhengen er mellom fysisk aktivitet og psykisk helse, og hvilken effekt det kan ha for deg og ditt liv. 

Hvilken effekt har fysisk aktivitet på psykisk helse?

Det finnes flere studier som har bevist hvilken positiv effekt fysisk aktivitet kan ha for psykisk helse. Det kan også forebygge visse sykdommer som ofte er forbundet med alderdom. Årsaken til det er blant annet at det øker blodstrømmen i kroppen som fører til at hjernen arbeider bedre med å føre oksygen gjennom kroppen. Dette igjen fører til økt kapasitet og en mer velfungerende hjerne.  

Når kroppen er i fysisk aktivitet utløses en rekke stoffer i hjernen. Disse bidrar til økt velvære og forbedret psykisk helse totalt sett.

Kroppen skiller ut nevrotransmittere som dopamin og adrenalin, samt stoffer som endorfiner og serotonin, som av mange også kalles for “lykkehormoner”. Disse stoffene vil ha en særdeles god effekt på humøret og kan i stor grad forbedre livskvaliteten.

I tillegg vil fysisk aktivitet redusere stoffet kortisol. Det er dette stoffet som skaper følelsen av stress. Derfor vil fysisk aktivitet samtidig redusere den skadelige effekten kortisol har på kroppen. Dette vil gjøre deg bedre rustet mot stress i hverdagen eller på jobb

Her er fem unike positive effekter fysisk aktivitet har på psykisk helse:

  1. Reduserer stressnivået
  2. Bidrar til god kognitiv funksjon og gir økt hjernekapasitet i form av hukommelse og læring
  3. Kan være med på å behandle depresjon og virker forebyggende på sikt
  4. Forebygger angst
  5. Minsker risikoen for nevrodegenerative sykdommer (Alzheimers, Parkinsons, Huntingtons o.l.)

God psykisk helse og fysisk aktivitet har en tydelig sammenheng

Fysisk aktivitet og depresjon

Fysisk aktivitet har dokumentert effekt på psykiske utfordringer som depresjon og til dels angst. Gjennom forskning har man funnet ut at symptomene på depresjon kan forbedres ved hjelp av fysisk aktivitet. Studier har også vist at regelmessig trening over tid kan bidra til å redusere utviklingen av depresjon og angst

Undersøkelser basert på den anerkjente HUNT-undersøkelsen (Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag) viser at deltakerne som hadde god kondisjon hadde lavere risiko for å utvikle symptomer på depresjon. Også ti år senere hadde de samme deltakerne betraktelig lavere risiko for depressive symptomer enn de som hadde dårlig kondisjon. God og dårlig kondisjon regnes ut fra kondisjonstall og varierer mellom menn og kvinner, samt alder. Det kan du lese om her

Det er uansett viktig å huske at trening ikke vil fungere som en direkte erstatter for annen behandling av psykiske lidelser.

Likevel er det en viktig komponent som kan redusere symptomene. Samtidig som det kan være godt for deg på flere måter. 

Hvor mye trening har hjernen behov for?

Hvor mye aktivitet som er tilstrekkelig for den enkelte vil variere i forhold til intensiteten på aktiviteten. Noen forskere mener det mest hensiktsmessige er å trene på middels til høy intensitet ca. tre ganger i uken. Andre mener det beste er å være aktiv i 30 minutter om dagen på moderat nivå. Det vil si å gå tur med rask gange.

Det viktigste du gjør for deg og din helse er å gjøre fysisk aktivitet til en prioritert del av hverdagen. Du bør helst finne en aktivitet du trives med som fører til at du klarer å opprettholde de nye og gode vanene. I tillegg vil også din psykiske helse i stor grad påvirkes av kosthold. 

Uansett om du liker å gå på treningssenter, delta i et idrettslag eller gå turer i skog og mark, er det lurt å være aktiv i hverdagen. Som forklart i denne teksten er det en tydelig positiv sammenheng mellom fysisk aktivitet og psykisk helse. Det kan på mange måter forbedre din livskvalitet og styrke din mentale helse.

Få terapi over nett

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.

Match meg med en Terapeut

Invester i din mentale helse ved å bestille en online konsultasjon med en av våre kvalifiserte terapeuter. Finn en tid som passer best for deg, med priser som starter fra 495,- per konsultasjon. Vennligst fyll ut skjemaet under, så vil vi arbeide med å finne den terapeuten i vårt team som best kan møte dine behov. Det er helt uforpliktende og gratis å sende inn skjemaet, og du har full frihet til å bestemme om du ønsker å booke en time med den foreslåtte terapeuten